Van’da geçmişin külleri sobalarda alevleniyor

Van’da geçmişin sıcaklığı odun sobaları ile yaşatılıyor. Özelikle Doğu Anadolu Bölgesi 6 ay boyunca kar altın a kalması, kışların soğuk, çetin ve zor geçmesi nedeni ile bölge halkı eski bir yöntem olan soba ile ısınma geleneği

Van Haberleri 13.11.2019 00:57:05 0
Van’da geçmişin külleri sobalarda alevleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Emektar Sobacı Ahmet Erhan ile yıllarca yaptığı bu meslek hakkında konuştuk.

11 yıldır bu iş ile uğraştığını belirten Ahmet Erhan, “bu iş emek işi zaman isteyen bir iş” diyerek; bu işi yapan insanların günümüzde nadir olduğunu, mesleğin gelişen teknoloji ve doğalgaz kullanımı karşısında unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer aldığını belirtti.

“BABAMA DUYDUĞUM HAYRANLIK BENİ SOCABI YAPTI”
Sobacılık mesleğini, babasından çocuk yaşta öğrendiğini belirten Ahmet Erhan, “Hafta sonları ve yaz tatillerinde boş vakitlerinde sürekli babamın yanında çalışarak bu işi öğrendim. Babama duyduğum hayranlık, beraberinde yaptığı sobalara verdiği emek ve alın teri üzerimde babam gibi bir sobacı olma hayali yarattı” dedi.

“İNSANIN SEVDİĞİ İŞİ YAPMASI ÇOK ÖNEMLİ”
İşini severek yaptığını ifade eden Ahmet Erhan, “insanın kendi emeği ile yaptığı iş kadar güzel bir şey olamaz. Diğer taraftan  işimi yaparken delici ve kesici aletler kullanıyorum, kullandığım aletler herhangi bir güvenlik ihmalinde kalıcı bir yara ve sakatlığa neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak çok önemli” diyerek insanın sevdiği işi yapmasına dikkat çekti. 

“SOBACILARIN MÜŞTERİSİ GENELLİKLE KÖYLÜLER”
Özellikle şehir merkezinde sobalı ev kalmadığını belirten Ahmet Erhan, “Doğalgaz ve kalorifer sistemlerinin gelişmesi ile şehir merkezlerinde sobalı evler her geçen gün azaldı. Şehir merkezinde sobalı evler yok denecek kadar az olduğu için, satışlarımızı genellikle köylere yapıyoruz. 4 çeşit soba üretiyoruz; kömür sobası, odun sobası, saç soba ve fırınlı soba. Isı verimliliği daha en çok talebi kömür sobaları görüyor. Ayrıca soba üretimi emek ve dikkat işidir. En küçük hatayı dahi kabul etmez” diyerek hassas, dikkatli ve ince bir işçilikle sobaları ürettiklerini söyledi. 

 “SOBACILIK MEVSİMSEL BİR İŞ”
Yaptığı işin mevsimsel bir iş olduğunu ve sadece kışları ilgi gördüğünü belirten Ahmet Erhan, “Sobacılık kış mevsimine özel bir iş olduğu için  yaz mevsiminde başka bir işle ilgileniyorum” diyerek  soba ile birlikte kömür kovası, kömür küreği, fırın da ürettiklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.

HABER: Hamgin BAZAR
FOTOĞRAF: İlhan BARTU

Kaynak: Van Postası Gazetesi


 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem