Türikey'nin istikrarlı yükselişi devam ediyor

TÜİK, 2019 Nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini yayınladı. Buna göre ekonomik güven endeksi yüzde 3’lük bir artış ile 84,7 oldu.

Van Haberleri 1.05.2019 12:03:06 0
Türikey'nin istikrarlı yükselişi devam ediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

TÜİK, 2019 Nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini yayınladı. Buna göre ekonomik güven endeksi yüzde 3’lük bir artış ile 84,7 oldu.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 Nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini yayınladı. Buna göre ekonomik güven endeksi yüzde 3’lük bir artış gösterdi. Ekonomik güven endeksi Mart ayında 81,9 iken, Nisan ayında yüzde 3,4 oranında artarak 84,7 oldu. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
 
İSTİKRARLI YÜKSELİŞ
Nisan ayında tüketici güven endeksi 63,5 değerine, reel kesim güven endeksi 100 değerine ve hizmet sektörü güven endeksi 83,1 değerine yükseldi. Nisan ayında perakende ticaret sektörü güven endeksi 90,6 değerine, inşaat sektörü güven endeksi ise 53,9 değerine geriledi. Verilere bakıldığında ekonomik güven endeksi dip yaptığı Ekim 2018’ten bu yana istikrarlı bir şekilde yükseliş gösteriyor.
 
TÜİK, yayınladı verinin açıklama bölümünde, “Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanmakta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanmaktadır. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir” değindi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem