Van Kevenli AFAD konutlarındaki sorunlar ne zaman çözülecek?

Van’ın Kevenli Mahallesine bağlı AFAD konutlarındaki vatandaşlar birçok sorun ile karşıya. Depremden sonra yapılan AFAD konutlarında içme suyu, kanalizasyon ve yol sorunu var.

Van Haberleri 14.09.2021 19:03:30 0
Van Kevenli AFAD konutlarındaki sorunlar ne zaman çözülecek?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konutlar da yaşanan sorunlardan dolayı mevcut 20 hanede sadece 7 aile kalabiliyor. Bu aileler de en çok yol, servis, içme suyu ve kanalizasyon sorunu yaşıyorlar. Özellikle su depolarındaki yosun, köpük ve diğer kirlilikler Van’a, Ülkeye yakışmayan türden. 
2015’te konutları yaptırmaya başladıklarını ifade eden Kevenli Mahalle Muhtarı Hamza Kuşan, “Yapılan AFAD konutlarında ne su nede yol var. Yıllardır bu sorunu dile getiriyoruz. En son 2 Hafta önce yine AFAD’a gittim. Oradaki yetkiler dedi ki; biz resmi bütün yazışmaları hazırlayıp belediyeye göndermişiz. Bundan sonra ki işlemler belediyede olacak. Resmi olarak belediyeye, kaymakamlığa, Valiliğe gittim ama sorunumuz çözülmedi. Konutlarda oturan vatandaşların bir sürü sorunu var. Konutlar yapıldıktan sonra AFAD yetkililerinden hiç kimse gelip kontrol etmedi. Şuan bacalar, temeller olduğu gibi çöktü. Sorunları kime götürdüysek bir çare olamadılar. AFAD burada baştan salma iş yaptı. Vatandaşın borcuna birde yüksek faiz uyguladılar. Devlet yetkililerinden kime gittiysek o kapı yüzümüze kapanıyor. Eğer AFAD resmi olarak işlemleri yapmışsa ve bunu belediyeye vermişse bu belgeleri bizimle de paylaşsın bizde ona göre belediyeden şikâyetçi olalım. Sular o kadar kirli ki çocuklar sürekli hastalanıyor. Normalde hafta da 2 tanker su konutlara götürülmesi gerekiyorken 2 haftada bir götürülüyor. Devletimizden ricamız bu sorunun biran önce çözülmesi.” Dedi. 
“SÖZ VERİYORUM SERVİS SORUNUNU ÇÖZECEĞİM”
Köy içerisinde olan sorunlardan biri de servis sorunudur şeklinde konuşan Muhtar Kuşan sözlerini şöyle tamamladı. “Oraya açılan yol vatandaşın arazisinden geçiyor. Söz veriyorum bu sorunlarımız çözülürse ben de bu servis sorununu çözeceğim hatta şimdi gidip başkanlarla konuşacağım ve bu sorunu çözeceğim.”
Mahalle sakinlerinden Felemez Siyahtaş, “Burası Kevenli mahallesi olarak geçiyor. AFAD burayı yaptırdıktan sonra hiç kontrole gelmedi. Yol, su ve kanalizasyon sorunumuz var. Bir tane fosseptik çukuru yapılmış ama çoğu toprak dolu. Sürekli koku yapıyor. Perişan haldeyiz. Muhtar ile beraber valiliğe ve belediye gittik ama hiçimse halimizi sormadı. 1 buçuk saat valilikte bekledikten sonra Vali beyle görüşemedik. Muhtar dilekçe verdiğini hatta Ankara’ya kadar ulaştırdığını söyledi. Artık ne kadar doğru ne kadar yalan. AFAD yetkilileri bize şunu dediler; parayı siz almışsınız ve kendiniz yapmışsınız. Bizim hiç bilgimiz yok. Biz konutların nerede olduğunu bile bilmiyoruz. Birileri de dedi ki kontrole Ahmet diye biri gidecekti ama raporlu olduğu için gidemedi.  İçme suyumuz da hiç yok. Bazen su bidonlarıyla gidip getiriyoruz. Bazen itfaiye ya da tanker ile 3-4 günde bir bize su getiriliyor. Yarın oy zamanında gelecekler oy isteyecekler. Vallahi ben oy vermem. Devlet bana bakacak ki bende devlete bakayım. Her ne olursa olsun bu bayrak altında yaşıyorsak bize bakmak zorundadırlar. Biz insanız bu dağın başındayız. Sorunlarımız çok. Hangi asırda yaşıyoruz ki bu sorunları yaşıyoruz.” Dedi.  
“HANGİ YETKİLİ İLE GÖRÜŞSEK BİR BAŞKASINA GÖNDERİYOR”
4 yıldır bu konutlarda oturduğunu dile getiren Mehmet Tuğrat, “Yıllardır bu sorunu yaşıyoruz. Suyumuz yok, yolumuz yok. Kışın VASKİ tanker ile su gönderiyor. Ama yol ve kardan dolayı yukarı çıkamıyor. Buradaki su depolarında su içilmiyor. Komşumuz motosikleti ile bize su getiriyor. Kanalizasyon yok. Fosseptik çukuru yapılmış ama çok koku yapıyor. Halimiz ortada. VASKİ’ye dilekçe vermişiz hiç kimse gelmedi. AFAD’ a gittik dediler VASKİ’ye devretmişiz. Kime gittiysek bir diğerine gönderiyor.” Şeklinde konuştu. 
Nereye gittikse bir netice alamadık diyen Bekir Yıldırım da, “Baştan sona buranın her tarafı sıkıntılı Yetkililerin buraya el atması lazım. Nereye başvuracağımızı artık bilemiyoruz. Özellikle su depolarımızın içini de görebilirsiniz.” İfadelerini kullandı. 
Fevzi Ülkü ise şunları söyledi, “Kevenli mahalle servisleri bizi almıyor. Yol ortasında çoluk çocukla yarı yolda bırakıyorlar. Diyorlar ki, bizi ilgilendirmez. Nasıl gidiyorsanız gidin. Bizi bıraktıkları yerde bazen sarhoşlar ve tinerciler oluyor. Yetkililerden isteğimiz buraya servis ya da otobüs versinler. Buradaki sorunlarımızı çözsünler. Neden yanı başımızdaki köylere servisler otobüsler gidiyor neden buraya gelmiyor.”
Kaynak: Vangölü TV


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem