Van’da terör örgütünden yargılanan gazeteci kim?

Yaptığı yalan haberler ve attığı iftiralarla bilinen,  attığı iftira ve yalanları ispat edemediği için hapis cezası alan gazeteci, bu kez de terör örgütü propagandası yapmak için yalan haberler yazıp yayınladığı iddiası ile ağı

Van Haberleri 7.03.2021 01:10:33 0
Van’da terör örgütünden yargılanan gazeteci kim?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Havadis Gazetesi imtiyaz sahibi Ayhan Yazlık, Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiası ile yargılanmaya başladı. 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek Ayhan Yazlık’ın yargılanmasına başlandı. 

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE OLMAYAN SALDIRIYI YAPILMIŞ GİBİ GÖSTERMİŞTİ
17 Haziran 2020 günü saat 21.50 civarında Van Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir saldırı yapılmamasına rağmen, “Van Büyükşehir Belediyesine Bombalı saldırı” başlıklı yalan haber yayınlayarak, kamuoyunu yanıltmış, haberden sonra PKK/KCK terör örgütünün olmamış bir saldırıyı olmuş gibi göstererek üstlenmesine, teröristleri ve sempatizanlarını motive etmesine neden olmuştu. 

VAN POSTASI GAZETESİ AYHAN YAZLIK’IN YALANINI ORTAYA ÇIKARMIŞTI
Van Büyükşehir Belediyesi’ne yapılmayan, olmayan bir şeyi olmuş gibi göstererek, Van halkı üzerinde PKK/KCK terör örgütünün psikolojik etkisini arttırma girişimini Van Postası Gazetesi yayınladığı “PKK terör örgütünü güçlü göstermek isteyenlerin, Van Büyükşehir Belediyesi'ne bombalı saldırı yalanı” başlıklı haberi ile boşa çıkarmış, yalan haberi deşifre etmişti. 

VAN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI TERÖR SUÇLARI SORUŞTURMA BÜROSU HAREKETE GEÇTİ
Van Büyükşehir Belediyesi’ne yapılmayan bir saldırıyı yapılmış gibi gösteren kişi ve yapılar ile ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme ve soruşturma başlatmıştı. Bu konuda yayınlanan haberleri, yazıları ve sosyal medya paylaşımlarını inceleyen Van Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu talimatıyla, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri Ayhan Yazlık’ın işyerinde ve evinde arama yapmış, telefonlarına ve bilgisayarlarına el koymuştu. 

AYHAN YAZLIK “TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPMAK” İDDİASI İLE YARGILANIYOR
Edinilen bilgiye göre; Terör Suçları Soruşturma Bürosunun yaptığı soruşturma sonucunda, Ayhan Yazlık’ın 17 Haziran 2020 akşam yaptığı yalan haber ile birlikte, sosyal medya hesaplarında yapılan incelemede terör örgütü PKK/KCK’nın faaliyetlerini öven veya meşru göstermeye çalışan birçok paylaşım, mesaj ve yorumu tespit ettiği öğrenildi. 

Ayhan Yazlık’ın sosyal medya hesabında “Gün gelecek herkes bu bayrağın altında siyaset yapmaya çalışacak, ama o zaman iş işten geçmiş olacak.” “Bağımsız Kürdistan bayrağı ne güzel dalgalanıyor”, “Harun kardeş emin ol birçok insan korkudan beğeni yapamıyor. Sevenler de çok fazla ama korku var ya..” “Halepçe, Enfal soykırımının bir parçasıdır. Bu soykırımın sonucunda 182 bin Kürt katledildi. Evet Kürtlerin katledilmesi emrini verenin ismi Saddam olabilir; ama aslında bu soykırımın nedeni ve de ismi işgaldi, devletsizlikti. Pek çok kişi, pek çok defa farklı farklı isimlerde bu emri verdiler. İsimleri bazen Saddam oldu, bazen Hafız Esad oldu, bazen Atatürk oldu, bazen Humeyni oldu.. Ama neden her zaman işgal altında olmamız ve devletsizliğimizdi”, “Bağımsız Kürdistan’a az kaldı”, “Kürdler tek ses olursa bağımsızlık mümkün”, “Tek çözüm bağımsız bir Kürdistan” şeklindeki yorumların Türkiye’nin bir bölümünü de kapsayan PKK/KCK terör örgütünün de kullandığı Kürdistan haritası ve silahlı teröristlerin de yer aldığı görseller eşliğinde paylaştığı takipçileri tarafından da biliniyor. 

Bu paylaşım ve içeriklerin PKK/KCK terör örgütünün Türkiye’nin doğu ve güneydoğu bölgesini içine alacak bir şekilde Suriye, İran ve Irak topraklarında bir terör devleti kurmak amacı ile Ayhan Yazlık’ın aynı amaca yönelik paylaşımlarının süreklilik göstermesi tesadüf veya yanlışlıkla olmadığını göstermesi açısından dikkat çekici. 

PKK/KCK terör örgütü adına faaliyet ve yayın yapan nuçeciwan isimli internet sitesi 26 Haziran 2020 günü yayınladığı “Heftanin İntikam Birimi ajanlaştırma ve asimile merkezini vurdu” başlıklı haberde “17 Haziran akşam 21.30 saatlerinde Van İpekyolu’nda bulunan gaspçı kayyımın atandığı Van Büyükşehir Belediye binasına bağlı halkı ajanlaştırma iş birlikçi ve AKP propagandasının yoğunlukla yapıldığı binaya dönük tahrip gücü yüksek EYP’lerle eylem düzenlenmiştir” şeklinde yer alan ifadelerle Vanhavadis haber sitesinde Ayhan Yazlık tarafından yayınlanan yalan haberi desteklemişti. 

AYHAN YAZLIK’IN 5. AĞIR CEZA MAHKEMESİNDEKİ 2. DURUŞMASI YAPILDI
Ayhan Yazlık’ın Vanhavadis haber sitesinde yayınladığı ve PKK/KCK terör örgütünün yayın organı tarafından da desteklenen yalan haberi ile sosyal medya paylaşımlarının da aynı amaca hizmet ettiğinin tespit edilmesi üzerine, Van Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafında Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiası ile açılan davanın 2’nci duruşması 18 Şubat 2021 günü saat 11.10’da Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 

AYHAN YAZLIK SUÇLU BULUNURSA NE OLACAK?
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 71/2 ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 53/1’inci maddelerine göre;  “terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu suçları kasti olarak işleyen de belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılır.” deniyor. 
Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem