Türkiye'nin en temiz toprakları ve organik ürünleri Van'da

Van’ın tarımsal üretim değeri yaklaşık 3 milyar lira olduğunu belirten Van Tarım ve Orman İl Müdürü Görentaş, 67 bin çiftçiye 130 milyonluk destek verdiklerini aktardı.

Van Haberleri 3.03.2019 10:54:13 0
Türkiye'nin en temiz toprakları ve organik ürünleri Van'da
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’ın tarımsal üretim değeri yaklaşık 3 milyar lira olduğunu belirten Van Tarım ve Orman İl Müdürü Görentaş, 67 bin çiftçiye 130 milyonluk destek verdiklerini aktardı.

Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’na 26 Şubat 2019 tarihinde katılan Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, kent ekonomisinin can damarı olan hayvancılık ve tarıma yönelik verdikleri destekleri anlatı.

Van’ın tarımsal üretim değeri yaklaşık 3 milyar lira olduğunu aktara Görentaş, bunun 3,1 milyar lirası hayvansal değerlerin oluşturduğunu söyledi. Görentaş buna bağlı olarak kişi başına milli gelirin 3 bin 114 lira olduğunu aktardı.

Her daim çiftçilerin ve hayvan yetiştiricilerin yanında olduğunu vurgulayan Görentaş,  “365 gün boyunca hizmet veriyoruz. Tarlada tohumdan çatala kadar bütün süreçler bizde. Hepsini takip etmek gerçekten zordur” dedi.

Daha önce kurumda personel yetersizliği olduğunu aktaran Görentaş, göreve başlar başlamaz bakanlığın yeni gönderdiği 93 veteriner hekim ile birlikte toplam 600 personel ile hizmet verdiklerini söyledi.

67 BİN ÇİFTÇİMİZE 130 MİLYON DESTEK

Özelikle küçükbaş hayvancılığın kent ekonomisinde önemli bir yer edindiğini aktaran Görentaş, “İlimiz Türkiye’de koyun ihtiyacının yüzde 8’i karşılıyor. Buda 2 milyon 650 bin küçükbaş hayvana tekabül ediyor. Türkiye’de mera varlığının yüzde 10'u yine bizde bulunuyor.  Türkiye’deki yem üretiminin yüzde 14 ile 20’sini yine Van karşılıyor. Eğer ki küçükbaş hayvancılığı daha ileri seviyeye getirebilirsek, hem köylüyü yerinde tutmuş olacağız, hem de refah seviyesini artırmış olacağız” dedi.

Sadece 2018 yılı içerisinde 67 bin çiftçiye 130 milyon lira destek verdiklerini açıklayan Görentaş, “Köylerinde oturma şartına bağlı olarak her yıl 30 bin çiftçiye hibe desteği veriyoruz. Küçükbaş hayvancılıkta belirli bir seviyeye gelindikten sonra bunun artıları olacak. Örneğin otlu peynire olan talepler karşılandığında bu direk refah düzeyini etkileyecektir.  2018 rakamlarını baz aldığımızda yaklaşık 67 bin çiftçimize 130 milyonluk destek verdik. Bu azımsanmayacak bir rakamdır. Destek bu yıl yaklaşık 140 milyona çıkacağını öngörmekteyiz” şeklinde konuştu.

29 BİN ÇİFTÇİMİZE 42 MİLYON DESTEK

Görentaş, “29 bin çiftçimize 42 milyon mazot ve gübre desteği verdik. Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinde başvur yapan ve ekili alanı olan çiftçilerimize mazot ve gübre desteği veriyoruz. 29 bin çiftçimize 42 milyonluk bir destekte bulunduk.  Diğer bir desteğimiz ise yem bitkilerine olan desteğimizdir.  Çünkü biz yem bitkilerin ekim alanını genişlettiğimiz müddetçe vatandaşın et ihtiyacı da karşılanacak.  Son 20 yıldır bakanlık buna destek veriyordu. Ancak son birkaç yıldır bu desteği artırdık.  Yoncaya dekar başına verdiğimiz destek bu yıl itibariyle 480 liradır. Bunu dört yılda bir ödüyoruz ama her yıl artan destek miktarı kadar veriliyor.  Dörtte böldüğümüzde bu yıl 120 lira alıyor.  Yüz dönümünü eklediği zaman 12 bin lira alıyor. Destek artıkça her yıl bu alınan destek miktarı da artıyor. Şuan 9 bin 868 çiftçimize yem bitkisi desteği vermişiz.” dedi.

DESTEK VERİLEN TARLALAR DENETLENİYOR

Destek verilen çiftçilerin tarlalarını denetlediklerini aktaran Görentaş, “Bu tarları denetliyoruz ekiyor mu ekmiyor mu diye. Kadastroya girmeyen alanlara destek vermiyoruz. Bizdeki bütün tapu kayıtları kadastronun kayıtlarıyla eşleştiriliyor. Diğer bir yandan denetimler çok sıkı, ilçeler arasında çapraz denetleme yapıyoruz. Uydu aracıyla hangi tarlaya ne ekilmişse onu tespit edebiliyoruz. Yüz ölçümü anlamında ilimiz Türkiye genelinde beşinci ildir.  Bin yerleşim alanı var. Bu kadar geniş alanda mutlaka yanlışlıklar vardır” diye konuştu.

TARIM ARAZİLERİNİ KORUYORUZ, TOPRAĞIMIZ TEMİZ, ÜRÜNLERİMİZ ORGANİK

Geleceğe yönelik çalışmalara şimdiden başladıklarına değinen Görentaş, Tarım arazilerin tarım dışına çıkarılmasını önlemek amacıyla 5400 sayılı kanunun çıktığını hatırlattı. Görentaş, “Bu kanun sayesinde tarım arazilerimizi koruyoruz. Bunun içinde ovalarımızı tespit ettik. Göreve başladığımda bir ovamız koruma altındaydı. Şuan 9 ovamızı koruma altına aldık.  Şuan 89 bin hektarlık alanımız büyük ova olarak belirlendi. Erciş, Muradiye, Akdamar,  Gevaş, Gürpınar ve Tuşba Alabayır ovalarıdır. Bu ovalar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tarım arazisi oldu. Kentimizde topraklar batı illerine göre çok temiz, burada yetişen ürünlerimizin hemen hemen hepsi organik değerdedir. Tek eksiğimiz burada yetişen ürünlerimizin organik olduğunu tescillenmesidir” şeklinde ifade etti.

KOYUNDAN BUZAĞIYA,ARIDAN BALIĞA KADAR DESTEK VAR

Su ürünleri ile ilgili açıklamada bulunan Görentaş, “İnci kefal üretimi 10 bin ton civarındadır.  Bu Türkiye’de iç sularında üretilen balık hacminin yüzde 10’nuna tekabül etmektedir.  İlimizde 40’a yakın alabalık işletmesi var. Onlara da kilo bazında desteklerimiz var” diye belirtti.

Son yıllarda av yasağı ile ilgili büyük çalışmalar yaptıklarını aktaran Görentaş, “Belediye zabıtaları, güvenlik kuvvetleri ve üniversite ile yasak avlanmayı nerdeyse minimize ettik” dedi.

Küçükbaş hayvancılığa olan desteklerini açıklayan Görentaş, “Orada 2 milyon 600 koyunumuz var. 35 ile e 40 bin lira bir desteğimiz var. Buzağı desteğinin faydasını şöyle gördük, bölgemiz yetiştirici bölge konumunda olduğu için buzağı başına 750 lira destek veriyoruz. Bu desteği de bazı aşıları yapma şartına bağladık.  Bunun artısı ise hastalıklar azalmaya başladı.  200 bin hayvanımızı her yıl şap aşısında geçiriyoruz. Damızlık üretim merkezini kurduk. Buda yaklaşık 3 milyon 750 bin liraya mal oldu.  Bu merkez 20 ile verildi. Bunlardan birisi de Van oldu” diye anlattı.  

Arıcılık ve meyvecilik ile ilgili desteklerini de anlatan Görentaş, “Arıcılık yapanlara kova başına 15 lira desteğimiz var.  Aşı desteğimiz küpe desteğimiz var.  Meyve fidanı ekmek isteyenlere 10 dekan üzerinde meyve fidan desteğimiz var. Dekar başına 10 ile 400 lira destek veriyoruz” diye belirtti.

TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB ŞEHRE CAN KATACAK

Kaçak hayvan ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Görentaş, hayvan yetiştiricilerine ahır desteği verdiklerini vurguladı. Görentaş, “Küpe çalışmaları ile hayvan kaçakçılığını en aza indirdik. Kaçak kesimleri önlemeye yönelik Belediye Başkan Vekili Sayın Valimizle birlikte dört ilçeye mezbaha izni verdik.  Şuan Tarım Bakanlığının desteğiyle iki mezbaha daha açıldı. Et süt Korumu da açıyor. Et kombinasyonu da açılacak. Parasal desteğini DAP İdaresi’nin verdiği ahırların gönümüz şartlarına uygun yapılması için ahır ahıl desteğini veriyoruz. Geçen sene 45 çiftçimize 12 milyon lira destek verdik. Son birkaç yıldır vatandaşlarımızın yoğun müracaatları var” diyerek başvuruların başladığını aktardı.

Kent merkezinde var olan hayvan barınakları ile ilgili açıklamada bulunan Görentaş, “15 bin arası büyük baş, 60-70 bin arası ise küçükbaş hayvan barınağı var.  Belediyelerin çabalarıyla kısmen de olsa kaldırıldı. Bunları şehir içerisinden çıkarmak için Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma fikri çıktı.  Bununla ilgili çalışmalar belirli bir aşamaya gelindi. Burada ilk aşmada yaklaşık 100 işletme alanı devreye girecek.  Proje tamamlanmasıyla birlikte hem kent içerisi temizlenecek hem de orası bir çekim merkezi haline gelecek” dedi. Oluşacak bölgede sadece hayvan ahırların olmayacağını aktaran Görentaş, “Orada işletmeciler kendi yemin üretebilecek. Böylece girdiler ucuzlayacak. Hayvancılık giderinin yüzde 75’i yemdir. Yem ne kadar ucuz ede ederseniz girdileri o kadar düşecek. Ayrıca et işleme,  deri işleme, gübre işleme, bio gaz tesisi, kendi elektriğini kendi üreten tesisi olacak” ifadeleri kullandı.

JEOTERMAL SERACILIK YAYGINLAŞTIRILIYOR

Şu anda Çaldıran’da jeotermal enerji ile ısıtmalı seracılık yapıldı. Bu çok önemli bir gelişme tarım anlamında. Bu anlamda ilimizin alternatif alanları var. Erciş’te Altın Dere bölgesinde belirli çalışmalarımız var. DAKA ile fizibilite kapsamında yapılan iş birliğiyle orada bin, 2 bin dekarlık alanlarda bu tesisleri kurduğumuzda yaklaşık 2 bin kişiye de istihdam olanağı yaratılacak. Jeotermal ısıtmaya dayalı seracılığı geliştirmeye çalışıyoruz. Ziraat Bankası’nın yüzde 50 indirimli sıfır faizli kredi desteği var.  Artı TKDK'nın desteği bir ay sonra devreye girecek” dedi. Seracılıkta istihdam sağlanması için belirli çalışmalar olduğunu aktaran Görentaş, “Özelikle bayanlar için bu konuda İŞKUR üzerinde kurslar açmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

SIHKE KAVUNU TESCİLLENECEK

Sıhke Kavunu için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Görentaş, yerel ürünleri koruma altına aldıklarını ve bu ürünleri tescilleyeceklerini belirti.  Görentaş, “Şuan elimizde 20 bin Sıhke Kavun’un tohumu var. Bunu daha da geliştireceğiz ve Sıhke Kavun’unu tescil edeceğiz. Burada bizim elma çeşitlerimiz var; kırmız astrik, cebe girmez, bey elması, ekşi elma, pamuk elma, paşa armut, erciş üzümü, gevaş fasulyesi, sıhke kavunu gibi bunların hepsini koruma altına aldık. Üniversite bünyesinde sera kurduk. Seneye elimizde bu ürünlerin fidanları olacak. Bu ürünlerimizin yok olmasını engelleyeceğiz” dedi.

GIDA ÜRETİMİ YAPAN İŞ YERLERİ DENETLENİYOR

Kent merkezinde gıda üretim alanlarını da denetlediklerini aktaran Görentaş, “Bizim bu anlamda sahada denetimlere giden 63 personelimiz var. 2018 yılı içerisinde 10 bin adet denetim yaptık.  Bize kayıtlı işetme sayısı 5 bin 500 civarındadır.  Kayıtlı olmayan işletmelere ise kayıtlarını yapmaları için belirli bir süre veriyoruz. Kayıt yaptırmayanlara ise belirli yaptırımlar uyguluyoruz.  2018 yılı içerisinde tarihi geçmiş ürün bulunduran 164 işletmeye 450 bin para cezası uygulandı. Bu anlamda vatandaşlarımız Alo 174’te bize ulaşabilirler.  Gıda ile ilgili tüm olumsuzlukları bize bu numarada bildirebilirler” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem