VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu; Van’ın lobisi yok

Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği’nin (VATSO) tanıtımı için basın mensuplarıyla bir araya gelen Dernek Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van’ın lobisinin olmadığını belirterek, lobi sorununun Van’ın en büyük sıkıntısı oldu?

Van Haberleri 3.08.2020 16:45:02 0
VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu; Van’ın lobisi yok
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği’nin tanıtımı ve yol haritasını açıklamak için basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, bu kente hiçbir yanlışlarının olmayacağını belirterek, bu memlekette en iyi işi yapacak kişi olduğunu ifade etti.

VATSO’nun uluslararası anlamda bir çok işe imza atacağını belirten Başkan Kandaşoğlu, tarım, hayvancılık, sanayi, kadın girişimciler, genç girişimciler gibi bir çok alanda yepyeni bir ekiple Van’ın sesini dünyaya duyuracaklarını söyledi.

Iğdır, Hakkari ve Van hariç, Türkiye’de çevre yolu olmayan başka bir ilin olmadığını belirten Başkan Kandaşoğlu, stadyum sorununa da dikkat çekerek, kimseye diklenmeyecek ama dik duracaklarını ifade etti.

“VANSPOR BAYRAĞININ ÖNÜNDE DE EĞİLİYORUZ”
1979 yılından bu yana Van’da çeşitli sektörlerde görev aldığını belirten Başkan Kandaşoğlu, “İlk görevimiz Petrol Ofisi İşverenler Sendikası Bölge Temsilciliğiydi. Değerli petrolcü arkadaşlarımızın haklarını savunduk. Onlara destek çıkmaya çalıştık. O dönemler bu bölgede ciddi bir akaryakıt giriş-çıkışı vardı. Onların sorunlarının çözümü noktasında çok başarılı olduk. Daha sonra Vanspor’un yönetiminde görev aldım. O dönem harika bir yönetim oluşturduk ve her ile bir temsilcilik verdik. Vanspor’u o dönem 1. Lig’e taşıdık ve 10 yıl mücadele etti. Vanspor o dönem bu kentin tanıtımına büyük katkı sundu. Vanspor’un rengiyle, bayrağıyla her zaman gurur duyuyoruz ve Vanspor bayrağının önünde de eğiliyoruz” dedi.

“DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDEKİ 24 İLİN TEMSİLCİĞİNİ YAPTIM”
1994 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclis üyeliğine seçildiğini söyleyen Başkan Kandaşoğlu, “6 yıl Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda görev aldım. TOBB’da Kurultay Delegeliği yaptım. Dünya Ticaret Odası’nın yönetim kurulu üyeliğini yaptım. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 24 ilin temsilciğini yaptım. 2001 yılında da Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildim. Van Ticaret ve Sanayi Odası için devasa bir hizmet binası yaptık. O bina sadece Vanlılara değil, Doğu Anadolu Bölgesi’ne hizmet veriyor. İlimizin bütün kurumlarına hizmet veriyor. 2011 yılında da kendi isteğimle Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’ndan istifa ettim. O dönmelerde çok çabaladık, çok çalıştık. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı dünyaya tanıttık. O dönemlerde VATSO denildiği zaman, herkes tanıyordu, biliyordu” diye konuştu.

“ULUSLARARASI MARKA OLAN BU İSMİN DEĞİŞMESİ BİZE DOKUNDU”
VATSO’nun isminin değiştirilmesinin doğru olmadığını belirten Başkan Kandaşoğlu, “Bizden sonra şimdi ki yönetimdeki arkadaşlar bizde memurken geldiler aday oldular ve kazandılar. Ama başkan olur olmaz 3. Toplantıda, yönetim kurulu kararıyla VATSO’nun ismini değiştirdiler. Ben bu isim için 6 ay üzerinde çalıştım, üniversitelerarası yarışmalar yaptım, komisyonlar kurduk. Yeni yönetim gelir gelmez hemen odanın ismini değiştirdi. Bu bir kurumsal kimliktir, kimsenin bu kurumsal kimlikle oynamasının bir gereği yoktur. Bugün Van Valiliği veya Büyükşehir Belediyesi’nin ismini değiştirebilir misiniz? Gerçekten uluslararası marka olan bu ismin değişmesi bize dokundu. Sadece beni değil bütün Van halkı olarak 7’den 70’e, tüccarı, esnafı ve bu odaya üye olan herkesi ciddi bir şekilde rahatsız etti. O isim Van ve kimliğini temsil eden bir isimdi. Kimseyi ilgilendirmiyor” ifadelerini kullandı.

“HERKESTEN EN İYİ İŞİ YAPACAK KİŞİYİM”
Derneği kurarken 264 tüccar ve esnafla görüştüklerini söyleyen Başkan Kandaşoğlu, “Bize dediler ki; VATSO isminin hayata geçirilmesi ve yaşatılması lazım. Bu 264 tüccarımız, esnafımız 1950’den bu yana Van’da ticaret yapan, hiçbir çeki yazılmayan, ticarette hiçbir eğriliği olmayan, dürüst ve namuslu bir şekilde ticaret yapan kişilerdir. Onların önerisi ile bu dernek kurulmuştur. Bu memlekette bilerek hiçbir yanlışımız olmayacak. Eğer olursa bu memleketin üzerinde kesinlikle yüce rabbim hiçbir ticareti, hiçbir siyaseti bana nasip etmesin. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda görev yaptığım süreçte eğer bu ilimi düşünmeseydim, bu coğrafyayı düşünmeseydim, Van Gölü’nü düşünmeseydim, Van Kedisini düşünmeseydim, Van Cacığını sırtıma alıp Amerika’ya gitmeseydim, yüce rabbim şahittir ben 5 dönemdir bu ilde milletvekiliydim. Belki de Sanayi Bakanı olurdum. Bakmayın ben lise mezunuyum, dünyada iddialıyım ve herkese meydan okuyacak, herkesten en iyi işi yapacak kişiyim. Bu memlekette en iyi işi yapacak kişiyim” dedi.  

“KİMSE VAN’IN LOBİSİNİ YAPMIYOR”
Van’ın en büyük sıkıntısının lobisinin olmamasının olduğunu belirten Başkan Kandaşoğlu, “Benim dönemimde birçok etkinlik vardı. Her gün farklı farklı etkinlikler düzenlenirdi. Benim dönemimde basın mensupları sürekli sahadaydı. Ama şimdi ki çalışma ve etkinliklere bakıldığında arada %500 bir fark var. Van’ın şuanda en büyük sıkıntısı, Van’ın bir lobisinin olmamasıdır. Kimse Van’ın lobisini yapmıyor. Sabah herkes evinden, yazlığından çıkıyor Van’a gelecek 2 saate gelemiyor. Peki, neden gelemiyoruz? Iğdır, Hakkari ve Van hariç, Türkiye’de çevre yolu olmayan başka bir il varsa gelin bana tokadı yapıştırın, stadyumu olmayan bir il varsa yine gelin tokadı yapıştırın. Lobimiz eğer güçlü olursa, ilimizdeki eksiklikleri ve sorunlarını daha rahat çözeriz. Diklenmeyecek ama dik duracağız. Dik durup ilimizin eksikleri nedir? Sorunları nedir? Bunları masaya yatırmamız lazım” diye konuştu.

“VAN KAZANACAK DİYORUZ”
VATSO’nun uluslararası anlamda bir çok işe imza atacağını söyleyen Kandaşoğlu, “Benim dönemimde bakanlarımız gelip bize diyorlardı bizden isteyin, ne istiyorsanız yaparız ve bir çok şeyi de yaptılar zaten. Biz istemesini bilmiyoruz, biz bir araya gelemiyoruz, biz lobimizi güçlendiremiyoruz, il dışında ciddi anlamda STK ve derneklerimiz var, bunlar birleşemiyorlar. Bende dahil olmak üzere herkesin içinde bir hesap var. Ben burada bu etkinliği yaparım ama bana ne faydası olacak, ben nereye gelebilirim hastalığı var. Bu hastalıktan dolayı da bir hedefe ulaşamıyoruz. VATSO işte bunu yapacak. VATSO uluslararası anlamda bir çok işe imza atacak. VATSO’nun kuruluş beyannamesi bellidir. Tarım, hayvancılık, sanayi, kadın girişimciler, genç girişimciler gibi bir çok alanda yepyeni bir ekiple, Allah’ın izniyle Van’ın lobisini çok güçlü bir şekilde güçlendirecek, Van’ın sesini çok uzaklara gönderecek, samimi bir şekilde Van’a yakışır bir dernek olacak. Bu sorunların içerisinden geldiğimi için hepsini biliyoruz. Van kazanacak diyoruz. VATSO kuruluş beyannamesi diye bir kitapçık hazırladık, Van’ın madde madde ne eksiklikleri olduğunu belirttik” ifadelerini kullandı.  

“BUNDAN SONRA HİÇBİR KURUM KENDİ ŞAHSI İÇİN ÇALIŞMAYACAKTIR”
Vanlı gençlere önderlik edeceklerini belirten Kandaşoğlu, “Allah’ın izniyle bu eksiklikleri yetkili mercilerle paylaşacağız, herkesi bir araya getireceğiz. Varsa bir eksikliğimiz, yanlışımız onu da düzelteceğiz. Bizim amacımız budur, bizim amacımız bu kentin kimliğine sahip çıkmaktır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde cazibe merkezi, en iyi ili olan, böyle bir ile yön verecek, gençlerimize önderlik edecek, cesaret ve moral verecek kimseyi sahada bulamıyoruz. Biz sahaya çıkmak istiyoruz. Van Ticaret ve Sanayi Odası’na üye olan, Van’da uzun yıllardan beri ticaret yapan 264 üyemizle birlikte yürüyeceğiz. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda kaydı bulunan bütün üyeler Allah’ın izniyle bu derneğe en kısa sürede kayıt yapacak. Bu derneğin üye sayısı en kısa sürede 5 bin, 6 bin olacaktır. Şuan 264 kişiyle yola çıktık. Amacımız Van’a sahip çıkmaktır. Bundan sonra Van’da yapılan yanlışları kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Bundan sonra hiçbir kurum kendi şahsı için çalışmayacaktır. Bu ilde en büyük avantajımız 16-17 tane bölge müdürlüğünün olmasıdır. Bu bölge müdürlükleri bu halk, bu ilin geleceği, vizyonu, kimliği için çalışacak. Kimse gelip o koltuklarda kendi çıkarları için çalışmayacaktır. STK’lar ve sendikalar da dahil bundan sonra kim yanlış yaparsa bu dernek onları ciddi bir şekilde, çok sert bir şekilde eleştirecektir. Bundan da herkesin haberi olsun” dedi. 

“YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”
Yol haritaları hakkında da bilgi veren Kandaşoğlu, “Yol haritamız belli. Pandemi dönemi biter bitmez 264 üyemizle bir araya gelmek istiyoruz. Bir gece düzenlemeyi amaçlıyoruz. Van’ın turizmi ile ilgili bir iki tane işadamı getirmeyi düşünüyoruz. İstanbul’daki dernek ve vakıflarımızı getirip onlarla sorunları masaya yatırmayı düşünüyoruz. Derneğimizin açılışı çok renkli olacak. Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Bölge Valilerini açılışımıza davet edeceğiz. Bölge valiliklerinin etkinliğimizde olmasını arzu ediyoruz. Bölge oda başkanlarını davet edeceğiz. Açılışımızda ekonomiden, yatırımdan, turizmden sorumlu kişiler yer alması lazım. Kazakistan Cumhurbaşkanı Yardımcısını da getirmeyi düşünüyoruz. Çok güzel işler yapacağız. Bir heyetle Ankara’ya gitmek istiyoruz. Seçkin işadamları, parti il başkanları, STK’lar yanımızda olacak. Biz yine bu bölgede akaryakıt ticaretini yapmak istiyoruz. Bunun için bir kota istiyoruz. O kotanın hayata geçmesi için bu heyetlerimizle görüşmeler gerçekleştireceğiz. Şuanda ticarette bir tıkanıklığımız var. Bu tablo ilimize yakışmıyor. Tüccarlarımızın para kazanması gerekiyor. 23 maddelik bir yol haritası belirledik. Bunları tek tek hayata geçireceğiz. Yapacak çok işimiz var” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra yönetim kurulunun basın mensuplarına poz vermesiyle sona erdi.  

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem