Van’da yenidoğan yoğun bakım hastaları il dışına neden sevk ediliyor?

Sağlık Bakanlığı, pandemi nedeniyle doktor istifalarına yasak getirmişti. 01 Temmuz 2021 tarihi itibariyle Bakanlığın yasağı kaldırmasının ardından Van’da 43 doktor istifa etti. SBÜ Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nden istifa

Van Haberleri 29.08.2021 14:41:31 0
Van’da yenidoğan yoğun bakım hastaları il dışına neden sevk ediliyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANPOSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk’ün Haberi

Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, il genelinde 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle toplamda 43 doktor istifa ettiğini açıkladı. 

DOKTORLAR NEDEN İSTİFA ETTİ?
En çok istifa da SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşandı. İş yükünün çok ve kazançlarının az olması sebebiyle, kadın doğum ve genel cerrahi branşlarında görev yapanlar başta olmak üzere, SBÜ Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nden 20’ye yakın doktor istifa etti. 

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Pediatri Bölümüne bağlı yenidoğan acil servisinin kapalı olması ve Erciş ile Muradiye istikametinden gelen rutin hastaların, SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Servisine yönlendirilmesi üzerine oluşan yoğunluk, servisteki doktorların istifalarını tetikleyen önemli neden oldu.

İş yükünden şikâyetçi olan ve içlerinde memuriyete geri dönüş haklarını da riske atıp adeta kaçarcasına istifa eden doktorlar, soluğu çok çalışıp az kazanç yerine, daha az çalışıp daha çok kazanabilecekleri özel hastanelerde alıyor.

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM HASTALARI NEDEN VAN DIŞINA SEVK EDİLİYOR?
Edinilen bilgiye göre, SBÜ Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğun bakım servisi, Van merkezdeki yenidoğan acil servis hastalarına hizmet verdiği için doldu. Van’daki özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakımları da dolu olduğu için yenidoğan yoğun bakım hastaları Van dışındaki illere sevk ediliyor. 

YYÜ KADIN DOĞUM ANABİLİM DALI NASIL ÇALIŞIYOR?
Van YYÜ Kadın Doğum Anabilim Dalının hastane ameliyathanesini ticarethane gibi değerlendirdiği yönündeki iddialar gündeme bomba gibi düştü. 

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kadın Doğum Anabilim Dalındaki doktorlar arasında SGK’lı hastalara rutin hasta deniyor.

Van YYÜ Kadın Doğum Anabilim Dalının rutin doğum hastası kabul etmediği, rutin hastaları SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirdiği, özel (ücretli) hastaları kabul ederek, hastaları değil gelirini düşündüğü yönünde önemli iddialar var. 

İddiaya göre, YYÜ Pediatri Bölümü personel yetersizliğinden yenidoğan acil servisi kapattı. Erciş ve Muradiye çevresinden gelen SGK’lı doğum hastalarını kabul etmeyip SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderiyor. YYÜ Kadın Doğum Anabilim Dalı, Van merkezden ve çevreden acil dışındaki özel (ücretli) doğum hastalarını ise kabul ederek yenidoğan yoğun bakım servisinde hizmet vermeye devam ediyor. 

Rutin doğum hastaları doluluk nedeniyle Van dışındaki illere sevk edilirken, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Pediatri Bölümü bünyesindeki yenidoğan yoğun bakım servisi Kadın Doğum Anabilim Dalının kabul ettiği özel hastalara hizmet vermeye devam ediyor. 

YYÜ DURSUN ODABAŞ TIP MERKEZİ YENİDOĞAN ACİL SERVİSİ NEDEN KAPALI?
İddiaları reddeden YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğrt. Üyesi Ümit Haluk İliklerden, “Yenidoğan yoğun bakım servisi yüzde 90 kapasite ile hizmet veriyor. Sadece yenidoğan acil servisi personel yetersizliği nedeniyle kapalı. Bu nedenle Erciş ve Muradiye çevresinden gelen acil doğum hastalarını SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendiriyoruz. Personel eksiğini giderdiğimizde yenidoğan acil servisi yeniden hizmet vermeye başlayacak. Ayrıca YÖK mevzuatına göre normal veya sezeryan ile gerçekleştirilen doğumlardan ücret alınamaz. Ücretli doğum hastaları kabul ediliyor iddiaları doğru değil” dedi. 

SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN YYÜ’YE YENİDOĞAN İÇİN DOKTOR DESTEĞİ
Van İl Sağlık Müdürlüğü, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Pediatri Bölümü yenidoğan yoğun bakım servisinde yaşanan personel eksikliğinin giderilmesi ve yenidoğan acil servisin açılması için 2 doktor görevlendirdi. Ancak doktor desteğine rağmen yenidoğan acil servisi yine hizmete açılmadı. 

CEVAP BEKLEYEN ÇOK ÖNEMLİ SORU
Yenidoğan acil servisinin açılmamasının nedeni; personel eksikliğinden mi, yoksa yenidoğan yoğun bakımdaki kapasitenin Kadın Doğum Anabilim Dalının kabul ettiği özel (ücretli) hastalar için rezerve edilmesi mi?

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr Öğrt. Üyesi Ümit Haluk İliklerden ve YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin meydana gelen bu gelişmeleri çözüme kavuşması için harekete geçmesi bekleniyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem