Van YYÜ Öğretim üyesi Mehmet Zamkıran İlim Yayma Ödülünü aldı

Millilik bilincine sahip, Türkiye'nin ve insanlığın hayrına katkı sağlayan çalışmaları dolayısıyla Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu ve Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran İlim Yayma Ödülleri'ne layık görüldü.

Van Haberleri 28.12.2019 12:06:37 0
Van YYÜ Öğretim üyesi Mehmet Zamkıran İlim Yayma Ödülünü aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti'nin sürdürdüğü eğitime katkı vizyonuna uygun olarak Türkiye'ye yüksek fayda sağlayacak çalışmaları keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla iki yılda bir verilen İlim Yayma Ödülleri'nin sahipleri Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödüllerini aldı. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran'ın hayat hikayesi şu şekilde 
Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, Antalya'da 1980 yılında doğan Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran'ın çok genç yaşta yakaladığı sayısız başarı, bir tesadüfün değil, takdire değer bir gayretin eseri. 2002'de Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun olan Prof. Dr. Zahmakıran, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında ODTÜ Kimya Bölümü'nde 2005 yılında yüksek lisans, 2010'da ise doktora eğitimini tamamladı. 

Amerika'da temel bilimler ve mühendislik alanında dünyanın en iyi üniversitesi olarak bilinen Massachusetts Institute of Technology'ye Türkiye orijinli proje asistanı olarak kabul edilen sayılı genç araştırmacıdan biri oldu. Ayrıca TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı bursiyeri olarak Japonya ve Fransa'da iki yıl süren araştırma çalışmalarına katıldı. 

Araştırma konuları genel itibariyle nano-malzemeler, inorganik hibrit yapılar ve bunların katalitik uygulamaları üzerine olan Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, dünyanın çeşitli ülkelerindeki izlenimlerinden sonra ülkesine döndü ve Nisan 2011'de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümünde göreve başladı.

Laboratuvar imkanlarının kısıtlı olmasına, teknik donanımın yeterli olmamasına rağmen, üniversitede kurduğu ekibiyle, üniversitenin laboratuarını devletin ve bazı kurumların desteği ile her geçen gün büyütüp geliştirerek burada önemli çalışmalara imza attı. Bu çalışmalarla pek çok prestijli ödül kazandı. 

Mayıs 2013'te de doçent, Temmuz 2018 yılında da profesör unvanını kazanan Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, yurt dışındaki Türk araştırmacılara her fırsatta Türkiye'ye dönmelerini ve çalışmalarına burada devam etmeleri konusunda tavsiye ve çağrıda bulunuyor.

Zahmakıran, hem devletin hem diğer kuruluşların bu konuda araştırmacılara tam destek verdiğini ve yeni buluşlar ortaya koymalarını heyecanla beklediklerini özellikle belirterek, bilim insanlarının kendi ülkesi için çalışması gerektiğini de vurguluyor. 

Bu bakış açısıyla daima ülkesine katkı sağlamaya odaklanan Prof. Dr. Zahmakıran, alandaki en güncel konulardan biri olan hidrojenin yakıt olarak kullanılması için araştırmalara başladı.

Çok çabuk tepkimeye giren ve yüksek oranda yanıcı olan hidrojenin nasıl depolanabileceği ve enerjiye dönüşüm aşamasında geri kazanımı konusunda yaşanan problemlerin nasıl aşılacağına dair henüz bir çözüm üretilmemişti. Genç araştırmacı basit koşullarda hidrojen depolanması ve geri kazanımını sağlamak üzere yeni formüller ortaya koydu. 

Yakıt pillerinde Hidrojenin uygun depolama koşullarının oluşturulması ve bu depolanan hidrojenin enerji üretim aşamasına geçişte, tekrar elde edilmesinde nano parçacıkların katalizör olarak kullanılmasını sağlayan bu başarılı çalışmasıyla Mehmet Zahmakıran Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri kategorisinde İlim Yayma Ödülüne layık görüldü.

VAN YYÜ REKTÖRÜ HAMDULLAH ŞEVLİ’DEN TEBRİK MESAJI
İlim Yayma Ödülleri, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle sahiplerini buldu. Mühendislik, Sağlık ve Doğa Bilimleri Kategorisinde ödül alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran’ı tebrik ediyorum.” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem