Van'da ışıklı kavşaklarda geçiş önceliği kimin? Yayanın mı aracın mı?

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Van’da da başlatılan ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulaması ile birlikte yayalarda ve sürücülerde kafa karışıklığı yaşanmaya başladı. 

Van Haberleri 6.10.2019 23:47:56 0
Van'da ışıklı kavşaklarda geçiş önceliği kimin? Yayanın mı aracın mı?
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.10.2019 23:47

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Geçtiğimiz günlerde Van’da da yapılan yaya geçitlerinde ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulaması ile yaya ve sürücü duyarlılığı oluşturulmaya çalışıldı. Yapılan trafik denetimlerinde önceliği yaya vermeyen sürücülere cezai işlem uygulanıyor. Yayaların da kendilerine tahsis edilen kaldırımları, yaya geçitlerini ve üst geçitleri kullanmaması sürücülere zor anlar yaşatıyor. 

‘ÖNCELİK YAYANIN, ÖNCELİK HAYATIN’ UYGULAMASI YETERLİ VE DOĞRU ANLATILMALI
‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulaması hangi yaya geçitlerinde uygulandığı konusunda yayalar ve sürücüler yeterli bilgiye sahip değil. Bu konuda televizyon, radyo, gazete, internet siteleri ve sosyal medyada yeterince bilgilendirilme yapılmadığı için, uygulamada her şey bir birine karışmış durumda. 

DOĞRU YAYA UYGULAMASI: Trafik mevzuatına göre, yayalar ve sürücüler trafik polisinin olduğu noktalarda, trafik polisinin işaretlerine uymalı, trafik polisinin olmadığı, ancak trafik ışıklarının olduğu noktalarda ise trafik ışıklarına uymalı, trafik polisi ve trafik ışıklarının olmadığı yaya geçitlerinde ise sürücülerin yayalara öncelik vermesi gerekiyor. 

YANLIŞ YAYA UYGULAMASI: Trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda, araçlara yeşil ışık yanarken yayaya kırmızı ışık yanmasına ve sesli uyarı sistemi ile “yayalar lütfen bekleyin” uyarısı yapılmasına rağmen, yayanın geçmesi yanlış uygulamadır. ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulamasını yanlış anlayıp, kavşaklarda yaya kırmızı yanmasına rağmen, geçmek isteyen yayalar kazalara davetiye çıkarıyor. 

YANLIŞ ARAÇ UYGULAMASI: Trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda, araçlara yeşil yayalara da kırmızı ışık yanarken, ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulamasını yanlış anlayan sürücüler tarafından yayalara yol verilmesi trafik akışını ve trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. 

HANGİ GEÇİTLERDE YAYALARA ÖNCELİK VAR?
Türkiye genelinde uygulamaya başlanan ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ projesiyle birlikte sürücüler yaya geçitlerinde geçiş hakkını yayalara vermeye başladı.

Hangi yaya geçitlerinde öncelik yayalarda, hangilerinde araçlarda olduğu yeterince bilinmediği için uygulama yayalar ve sürücülerde kafa karışıklığına neden oldu. 

‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulamasına göre trafik polisinin veya trafik ışıklarının olmadığı yaya geçitlerinde sürücülerin yayalara yol vermesi, geçiş önceliğini yayalara tanıması söz konusu. Ancak yayaların ve sürücülerin trafik polisinin olduğu noktalarda polisin işaretlerine, trafik ışığının bulunduğu noktalarda ise trafik ışıklarına uyması gerekiyor. Aksi takdirde cezai işlemler ile karşı karşıya kalınabilir. 

GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ KONUSUNDA YETERLİ BİLGİLENDİRME YAPILMALI
‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ uygulaması ile kafası karışan, nerede yayaya öncelik verileceği konusunda yapılan yanlış uygulamalar ile yaya ve yol güvenliği tehlikeye giriyor. Geçiş önceliği konusunda tüm kavşaklarda ve tüm yaya geçitlerinde, yaya öncelik olduğunu zanneden yayalar ile sürücülerin bilgilendirilmesi, kuralların kamu spotları ile uygulamalı olarak net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Ayrıca şehir içindeki bilbordlarda da bilgilendirme yapılmalı.

IŞIKLI KAVŞAKLARDA TRAFİK ZABITASI VE TRAFİK POLİSİ BİLGİLENDİRMELİ
Van’da Cumhuriyet Caddesi üzerindeki trafik ve yaya yoğunluğu bulunan 3 kavşakta tehlike yaşanıyor. 

Beşyol Kavşağı, Maraş Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nin kesiştiği Soydan Kavşağı ve Perihanoğlu AVM’nin bulunduğu kavşakta sürücüler ile yayalar kafa karışıklığı nedeniyle trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. 

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan 3 kavşakta trafik ışıkları bulunmasına ve yayalara kırmızı ışık yanmasına rağmen ‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ diyen yayalar, akan trafiğin içine yürüyor. Bu durumda yürüyen araçlara yeşil ışık yanmasına rağmen yol veren sürücüler de trafik akışının durmasına, trafiğin tıkanmasına ve yol güvenliğinin tehlikeye girmesine neden oluyor. 

Kafa karışıklığı yaşanması nedeniyle kuralların uygulanamaz hale geldiği kavşaklarda, her hangi bir trafik kazası yaşanmadan, trafik zabıtası veya trafik polisi görevlendirilmesi, kuralların broşür dağıtılarak anlatılması ve uygulanmasının sağlanması gerekiyor. 

YAYA TRAFİĞİNİN YOĞUN OLDUĞU YERLERE ÜST GEÇİT YAPILSIN 
‘Öncelik Yayanın, Öncelik Hayatın’ projesi dışında Van’ın birçok noktasında üst geçit çalışmasının da yapılması gerektiğini söyleyen Emrah Polat isimli vatandaş “Öncelik yayanın uygulaması güzel, Van’da fazla belli olmasa da iyi, bu çalışmanın dışında üst geçit çalışmaları da yapılmalı. Beşyol ve Maraş caddesinin işlek olan kısımlarına, özellikle cumhuriyet bulvarında üst geçit yapılmalı. Trafik ışıklarının bulunduğu kavşaklarda öncelik yaya veya aracın değil, öncelik ışığın ama maalesef ışıkları bekleyemiyoruz. Bu yüzden birçok defa burada trafik kazaları meydana geldi” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ