Vali Zorluoğlu'nun Trabzon'dan aday olması için kim ne dedi?

Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun, AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklanması Trabzon’da heyecan yaratırken, Van’da büyük üzüntüye neden oldu.

Van Haberleri 29.11.2018 12:03:08 0
Vali Zorluoğlu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vali Zorluoğlu'nun Trabzon'dan aday olması Vanlıları üzdü!

 

Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun, AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklanması Trabzon’da heyecan yaratırken, Van’da büyük üzüntüye neden oldu. 

 

13 Haziran 2017 tarihinde Van Valiliğine atanan ve o tarihten itibaren Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevini de yürüten Zorluoğlu’nun burada yaptığı hizmetlere vurgu yapılan Van’da, bugün çıkan gazeteler “Kimi sevdiysek gitti” başlığını attı. 

 

61saat.com olarak Van İlinin ileri gelenleri ile yaptığımız telefon görüşmelerinde ise Zorluoğlu ile aralarındaki samimiyetin kullanılan ifadelere yansıdığını gördük.

 

Telefon görüşmelerinde Zorluoğlu’nu tarif etmelerini istediğimizde ise hemen hemen hepsinin ortak görüşü “Adam gibi adam” sözü oldu. 

 

Van Ticaret  ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Devam eden projelerin yürütülmesi, yeni projelerin hayata geçirilmesi noktasında valiler önemli aktörler. Kayyum görevini de üstlendi. Hem yerel yöneticisi hem mülki amir olarak Murat bey etkin iletişim noktasında üst düzey bir performans sergiledi. Biz Ticaret Odaları Üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, kentte ekonominin canlandırılması için bir takım faaliyetler yürütüyoruz. O çerçevede kendisine götürdüğümüz hiç bir projeye burun kıvırmadı ve samimiyetle sahiplendi. Bizim yaklaşık 15 yıldır tek yönlü olan caddemizi çift yöne çevirmek ki bu cadde Türkiye’nin en uzun caddesi çalışmalar yürütülüyordu.

 

Burada ki çabalarımızı Murat bey samimiyetle sahiplendi ve çift yola dönüştürdü. 4 yıl boyunca düzenlediğimiz Alışveriş Festivalimiz vardı. Biz Ticaret Odası olarak kendi imkanlarımızla yapmaya çalışıyorduk ve gerçekten zorlanıyorduk. Van’ın yerel ekonomisini canlandırmak ve İranlıların kentimizde daha fazla zaman geçirmesini sağlamak için yaptığımız festivaldi. Gelir gelmez festivali valilik bünyesine aldı ve belediyenin desteğiyle yapılacak hale getirdi. Sahiplendi ve daha ulusal bir marka haline dönüştürdü” dedi.

 

TERS KÖŞE YAPTINIZ...

Takva, “Ticaret Odası Meclis Toplantısına katıldı. Kent ile ilgili ön gördüğümüz politikaları kendisiyle paylaştık. Zaman zaman iş adamlarımızla bir araya geldi ve sorunları dinleyerek çözüm üretmeye çalışıyordu. Açıkça söyleyeyim, bunu hiç bir duygusal bir şeye kapılmadan Van için kayıp olduğunu söyleyebilirim. Çok projeci, çözüm odaklı, sonuç odaklı, samimi yaklaşımı vardı. Biz kendisinden lezzet gördük. Ben şaşırdım. Beklemiyordum. Bir anda Trabzon’a Belediye Başkanı olacağı yönünde işarette yoktu. Ben kendisini  arayıp “Hayırlı olsun” dediğimde, “Sayın Valim bizi ters köşe yaptınız” dedim” diye konuştu.

 

 

VAN HEYETİ, TRABZON’A GELECEK

Zorluoğlu için bir heyetle Trabzon’a geleceklerini de kaydeden Takva, “İş yoğunluğu nedeniyle görüşme imkanımız olmadığından bile bizi konutunda kabul ettiği oldu.

 

Van Denizi, biliyorsunuz biz Van Gölü demiyoruz... Türkiye’nin en önemli coğrafi değerlerinden bir tanesi.. Yıllardır kangren haline gelmiş Biyolojik Arıtma Tesisi, onun kendi çabaları ve döneminde hem finansman sağlayarak elini attı. Şuanda inşaatı devam ediyor. Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisinin ihalesini yaptı, sözleşmesini yaptı... Van bir çekim merkezi. Sadece kendine hizmet etmiyor, çevresinde bulunan illere de hizmet eden önemli bir merkez. Biz 2017 yılında 500 bin İranlıyı Van’da misafir etme imkanı yakaladık. Murat beyin burada ki katkısı ve motivasyonu çok önemliydi.

 

2017 yılı Nevruz Dönemiydi. Hiç unutmuyorum. Beni aradılar akşam üzeri İranlılar sokakta kaldı, yer bulamıyorlar dediler.. Van’da İranlı sanatçı vardı konser vermişti. O dönem çok kısa süre olmuştu geleli. Konseri dinlemek için rezervasyonsuz şehre gelmişler. Kalacaklar yerleri yok. Çaresiz kaldık... Arkadaşlardan bir tanesi Okulların Yurtları var dedi. Bu yurtları açarlarsa insanları sokaktan alıp o yurtlara yerleştirelim dediler. Gece 8 gibiydi. Ben Vali beyi aradım. Böyle bir durumla karşı karşıya olduğumuzu söyledim. Ben sana döneceğim dedi.. Hemen Milli Eğitim Müdürünü aradı talimat verdi. Milli Eğitim Müdürü beni aradı. O gece bin kişilik kapasiteli 3 tane yurt açtı. Biz o gece sabaha kadar Ticaret Odasının Yöneticileriyle araç temin ettik. Sokak sokak dolaşarak İranlı aileleri, 600 – 700 kişilik potansiyeli o yurtlara yerleştkirme imkanı verdi. Çözüm odaklı, bunun gibi bir çok şey yaşadık. Trabzon’a hayırlı olsun derken kendi üzüntülerimi ifade edeyim. Ben Van’a geldiğinde inşallah sizi Van’dan emekli olup gidersiniz. Murat bey benim kendi görev dönemim içinde 4. Valiydi. 5 yıl içinde Van 4 tane Vali değişti. Halen ben görevdeyim 5. Valiyle karşılaşacağız. Murat beyi Van’dan emekli etme şansımız olmadı keşke olsaydı. O da Van’ı sevmişti...” ifadelerini kullandı.

 

1,5 YILDA VAN’DA HERKESE DOKUNDU

Van’da 19 oda 4 kooperatif ve toplamda 20 binin üzerinde esnafın temsilciliğini yapan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, “Van şuan yasta” diyerek başladığı konuşmasında,  Keşke Vali bey gitmeseydi. Vali bey bizim için olağanüstü kayıp oldu. Hizmeti, insanlığı, güzelliği, nezaketi, kahvede oturup esnafla çay içmesi, gece 22:00’da arayıp ulaşabilmemiz daha ne olsun. 

Gönüllere dokundu burada. 1,5 yıl Van’da görev yaptı ama Vali bey herkese yaklaştı ve dokundu. Biz sayın Valimize de söyledik, bizi sahipsiz bıraktı. Hakikaten gitmesi bizi sahipsiz bıraktı. Van’a sahip çıktı, balalık yaptı hepimize. Vali beyin gitmesi bizim için kötü oldu. Hakikaten adam gibi adamdı, babaydı...” ifadelerini kullandı. 

 

VANLI, VAN’DAN ADAY GÖSTERİLMESİNİ BEKLİYORDU... 

Van Postası Gazetesi Yazarı - Gazeteci Ziya Türk, “ Vali bey Van’da hem mülki idare amiri hem de Belediye Başkanı olarak çalıştı. Aslında burada çok güzel bir kompozisyon oluşturdu. Biliyorsunuz Van HDP’nin seçim kazandığı ve güçlü olduğu bir şehir.  Dolayısıyla HDP’nin devletten uzaklaştırmak için her şeyi yaptığı vatandaşı devletle buluşturma noktasında çok güzel çalışmalar yaptı. Van’da yapılan “Kayyumdan memnun musunuz? Kayyum çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki anketlerde, yüzde 65 – 70 bandında memnuniyet sonuçları çıktı" diyerek hizmetlerde sadece kente değil halkın yüreğine de dokunulduğuna dikkat çekti. 

 

VANLI, VALİ ZORLUOĞLU’NU SEVİYOR

Vali Zorluoğlu'nun Van halkının gönlünde taht kurduğunu belirten Türk, "Vali beyi genel olarak halk seviyor. Bundan 1 ay önce valiler kararnamesi çıkmıştı. Kararname öncesinde “Vali bey gitti gidecek” söylentileri oldu. Vali beyin gitmemesi, kararnameye girmemesi Van’da gerçekten sevinçle karşılandı. Vali Zorluoğlu’nun Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmesi ise Trabzon için büyük bir kazançtır, ama Van için kayıp...  Van’da önemli birçok projeye imza attı. Van 10 yılda alamadığı yatırımları Vali Zorluoğlu döneminde aldı. Şehri lig atlatabilecek yatırımlara öncülük etti, hizmetlere imza attı. Bunları yaparken HDP’li dönemden kalan 1 milyar civarı borç yükünü aldı. Bu borç yükünden esnafa ve müteahhitlere olan borçlar ödendi. Kamuya olan borçlar da yapılandırıldı. Vali Zorluoğlu bir taraftan borç ödedi, diğer yandan en az 10 yıldır yapılmayan ve kentin ihtiyacı olan yatırımları yaptı" dedi.

 

 

VALİ ZORLUOĞLU HALKI DEVLET İLE BULUŞTURDU

Vali Zorluoğlu'nun kimseyi ötekileştirmeden, devletin şefkat ve kudret elini yerinde ve doğru bir şekilde kullandığını ifade eden Türk, "Vali bey ilk geldiği dönemde, “Devlete ihanet edenleri biz kamuda, barındırmayız. Bu ister FETÖ olsun, ister PKK, KCK  fark etmiyor. Terör örgütlerini kamudan beslemeyiz” diye tavır koydu. Bu bir devlet ve devlet adamlığı duruşudur. Bu duruşu, HDP’nin seçimlerde güçlü çıktığı Van’da ortaya koyan Vali Zorluoğlu, HDP’ye oy vermiş ve suça karışmamış seçmeni ötekileştirmeden, onların devletle barışmasını sağladı. Bu da ayrı bir sosyal proje..." diyerek büyük bir hassasiyetle Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği yaptığını söyledi.

 

 

VALİ ZORLUOĞLU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TECRÜBESİ İLE TRABZON’A GİTTİ

Vali Zorluoğlu'nun var olan Mülki İdare Amiri tecrübesine Büyükşehir Belediye Başkanlığı tecrübesini ekleyerek büyük bir başarı elde ettiğine değinen Türk, "Vanlı Vali beyin Van’dan aday gösterilmesi noktasında, Van Büyükşehir’e aday gösterilebilir beklentisi içindeydi. Van Büyükşehir Belediye Başkan adayını belirlemek için Van’da yapılan, “Kim aday olmalı, kim aday olursa desteklersiniz” şeklindeki soruların yer aldığı anketlerde, Vali Zorluoğlu ismi en önde çıkan kişiydi. Vanlı Vali beyi benimsemiş, hizmetlerinden memnun, kenti Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da yönetmesini istiyordu. Vali Bey’in Trabzon’a aday gösterilmesi kendisi ve Trabzon için sevindirici bir gelişme. Trabzon hem mülki idare deneyimi olan, hem de Van’da 2 yıl başarılı bir şekilde Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmiş, deneyim kazanmış birisi ile seçimlere ve yeni döneme adım atıyor.  Trabzon acemi birini değil, kentin ihtiyaçlarına göre hizmet üreten birini Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak transfer ederek kazançlı çıktı” ifadelerini kullandı. 

 

 

HALKIN SEÇTİĞİ HİZMET ETMEDİ DEVLETİN ATADIĞI KAYYIM HİZMET ETTİ

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Kurucu Başkanı Mehmet Emin Akan, “Vali bey ile burada olduğu müddetçe beraber çalıştık. Devlet adamı, millet adamı, hiç bir kusur noksanlık görmedik. Halka yaklaşımı, her şeye yaklaşım mükemmeldir. Trabzon’da aday olduğuna üzüldüm, onu Van’da istiyorduk.

Trabzon gerçekten çok şanslı. Burada aday olmasnı çok istiyordu. Sendikalarımız, derneklerimiz hepsi istiyordu ama nasip böyleymiş. Trabzon bu noktada çok şanslı. Biz isterdik ki burada hizmetleri devam etsin. 1,5 yıl burada görev yaptı. Halkın seçtiği insanlar, halka Hizmet etmediler. Devlet atamış olduğu Kayyım halka hizmet etti. Halkın seçtiği bir insandan daha ziyade hizmet yaptı” dedi.

 

 

VAN'IN EKSİKLİKLERİNİ ÇOK İYİ KAVRADI 

Vansiyaseti.com internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci Baki Karaca ise, “ Van’ın en büyük problemi kurumların kurumsallaşamaması ve kendini tanıtamaması. Van’ın bu eksikliklerini çok iyi kavradı, bunun giderilmesi noktasında çalışmalar yürüttü. Önemli bir devleti adamı. Bu Türkiye’nin neresinde olursa olsun, ülkenin böyle evlatlara, böyle büyüklere ihtiyacı var. Van’da Spor Kamuoyuyla çok iç içe...

 

Bu özelliği ile Van’da Spor Camiası ile inanılmaz kaynaştı. Farklı fikirdeki insanları spor merkezlerinde buluşturdu ve bunun öncülüğünü yaptı.  Burası çok mozaik bir kent. Farklılıkları kendi içinde barındıran bir kent. Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Azeri’siyle, Çerkez’iyle farklılıkları kendi içinde barındıran bir kent. Vali bunların hepsine eşit davrandı. Tam bir devlet adamı kimliğiyle.. Devletin insanı kazanması için projeler yürüttü. 

 

 

Belediyecilikte de burada önemli çalışmalara imza attı. Van alt yapıdan problemli bir şehir. Van halkı belediyecilikten tam istediği derece hizmet alamadı. Ama son 2 yıl Kayyımlar sürecinde,   Vali Beyin orkestra şefliği ile sadece Büyükşehir Değil Van’ın ilçeleri de hizmetin gitmediği neredeyse köy kalmadı. Yolu, suyu, asfaltı, parke döşemeleri gibi Van tarihinde görülmemiş hizmetlere imza atıldı. Sayısı 30 – 40’ı aşan park bahçe yapımı gerçekleştirildi. Biz ne diyorduk biliyor musunuz? “Kayyımlar devam etse, seçim olmasa” Bu her hangi bir siyasete bakış açısı olarak söylenen bir şey değil. Kayyımların, Vali Murat Zorlu özelinde bu kentte 10 yıl daha kalsa, Van Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olacak.  Kendini çok iyi yetiştirmiş, hem diplomat kimliği, hem devlet adamlığı, hem siyaset bilinci ve kültürüyle iyi yetiştirdi. 

 

 

ZORLUOĞLU'NUN EŞİ DE YÖNETİCİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Eşi de bu manada Vali bey kadar aktif ve çalışkan. Vali bey bir yerde çalışıyorsa eşi boş durmuyor. Vali beyin bıraktığı yerden devam ediyor. O da kenti araştırıyor, didik didik ediyor. Nerede aksaklıklar, eksiklik varsa orada müdahale ediyor ve büyük hizmetleri oluyor. Hanımefendi de tam bir Hanım ağa, (Bizde öyle derler)  kimliği ile sanki belediye başkanı, kaymakam, sanki bir ilçenin yöneticisi gibi o da gecesini gündüzünü çalışanlardan biri... Tam Karadenizlilik o çalışkanlık ruhunun yansımalarını biz burada çok net gördük.  Biz Van’da bekliyorduk, böyle bir beklentimiz vardı. Vanlıların da böyle bir beklentisi vardı. Kayyımların çalışması soruluyor. Yüzde 65 – 70 oranı yönüyle hem kalması hem de beğeni kazanması bu çok önemli bir rakam... Devlet halk bütünleşmesi konusunda çok iyiydi. Köylere gidiyordu, bir anda tarlaya iniyordu. Ansızın bakıyordunuz sokakta bir yerde karşınıza çıkıyor. 

 

 

Valilik makamında gören insan çok azdır. Randevu alırsınız Valiyi ziyaret etmeye. Vali sizi ziyaret eder.. Kapısı açıktı. İnsanların Vali beyle görüşmemesi mümkün değildi. Bürokratik engel yoktu, halk adamıydı. Hakikaten Van için kayıp, inşallah Trabzon kazanır... Trabzon için büyük şanstır.  Trabzonspor için büyük şans. Kendisi Trabzonsporlu.. Ülke futboluna değer katacak bir birikime sahip. Ben de futbol kökenli birisiyim. Murat Zorluoğlu, hem spor hem de kent için en önemli belediye başkanlarından biri olabilir. Müthiş bir futbol adamı. Siz bunu göreceksiniz. Vali beye destek verirse, Trabzonspor’un büyük şans olabilir...” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: 61saat.com


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem