Van TSO Başkanı Necdet Takva, "Van'ın sorunları el birliği ile çözülebilir"

Turizm potansiyeli yüksek olan Van ilinin tanıtım ve reklam konusunda ki sıkıntılar her yıl konuşulmasına rağmen devam ediyor, Van’ın tanıtımını yapmak ve turizm adına Van’ı canlandırması gereken dernek ve STK’lar yıllardır birl

Van Haberleri 28.09.2019 10:02:54 0
Van TSO Başkanı Necdet Takva, "Van'ın sorunları el birliği ile çözülebilir"
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Sınır kapısı avantajları, tarihi ve turistik yapısı, Van’a güzellik katan Van Gölü ile Türkiye’de turizmin kalbi olmayı hak eden Van ne yazık ki gerek komşu ülkelere, gerekse 80 ile yeterli tanırımı yapılmadığı için gelişim ve hizmet noktasında da aksaklıklar yaşanıyor.

Birlik ve beraberlik içinde Van’ın tanıtımının yapılması ve Van’ın turizm kenti olma potansiyeline sahip kadim bir kent olduğunu ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı Necdet Takva, Van’ın geleceği adına atılması gereken adımları kurum, STK ve derneklerle birlikte atarak şehrin ileriye taşınacağını söyledi.

VAN TARİH VE MEDENİYET KENTİDİR
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van tarih, medeniyet ve güneş kentidir. Serhat kentidir. Hoşgörü kentidir. Ülkemizin doğuya açılan kapısıdır. Zengin potansiyeli ve ekonomiye konu olacak birçok iktisadi değeri ile bakir ve sahiplenilmeyi beklemektedir. İlimiz çeşitli turizm destinasyonları ile turizm merkezi haline gelebilir. Su sporları, kültür ve tarihsel değerleri, yayla turizmi, kış turizmi, inanç turizmi, fuar ve kongre merkezi ve turizme konu olacak birçok tarihi ve doğal değere sahiptir. Ayrıca Van Kahvaltısı ve coğrafi tescilli birçok ürünümüz ile önemli bir potansiyele sahibiz.” dedi. 

VAN DIŞ ÜLKELER İÇİN KIYMETLİ BİR ÖNEM TAŞIYOR
Van’ın dış ülkeler tarafından önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Takva, “Van bu tarihin ve bu medeniyetin varisi durumundadır. Oluşturulacak bir Urartu Kültür Koridoru kentimizin turizm potansiyelinin gün ışığına çıkmasını sağlayacaktır. Yine şehrimiz; Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde Hurriler den başlayarak, Urartu’lar, Medler, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış kadim bir kenttir. Kilise ve mabetler başta olmak üzere Ermeni ve Mesihi tarihi ile ilgili birçok eser ilimizde mevcuttur. Özellikle Akdamar Adası Gregoryenler için çok önemli bir inanç merkezidir. Yine Hz. İsa’nın Havarileri Aziz Bartalamay ve ST. Bartholomeus’un ilimizde defnedildiğine dair inanış, Akdamar Adası Surp Haç Kilisesi, Havarilerden Aziz Thomas’a ait eserlerin bu kiliselerde saklandığına dair belgeler, kentimizi Ermeni ve Hıristiyanlar açısından kıymetli kılmaktadır.” diye konuştu.

VAN GÖLÜ TEHLİKE ALTINDA
Van Gölü koruma kanunun biran önce çıkarılması gerektiğinin altını çizen Takva “Bir başka değerimiz olan Van Denizi 1640 metre yükseklikte 3.713 Km² yüzölçümü, sodalı ve tuzlu yapısı ile sağlık turizmi açısından önemli bir merkezdir. Ayrıca mavi bayraklı plajları, su sporlarına uygun alanları alternatif turizme konu bazı başlıklardır. Van Gölü havzasında yaklaşık 2,5 milyon insan yaşamaktadır. Ancak Van Gölü ile ilişiği olan hiçbir belediyemizin arıtma tesisi tam teşekkülü çalışmamakla beraber henüz bazı belediyelerimizin arıtma tesisi dahi bulunmamaktadır. Bu nedenlerden dolayı dünya mirası Van Gölü, tehlike sinyali vermektedir. Bu noktada Başkan Yardımcımız Sayın Fevzi Çeliktaş ve Van gölü Aktivistleri bu konuya dikkat çekmek amacı ile Van Gölü çevresinin karadan 430 km olan yürüyüş parkurunu günlerce, adım adım yürüyerek emek sarf ettiler. Ben kendilerine bu emekten dolayı teşekkür ediyorum. Ancak biz bu emeğin yerel değil genel bir bakış açısı ile değerlendirilmesini istiyoruz. Çünkü bu göl hepimizin, dolayısıyla sizlerin de bu çığlığa ses vermesi, bu tehlikeye dur demesi ve destek olması gerekmektedir. Bu çerçevede kanun yapıcılara yani büyük millet meclisimize, sizlerin de desteği ile bu sesi daha gür duyurmalı Van Gölü Koruma Kanununun bir an önce çıkarılmasını sağlamalıyız.” İfadelerini kullandı.

VAN TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR LOKASYON
Van’ın turizm açısından önemli bir lokasyon olduğunu söyleyen Takva, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  “Bu çerçevede Van Gölü Turizm İhtisas Bölgesi ilan edilmelidir. Bu adım sadece ilimizin değil bölgenin refaha ermesine önayak olacaktır. Yapılacak iktisadi her türlü yatırım, turizm anlamında yatak kapasitesinin artırılması, konaklama alanları, yaz ve kış turizmine alt yapı oluşturacak tesislerin inşası gerekmektedir. Bu sadece Vanlıların işi değildir. Burada bulunan hazirun başta olmak üzere bütün kamu mekanizmaları siyasi ve ekonomi aktörleri bu konuyu değerlendirmelidir. Biz Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak yapılacak yatırımlarda kentin tüm dinamiklerini harekete geçirmeyeceğimizi ve oda olarak danışmanlık ve lojistik anlamda her türlü desteği sunacağımızın sözünü veriyoruz.” 

VAN HALKI MEHMET EMİN BİLMEZ’İ UNUTMAYACAKTIR
Van’a yapılacak olan yatırımların asırlarca unutulmayacağını ifade eden Takva, “Çünkü Van halkı vefalıdır, misafirperverdir. Bir örnekle Van halkının karakteristik yapısını özetlemek isterim. Bugün bizleri bir araya getiren bu yapının yani Fuar ve Kongre Merkezinin, Urartu Müzesinin ve daha birçok eserin ilimize kazandırılması noktasında büyük çabalar gösteren dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu’nu unutmamıştır. Yediden yetmişe Vanlı olan herkes Sayın Valimizi tanır ve adını nesilden nesile aktaracaktır. Yine dönemin Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansını ve bu yatırımları sahiplenerek aktif hale gelmesini sağlayan Van Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez’i de unutmayacak her zaman kıymetle anacaktır.” Dedi. 

VAN DOĞAL BİR DEĞERE SAHİP
Van kahvaltısının Guinness rekorlar kitabına ismini yazdırdığını belirten Takva, “Abalı ve Çaldıran kayak tesislerine ek tesisler yapılarak, mevcut tesislerin kapasitesinin artırılması kentimizi kış turizmi açısından merkez haline getirecektir. Ayrıca, İlimiz volkanik bir yapıya sahip olması nedeniyle birçok doğal değere sahiptir. Muradiye Şelalesi, Kani Spi Şelalesi, Travertenler, Peribacaları, sıcak su kaynakları ve Van Gölü sahilinde yer alan koylar bu değerler arasında yer almaktadır. En önemli kültürel değerimiz ve gastronomimizin başını çeken Van Kahvaltısını geçmeden olmaz. 1 Haziran 2014 yılında Dünyanın En Büyük Kahvaltı Sofrasında 51.793 kişiyi bir araya getirerek Guinness Rekorlar Kitabına kahvaltımızın adını yazdırdık. Bu noktada halen çalışmalarımız devam etmektedir. Her yıl Haziran ayının ilk haftasının Dünya Kahvaltı Günü olması amacı ile Birleşmiş Milletler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde bir takım girişimlerimiz oldu. 2020 yılının Haziran ayının ilk haftasında bugün burada bulunan hazirunu ilimize davet ediyor, bu girişime destek vermenizi ümit ediyorum.” diye konuştu.

BİR YILDA 1 MİLYON’A AŞKIN TURİST 
Van’ın İran İslam Cumhuriyeti’ne olan 300 Km sınır boyu ile ülke vatandaşlarının giriş çıkış yaptığı dile getiren Takva, “2018 yılı toplamında 330 bini aşkın 2019 yılının ilk 8 ayında ise 185 bine yakın İranlı turist bu kapıyı kullanarak ilimizde ağırlanmıştır. Genel toplamda bakacak olursak: 2018 yılında; 652 bini yerli 330 bini yabancı olmak üzere toplam 982 bin turist ilimize gelmiştir. 2019 yılının ilk 8 ayında ise; 184 bini yabancı 240 bini yerli olmak üzere 430 bine yakın turisti ilimizde ağırlamış durumdayız. Ortalama yıllık olarak 1 milyonu aşkın turist ilimize gelmektedir. Yabancı turistlerin yüzde 90’ı Kapıköy Sınır Kapısını kullanmaktadırlar.” İfadelerini kullandı.

KAPIKÖY SINIR KAPIMIZ 24 SAAT ESASLI ÇALIŞMAMAKTADIR
Sınır kapısının 24 saat açık kalması gerektiğini ve bu çalışmanın Van için önemli bir çalışma olduğunu kaydeden Takva “Van ili İranlı turistleri karşılayan bir merkezdir. Yani Antalya’nın, İzmir’in, İstanbul’un yüzüdür. Bizler burada evin kapısını açan, misafiri ilk karşılayan ve dolayısıyla göstermiş olduğumuz ilk intiba ile Ülke insanımızın samimiyetini dışa vuran bir misyona sahibiz. İran sadece Van’ın değil tüm Ülkenin sınır komşusudur. Bu amaçla İran ile olan sosyo-kültürel ve ekonomik bağımızın daha çok güçlenmesi amacı ile herkesin bu konuyu dikkate alması ve destek sunması gerekmektedir. Kentimiz bunca değere sahip olmasına karşın; bölgesel anlamda birçok sıkıntı ve olumsuzluğu da beraberinde yaşamaktadır. 100 Milyon TL’ yi aşkın bütçe ile 2019 yılında hizmete açılan Kapıköy Sınır Kapımız 24 saat esaslı çalışmamaktadır. Dolayısıyla insanlarda büyük beklentiler oluşturan bu kadar büyük bir yatırımın, turizm ve dış ticaret noktasında beklenen performansı sergileyememesi eleştirel anlamda bir karşılık bulmakta ve bir tartışmaya mahal vermektedir. Bununla birlikte İran İslam Cumhuriyeti ile olan ilişkilerin geliştirilmesi elzemdir. Biz sadece bu sınırda bekçi olarak anılmak istemiyoruz. Mevcut zenginliklerden faydalanmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın İran İslam Cumhuriyeti ile olan yakın temaslarının kıymetine binaen turizmde de etki yaratmasını bekliyoruz.”  Dedi.

ABD’NİN YAPTIĞI KABUL EDİLEMEZ
ABD’nin İran’a uygulamış olduğu ambargo ve benzeri engellemelerin Van’ı mağdur ettiğini söyleyen Takva, “ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin sürekli olarak bölgemizdeki illeri güvenlik endişesi ile izole etmeleri kabul edilemez bir durumdur. ABD başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde hemen hemen her gün bir banka soygunu, bir okul baskını, cinnet haberi, gasp, bireysel silahlanma ve ırkçılık haberini medyadan takip etmekteyiz. İlimizde bugüne kadar hiçbir yabancı, adli bir vaka ile karşılaşmamıştır. Bu İranlı içinde Avrupalı içinde ABD’li içinde geçerlidir. İranlı turistlerin ilimizde yoğun olduğu dönemlerde ve otellerin yüzde 100 doluluk oranı nedeniyle konaklama sıkıntısı yaşamaları üzerine, Vanlılar kapılarını İranlı turistlere açarak evlerinde misafir etmişlerdir. Bu konu ulusal ve uluslararası medyada geniş yer bulmuştur. Bu noktada şunu söyleyebiliriz gerek devletin yetkili mekanizmaları gerekse vatandaşlarımız açısında yabancıların korunması noktasında bir yetersizlik söz konusu değildir. Avrupa ve ABD’nin bu yaklaşımları yersiz ve gerekçesizdir. Avrupa insanının burada ki doğal ve tarihi değerleri görmeye ihtiyacı vardır. Çünkü bu değerler tüm insanlığın ortak mirasıdır.” Diye konuştu.

VAN TURİZM KENTLERİ SIRALAMASINDA İLK 5’İ HAK EDİYOR
Van’ın turizm kentleri sıralamasında il 5’te yer alması gerektiğini ifade eden Takva, “Yerkürenin her noktasında yaşayan tüm insanların bölgemize ve kentimize gelmeye hakkı olduğunu ve onlarında bu mirasın sahibi olduklarını ifade ederek bu noktada herkesi kucaklamaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Kentimizin, Ülkemizdeki turizm kentleri sıralamasında ilk 5’te yer alacağına olan inancımla, saymış olduğum değerlere, tüm ülke vatandaşlarının bu hassasiyete yaklaşması ve el birliği ile Van’ı bir turizm merkez haline getirmesi gerekmektedir. Bu çerçevede bu kent ve bu bölge turizmle anılmayı hak ediyor. ” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem