Tuşba Belediyesi ile Hizmet-İş arasında toplu iş sözleşmesi

Tuşba Belediyesi Kent A.Ş. ile Hizmet-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi imzaları atıldı. Yapılan görüşmeler sonucu 252 işçi için yeni ek protokol imzalandı.

Van Haberleri 25.09.2020 15:26:38 0
Tuşba Belediyesi ile Hizmet-İş arasında toplu iş sözleşmesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Tuşba Belediyesi Kent A.Ş. ile Hizmet-İş Sendikası arasında taşeron işçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ve maaşlarında iyileştirme yapılması kapsamında 252 işçi için yeni ek protokol imzalandı.

Tuşba Belediyesi’nde düzenlenen imza ek protokol imza törenine Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Belediye Başkan Yardımcıları, Hizmet-İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu, sendika temsilcileri ve işçiler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ve Hizmet-İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu kısa bir konuşma yaptı.

“SİZLER BUNU HAK EDİYORSUNUZ”

Ek protokol imza töreninde açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, “Canı gönülden onurlu, şerefli, gururlu kardeşlerim; defalarca bu cümlemi sizler için kurdum. Sizler için söyledim ve şimdide söylüyorum. Gerçekten onurlu, şerefli ve gururlusunuz. Çünkü çocuklarınızın rızkını taşıyorsunuz. Ondan dolayı sizleri tebrik ediyorum. 1 Temmuz’dan bu yana belediyemizin imkanları dahilinde sizlere en iyi zammı ve sosyal yardım desteğini vermek için temsilciniz olan sendikamızla yürüttüğümüz toplu iş sözleşmesi ek protokol görüşmelerimizi tamamlamış bulunmaktayız. Haklarınızı kapsayan sözleşmenizi sizlerin huzurunda imza altına alacağız. Çünkü sizler bunu hak ediyorsunuz. 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kanun (KHK) ile daha önce taşeron firma bünyesinde kamu kurumlarında çalıştırılan sizlere AK Parti hükümetimiz tarafından kadro verildi” dedi.

“SOSYAL HAKLARINIZ DA İYİLEŞTİRME YAPTIK”

Bizler bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın ektiği ağaçların meyvelerini yiyoruz. Onların sayesinde bunları sizlere veriyoruz. Kadroya geçirilen siz işçi kardeşlerimize yaptığımız ek protokol ile yevmiyelerinize yapılan zammın yanı sıra aile, yol, yemek ve eğitim yardımı gibi temel hakların yanı sıra evlenme, doğum ve ölüm yardımı gibi sosyal haklarınız da iyileştirme yaptık. Kısaca yapılan iyileştirmeden bahsetmek istiyorum. Tuşba Kent A.Ş’ye devredilen siz çalışanların ücretleri asgari ücret düzeyindeydi. İşçilerimizin emeklerinin karşılığını alamadığını, kıt kanaat geçindiklerini fark ettik. Bu sebeple işçilerimizin gelir düzeylerini yükseltmek amacıyla çalışmalara başladık ve sendikamızla 3 ay süren görüşmeler gerçekleştirdik. Sonuç itibari ile yapmış olduğumuz bu protokolle temmuz ayında yapılan zam oranı ile birlikte işçi kardeşlerimize ortalama yüzde 39 oranında, emsallerine göre en yüksek zammı veren belediye olduk. Annenizin ak sütü gibi helal olsun” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİNİN EMEĞİ KONUSUNDA TASARRUF YOLUNA GİTMEMİZ SÖZ KONUSU OLMADI, OLAMAZDA”

Bu dönemde belediye olarak birçok konuda tasarruf yoluna gitmek zorunda kaldıklarını belirten Başkan Akman, “Kıymetli emekçi kardeşlerim, ‘Emekçi kardeşlerim’ diyorum çünkü sizler emeğin, alın terinin vücut bulmuş halisiniz. Özellikle son zamanlarda talihsiz bir salgınla mücadele ettiğimiz bir dönemde bile; görevlerinizi büyük bir azim ve özveriyle, takdire şayan bir fedakarlıkla yerine getirerek gurur kaynağımız oldunuz. Bilindiği gibi koronavirüsün ülkemiz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu anlamda temizliğe, sosyal mesafeye ve maskeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sizlerde bu anlamda çalışmalarınızda temizliğe çok dikkat edin. Hepinizin bildiği üzere tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik krizin yıkıcı etkisinin yaşandığı zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bundan dolayı belediye olarak birçok konuda tasarruf yoluna gitmek zorunda kaldık. Ancak işçinin emeği konusunda tasarruf yoluna gitmemiz söz konusu olmadı, olamazda. Bizler geldiğimiz günden bu yana çalışanın alın terinin soğumadan emeğinin karşılığının ödenmesi anlayışı ile hareket ettik. Bu anlayışın gereği ile gücümüz, imkanımız doğrultusunda, bütçemizin el verdiği sınırlar içerisinde en iyi zammı vermeye çalıştık. Bu bağlamda ek protokolün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İmzaladığımız bu ek protokolün çok daha hızlı ve verimli hizmetler olarak geri döneceğine, bugüne kadar olduğu gibi yarın da güçlü bir dayanışma örneği sergileyeceğinize eminim. Belediye başkanınız olarak sizlerle gurur duyuyorum. Bu vesileyle ek protokolün sizlere ve ailelerinize hayırlar getirmesini temenni ediyor, Tuşbayı sizlere, sizleri de Allah’a emanet ediyorum” diye konuştu.

“SALİH BAŞKAN DİYORUM AMA ASLINDA ÇALIŞANLARIN BAŞKAN BABASI”

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman’a verdiği sözü yerine getirdiği için teşekkür eden Başkan Efeoğlu, “Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bizleri taşeron sisteminden kurtarıp sözleşme hakkı verdikleri için. Bildiğiniz gibi uzun bir süreden beri sözleşme görüşmelerimiz devam etmekteydi. Bugün inşallah imza aşamasına gelindi. Bu sözleşmenin yapılmasında hiçbir şekilde zorluk çıkarmayan ve belediyenin bütün şartlarını zorlayarak daha fazlasını vermek için çaba gösteren belediye başkanımıza sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum. Birileri başkanım bu sözleşmeyi yapmak zorunda değilsiniz bu ek protokolüdür dediler. Ama başkanımız ben biliyorum, işçilerim için ne gerekiyorsa yapacağım diyerek sizlere verdiği değeri bir daha göstermiştir. Çok mutluyum. Çünkü Salih Başkanım verdiği sözü tuttu, bizleri mahcup etmedi. Salih Başkan diyorum ama aslında çalışanların Başkan Babası. Hakikaten kendi çocuklarına hak verir gibi davrandı” dedi.

“SÖZLEŞMENİN ÜYELERİMİZE BELEDİYEMİZE VE SENDİKAMIZA HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

Türkiye’de yapılacak en iyi sözleşmeyi imzalamanın gururunu yaşadıklarını belirten Efeoğlu, “Salih Akman asaletli insandır. Çünkü dün neydiyse bugünde aynı kişiliktedir. Makam kendisini değiştirmedi. İyi ki varsınız, iyi ki bu insanların işverenisiniz. Bizlerde sizinle sendikacılık yapmakla şanslıyız. Yaptığınız bu sözleşmeyle çalışanların ücretlerinde sağlam bir temel attınız. Bu insanlar ve bizler her zaman duacınız olacağız inşallah. Sözleşme komisyon üyelerimize de göstermiş oldukları anlayıştan ve yardımlarından dolayı da kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Belediye şirketlerinde değil ilimizde Türkiye’de yapılacak en iyi sözleşmeyi imzalamanın gururunu yaşıyoruz. Bize bu gururu yaşatan Belediye Başkanımıza sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu sözleşmenin üyelerimize belediyemize ve sendikamıza hayırlı olmasını diliyorum. Allah kazancınızı helalinden kazanmayı ve ailenizle birlikte sağlık içinde yemeyi nasip etsin” diye konuştu.

“BİR MAĞDURİYET VARDI VE O MAĞDURİYET GİDERİLDİ”

İmzalanan Ek Protokol ile ilgili değerlendirme yapan Tuşba Belediyesi Hizmet-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Fevzi Sürme ise “İşçiler olarak çok memnunuz. İşyeri Sendika Temsilcisi olarak yapılan protokolde emeği geçen Hizmet-İş Sendikası Van Şube Başkanımız Sayın Abdullah Efeoğlu, Tuşba Belediye Başkanımız Sayın Salih Akman’a ve komisyon üyelerine çok teşekkür ediyoruz. Hayat şartlarının zor olmasını göz önünde bulundurarak bize bu ek protokolle zam yaptılar. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. İşçilerimiz de bu protokolden dolayı çok memnunlar. Hepsi çok heyecanlı, uzun zamandır beklediğimizi aldık. Bu sözleşme ile işçilerin maaşlarına bir artış sağlandı. Bir mağduriyet vardı ve o mağduriyet giderildi. Çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra belediyede çalışanları ve 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kanun (KHK) kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alan ek protokol, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ile Hizmet İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu tarafından imzalandı.

Atılan imzaların ardından işçiler, Tuşba Belediye Başkanı Akman ile Sendika Başkanı Efeoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem