TÜRÇEP’in Van toplantısı

Van Gölü’nün kirlilik sorunu TÜRÇEP’in Van toplantısında gündeme gelecek. Çevre sorunlarının konuşulacağı toplantı 12-13 Nisan’da gerçekleştirilecek.

Van Haberleri 9.04.2019 10:51:46 0
TÜRÇEP’in Van toplantısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van Gölü’nün kirlilik sorunu TÜRÇEP’in Van toplantısında gündeme gelecek. Çevre sorunlarının konuşulacağı toplantı 12-13 Nisan’da gerçekleştirilecek.

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), her 3 aydı bir yaptığı çevre toplantılarının bu seferki adresi Van olacak. Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği’nin (Van Çev-Der) ev sahipliğinde yapılacak toplantı,  12-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Toplantı hakkında bilgi veren Van Çev-Der başkanı Ali Kalçık, “TÜRÇEP her 3 ayda bir toplanıyor. Her seferinde başka bir ilde bu toplantılar yapılıyor. Geçen toplantı Eskişehir’de toplanıldı. Orada termik santraller gündeme geldi. Ondan önce Hakkâri’de oldu. Orada ise doğal yaşam tahribatı gündeme geldi. Bu sefer ise Van’da bu toplantı yapılacak” dedi.

VAN GÖLÜ İÇİN DUYARLILIK
Toplantının iki gündemden oluştuğunu ifade eden Kalçık, toplantıda Van Gölü kirliliği özerinde durulacağını aktardı. Kalçık devamında, “Toplantıda birinci gündem Van Gölü’nün kirliliği ve kirliliği önleyecek çözüm önerileri konuşulacak. Diğer konu ise bütün STK’ların, siyasi partilerin istediği arzuladığı ama her ne hikmetse bir türlü çıkartılamayan Van Gülü Koruma Kanunu olacak. Bu konuda duyarlılık oluşturmak için seminerler yapıyoruz. Diğer konu ise fosil yakıtlardır. Eğer ki bu fosil yakıtlara bir çözüm bulunmazsa dünya büyük bir felaketle karşılaşacak. Aşırı tüketimden kaynaklı doğayı tahrip ettiğimizi böylesi bir ortamda buna alternatif olacak ekolojik bir toplumda canlıların rahat edeceği bir dünya arzuluyoruz. İkinci günde kısaca ekolojik toplum gündeme alınacak” şeklinde ifade etti.

VAN GÖLÜ YOK OLUYOR
Toplantıda ayrıca Van’da yenilenebilir enerjiyi işleyeceklerini söyleyen Kalçık, “Bizler gelecek nesillere temiz çevre bırakmakla mükellefiz. Bu anlamda herkes sorumluluğunu üstlenmek zorundadır” dedi. Kalçık, “Van Gölü Havzası’nda bir milyon 200 bin insan yaşıyor. Burada dolaylı olarak göle akan kanalizasyon ve evsel yatıklar var. Sadece Tuşba’da artıma tesisi olan ama arıtmayan tesisi saniyede bin 800 litrelik kanalizasyon suyunu denize akıtıyor. Yapılan araştırmada eğer ki bu kirliliğe karşı bir çözüm bulunamazsa Van 20 yıl içerisinde bir balçığa dönüşeceği uyarısında bulundu. Van Gölü hemen kenarında milyonlarca gaz bombası patlatılmış. Gene gelen misafirlerimiz ağırladığımız iskelede park tahrip edildi” dedi.

HERKES DAVETLİ
Toplantıya Türkiye’den yaklaşık 40 ilden farklı çevre örgütü ve onların temsilcileri olacağını kaydeden Kalçık, “Toplantı, Cuma günü saat 14’te başlayacak. Burada tüm STK’ları siyasi partileri, belediye başkanlarını çağırdık. Amacımız Van Gölü’nü kurtarmaktır. Toplantıya dünya Enerji Birliği Başkanı olan Prof. Dr. Sıtkı Uyar’ın yanı sıra birçok akademisyen bulunacak” diye konuştu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem