Van'da kaldırım işgaline vatandaştan tepki

Van'ın en büyük sorunlarından biri olan kaldırım işgali yapılan tüm denetimlere rağmen devam ediyor. Özellikle ara sokaklarda esnafın kaldırımları iş yeri gibi kullanması vatandaşları zor durumda bırakıyor.

Van Haberleri 14.09.2019 17:47:39 0
Van'da kaldırım işgaline vatandaştan tepki
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’ın işlek caddelerinde ve ara sokaklarda bulunan işyerleri, yayaların kullandığı kaldırıma tezgah kurarak kaldırımı işgal ediyor. Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlar kaldırımı işgal eden esnafa tepkisi gösterdi.

Van’da yapılan tüm denetimlere rağmen ara sokaklardaki kaldırım işgali çözüme kavuşturulamıyor. Esnafın kaldırımları kendi iş yeri gibi kullanması yayaları zor durumda bırakıyor. Hal böyle olunca ara sokaklarda kaldırımlarda yürümek neredeyse imkansız hale geliyor. Yapılan bu ihlal sadece yayaları değil sürücüleri de zor durumda bırakıyor. Kaldırımları kullanamayan yayalar yolu kaldırım niyetine kullanıyorlar, bu da kazalara davetiye çıkarabiliyor.

“YAYALAR KALDIRIM İŞGAL EDİLDİĞİ İÇİN YOLU KULLANIYOR”
Yetililer tarafında çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Kemal Tuğrul, isimli vatandaş “Aslında bu zincirleme gelişen bir şeydir. Eğer dükkanlar ya da satıcılar vatandaşın geçmesine, rahat ve güvenli bir şekilde yürümesine engel oluyorsa; bir bakıyorsunuz ki vatandaşlarımızda bu kez yolun ortasında trafiğe açık alanlarda yürüyor. Onlarda arabalara ve sürücülere engel olmaya başlıyor. Bunlarla ilgilenen zabıtalar seyyar satıcıların gidip kendi imkanlarıyla bir şeyler satmaya çalıştığı arabalarına el koyuyorlar ama kaldırımları işgal eden esnaflara ses etmiyorlar. Yani eğer şehrinizde bazı şeylerin varlığı söz konusu ise, yaptırım gücüne sahipseniz ama yapmıyorsanız, bu insanların kafasında soru işareti bırakır. Ne yani zabıta bu esnaflara müdahale edemiyor mu? Yani akşam saatlerinde arabaların, yolun ortasında; kendi önlerinde giden yayalara selektör yaptığı tek şehiriz. Yayanın ne işi var yolun ortasında, kahve masasının ne işi var yayanın kaldırımında.” dedi.

BİR ÇÖZÜM BULUNSUN
Yapılan kaldırım işgaline tepki gösteren vatandaşlardan Ahmet Cabat,  “Ara sokaklarda kaldırımlar neredeyse hiçbir şekilde kullanılamıyor. Esnafların hepsi kaldırımı kendi iş yerinin bir parçası gibi kullanıyor. Hal böyle olunca biz de yolda yürümek zorunda kalıyoruz, bu şekilde de araçlar ile ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden kazalar olabilir. Umarım buna bir çözüm bulunur. ”diye konuştu.

BÜTÜN SOKAKLARDA KALDIRIM İŞGALİ VAR
Yapılan işgallerden dolayı kaldırımda yürümenin neredeyse imkansız hale geldiğini söyleyen Mehmet İşler,  " Caddelerde ve sokaklarda yürüyemez hale geldik. Hangi sokağa girsek kaldırımların hepsi işgal edilmiş. Özellikle ara sokaklarda durum daha da kötü. Yetkililerden buna bir çözüm bulamalarını istiyoruz, araba park sorunu ayrı, kaldırım işgali ayrı, bir sürü sıkıntı yaşıyoruz. Kaldırımın yayalar için yapıldığının farkında değil esnaflarımız.  Diğer yandan bazı sürücülerde arabalarını kaldırımlara park ediyor. Burası adı üstünde yaya kaldırımı ama yayalar kullanamıyor.” ifadelerini kullandı.

 CEZAİ İŞLEM UYGULANMALI
 Zabıtaların cezai işlemler uygulaması halinde kaldırım işgallerinin sona ereceğini ifade eden Yunus Kaya, “Valla insanlarımız artık yollarda yürümeye mecbur bırakılıyor. Şu an kaldırımları doğru düzgün kullanıldığı sadece Cumhuriyet, Maraş gibi işlek caddeler var ama onlarda da iftardan sonraki vakitlerde, akşam olduğunda seyyar satıcılar kol geziyor. İnsanlar rahat rahat yürüyemiyor bile. Bizim insanlarımızda da alışkanlık haline gelmiş bir durum var, birden çok kişi yan yana geçer kaldırımlarda yürürler. Yani aceleniz varsa ve bir yere yetişmeye çalışıyorsanız kaldırımları işgal eden iş yerleri bir yandan, seyyar satıcılar bir yandan ve kol kola yürüyen vatandaşlarımız bir yandan size engel oluyor. Ben zabıtaların gereken yaptırımları uyguladığı takdirde, yani bu işgali yapan iş yerlerine cezai bir işlem uyguladığı takdirde bu durumun tekrarlanacağına inanmıyorum. Fakat sizde görüyorsunuz ki hala bu kaldırım işgalleri devam ediyor.” diye konuştu.

KALDIRIMLAR KULLANILMIYOR
Esnafların kaldırımı kendi yerleri gibi kullandığını söyleyen Ahmet Kaburak, “Kaldırımın ne olduğunu unuttuk biz, Van’da doğru düzgün görmüyoruz ki. Van’da işlek olan birkaç cadde dışında kaldırımlar kullanılmıyor. Özellikle bu Cumhuriyet Caddesi’nden diğer sokaklara açılan yan yolların hiçbir tanesinde kaldırımlar kullanılmıyor vatandaş direk yolu kullanıyor. Ama haksız da değiller.  Kaldırımların üstüne ya kumaşçılar kumaşlarını bırakıyor, kahveler sandalyelerini masalarını bırakıyor veya diğer esnaflar kendi ürünlerini bırakıyorlar. Yani bunun yapılması yanlış, buralarda meydana gelebilecek her kazadan bu insanlar sorumludurlar. Böyle bir durum olduğu takdirde bu insanların vebalini nasıl alacaklar. İnsanlarımızın da çoğu artık bunun farkında değil, çünkü sağ olsunlar bazı esnaflarımız dükkanlarının önündeki kaldırımları o kadar kendi dükkanlarına dahil bir alan olarak kullanıyorlar ki vatandaş farkına bile varmıyor oranın aslında kaldırım olduğunun.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem