Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi projesi Van’da

DAKA Genel Sekreteri Güray, Ajans olarak yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin en büyük projesine destek verdiklerini ayrıca Akdamar Adası’nı Güneş enerjisiyle aydınlattıklarını söyledi.

Van Haberleri 20.02.2019 12:40:49 0
Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi projesi Van’da
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

DAKA Genel Sekreteri Güray, Ajans olarak yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin en büyük projesine destek verdiklerini ayrıca Akdamar Adası’nı Güneş enerjisiyle aydınlattıklarını söyledi

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, yenilenebilir enerjiye alanında Türkiye’de bir ilke imza atacak projeleri desteklediklerini anlattı.  

Ajans olarak yenilenebilir enerjiye önem verdiklerini ifade eden Güray, ilk etapta Akdamar Adası’nı aydınlatması için 20 megavatlık bir güneş enerji santralini kurduklarını kaydetti. Güray, “Güneş enerji santrali küçük ölçekli ama ciddi bir farkındalık yaratılması akşamlar etkinlikler yapılırken en azından kiliseyi aydınlattığınız çok güzel de bir görüntü oluyor. Biz onunla başladık daha sonra düzenli olarak ulusal ve uluslararası önemli aktörlerin katılımı ile verimli çıktıların elde edildiği sempozyumlar düzenledik. Bir de bunun üzerine hemen bir mali destek programı yolladık. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımını özendirilmesi için. Örneğin Kedi Evi projesiyle üniversitenin enerji giderleri %50 azaldı.

VAN GÜNEŞ ENERJİSİNİN BAŞKENTİ OLACAK

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu bir kota ihalesi yaptı. 600 megavatlık bir kota Türkiye'nin 81 iline tahsis edildi. 77 megavatını Van aldı. Çok ciddi bir oran ve bu 77 megavatlık ihalenin 45 megavatını bir firma aldı, 30 megavatını başka bir firma aldı diğer 2 megavatında yerelden birkaç firmalar aldı. 45 megavatlık ihaleyi alan firma FETO olaylarından sonra TMSF tarafından el konuldu.  30 megavatlık ihaleyi alan firma ise bürokrasi engeli nedeniyle yatırma başlayamadı. Geçtiğimiz yılın başında bize geldiler. Yereldeki yaşadıkları problemler den bahsetti. Ben de hemen Sayın Valimiz ile görüştürdüm sayın valimizin ön açıcı liderliği ile özdeyişin takipçisi olduk. Yereldeki bürokratik engelleri aştıktan sonra hemen yatırıma başladılar. Hatta bir yönetmelik değişikliği oldu. Firma 20 megavatın kurulumunu bitirdi. Hatta şu an elektrik üretiyor.10 megavatında yasal işlemler yani prosedürleri tamamlandığında Mart veya Nisan’da iklim şartlarına göre başlayacaklar. 30 megavatlık tesis bittiği zaman Türkiye'de bir arada kurulu tek ve en büyük tesis olacak.  İkincisi 30 megavatlık tesis yaklaşık 30 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor yani ortalama 4 kişiden hesaplayın burada biliyorsunuz daha da 121 kişi, bu ne demektir Van’ın yaklaşık yüzde onluk nüfusunun Elektrik enerji ihtiyacını karşılayacak. Bizler, 4 bin 000 dönümlük alan için güneş enerji İhtisas endüstri bölgesi kurulumu için gerekli müracaatı yaptık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na daha sonra enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na geçti ‘’dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem