Van uçak bilet fiyatları cep yakıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle, askıya alınan uçak seferleri 1 Haziran itibariyle tekrar başladı. Van’da bazı iller için uçak bilet satış fiyatları cep yakıyor. Türkiye’de olduğu gibi Van’da da normalleşme sürecinin başlamasıyla

Van Haberleri 2.07.2020 09:41:37 0
Van uçak bilet fiyatları cep yakıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle iç hat uçuşlarını 20 Mayıs, dış hat uçuşlarını ise 28 Mayıs'a kadar durduran havayolu şirketleri, normalleşme adımları çerçevesinde 1 Haziran itibariyle yurt içi seyahat kısıtlamasını kaldırırken, dış hat uçuşlarını ise kademeli olarak düzenlemeye başladı.

Uçak sefer sayısının az olmasından dolayı bilet fiyatlarının arttığına dikkat çeken Vanlılar, özellikle Ankara- Van arası uçak bilet fiyatlarının çok yüksek olduğunu söylediler. Van- Ankara arası bilet fiyatları 475 ile 809 TL arasında değişirken, Van- İstanbul arası bilet fiyatları ise 300 ile 795 TL arasında değişiyor.

Çevre illerle yapılan kıyaslamada uçak bilet fiyatları Van’da yüksek olurken, vatandaşlar ve seyahat acenteleri uçak sefer sayılarının az olmasından dolayı bilet fiyatlarının yüksek olduğunu söylediler. 

“UÇUŞLAR BAŞLADIĞINDA RAKAMLAR ÇOK UÇUK RAKAMLARDAYDI”
Konuyla ilgili Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Zeysin Turizm Şirket Yetkilisi Engin Han, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle sektör olarak çok olumsuz etkilendiklerini belirterek, “Van bölgesi bilindiği gibi İran pazarı üzerinde çalışıyor. Virüs tam turizm sektörünün iş yapacağı sezonda ortaya çıktı. Nevruz döneminde baya bir etkilendik. Hem iç pazar hem de dış pazar olarak pandemiden dolayı çok kötü etkilendik. Haziran’ın 4’ünden itibaren uçuşlarımız başladı. İlk uçuşlar başladığında rakamlar çok uçuk rakamlardaydı. Şuan fiyatlar yavaş yavaş düşüyor. Ankara fiyatlarımız biraz yüksek. Ankara biletlerinde de bir düşüş görülüyor. İstanbul için bilet fiyatları şuanda normal seviyede ve uygun. Pandemiden dolayı turlarda düzenleyemiyoruz. Turizm bitmeyen bir sektör. İnşallah elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Şuanda aktarmalı fiyatlar çok yüksek. Direkt uçuşlarımız uygun” dedi. 

“FİYATLARIN DAHA DA AŞAĞI ÇEKİLMESİ GEREKİYOR”
Ankara için bilet fiyatlarının düşürülmesini beklediklerini belirten Han, “Bunu yetkililere de ilettik. Vatandaşlarımız zaten mağdur. Fiyatların daha da aşağı çekilmesi gerekiyor. Ankara’ya günde 2 uçumuz var. İstanbul’a günlük 6, İzmir ve Antalya’ya da günlük 1 uçuş gerçekleştiriliyor. Çevre illerle yaptığımız kıyaslamada Van’da bilet fiyatlarının biraz daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu sorunu pandeminden önce çok yaşadık. Van fiyatları çok pahalı. Şuanda misafir olmadığı için, dış pazara da birçok firma uçmadığı için iç pazara biraz daha yönlendiler. Bu yüzden fiyatları biraz daha düşürmüşler. Önümüzdeki günlerde yurtdışı uçuşları sürekli başlarsa bu kez bilet fiyatları daha da yükselecektir. Örneğin pandeminden önce Diyarbakır’da 120 lira olan bilet Van’da 390 ile 420 TL arasında değişiyordu” ifadelerini kullandı. 

“UÇUŞLAR BAŞLAMASINA RAĞMEN İŞ YAPAMIYORUZ”
Bir acente yetkilisi de pandemiden dolayı zor günler geçirdiklerini belirterek, “Bilet fiyatları ilk başta çok aşırı yüksek başladı ve şuanda yavaş yavaş normale dönüyor. Pandemiden önce bilet kestiğimiz müşterilerimiz vardı. Bunlarda ciddi anlamda etkilendi. Birçoğu biletlerini iade etti. Fakat ücretleri halen alamamışlar. Çok zor bir dönemden geçtik. Halen çok zorlanıyoruz. Uçuşlar başlamasına rağmen iş yapamıyoruz. İnşallah en kısa sürede düzelir” diye konuştu. 

“CARİ AÇIĞI KAPATAN BİR SEKTÖR OLARAK GEREKLİ DESTEKLERİ GÖRMEDİK”
Haldi Turizm Seyahat Acentesi İşletmecisi Murat Beyaz ise Van Postası Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, “Bütün dünyayı kasıp kavuran bir pandemi süreci yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bütün dünyada hayat durma noktasına geldi. Koronavirüs insanları hem sosyal, hem psikolojik hem de ekonomik olarak olumsuz etkiledi. Bundan en çok etkilenen turizm sektörü oldu. Aldığımız rezervasyonları, turları, organizasyonları durdurmak zorunda kaldık. Yaptığımız ön ödemeleri alamadık. Nakit sıkışıklığı had safhaya ulaştı. Bu süreç 1 Haziran’a kadar sürdü. 1 Haziran’dan sonra uçuşlar başladı. Uçuşların başlaması turizm için yeterli değil. Uçuşlar her ne kadar başlasa da hayatımız halen normale dönmedi. Cari açığı kapatan bir sektör olarak gerekli destekleri görmedik. Beklentimiz karşılıksız bir destek olmasıydı. Turizm sektörü cari açığı kapatan en önemli sektördür. Turizm sektörü yaklaşık olarak 40 sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkiliyor” dedi.

“PANDEMİDEN ÇOK ETKİLENEN TURİZMCİLER OLDU”
Van’da bulunan acentelerin Türkiye’nin en şansız turizmcisi olduğunu belirten Beyaz, “Bütün krizleri Van acenteleri olarak en derinden hissediyoruz. Geçmişte de bunların örneklerini yaşadık. Kuş gribi çıktı, Van etkilendi. Bombalar patladı Van etkilendi. Amerikan Irak’a savaş açtı, Van etkilendi. İran ile Amerikan ilişkileri kötü olduğunda, Van etkileniyor. Pandemi sürecinde de en çok etkilenen biz turizmciler olduk. Pandemiye parasız bir dönemde yakalandık ve henüz bize gelmemiş olan paraları da gidip bankalardan borçlanarak müşterilerimize paralarını ödedik. Bizden bilet alan, tur alan kişilerin paralarını geri ödedik. Halen ödeyemediklerimiz de var. Seyahat acentelerinin karşılıksız hibe desteklere ihtiyacı var” diye konuştu.

“BİLET FİYATLARINDA ŞUANDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ”
Uçak bilet fiyatlarını da değerlendiren Beyaz, “Şuan ki bilet fiyatlarını 2017-2018 ve 2019 yıllarıyla kıyaslamak gerekiyor. Bu dönemde bilet fiyatları neydi, şuanda ne durumda bunu kıyaslamak gerekiyor. 2017-2018 ve 2019 yıllarında içinde bulunduğumuz bu aylarda Van uçuşları için çoğunlukla bir haftaya kadar yer bulunmuyordu, yer bulduğunda da 500 ile 520 TL’ye ancak bilet buluna biliniyordu. Şimdi hemen bugüne bilet bulabiliyorsunuz. 300, 350 ile 400 liraya kadar bilet bulabiliyorsunuz. 1 hafta sonrasına 250 ile 220 liraya kadar biletler var. Uçaklarda da yolcu yok. Yolcunun seyahat edebilmesi için bir neden yok. Eskiden bu aylarda bu fiyatlara bilet bulamazken, şuanda yarıya yarıya fiyatların düştüğünü görüyoruz. Bayram döneminde bir sıkıntının olabileceğini düşünüyoruz. Gidiş- gelişlerde fiyatların yükselmesini bekliyoruz. Bunun dışındaki tarihlerde fiyatlar uygun. Bilet fiyatlarında şuanda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Farklı şehirlerde insanlar daha ucuza uçabiliyor. Uçaklarda şuanda zararına gelip gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem