SP'li Özay İlhan, 'Van'ın en büyük sorunu işsizlik'

Van’ın en büyük sorunu işsizlik olduğunu söyleyen Saadet Partisi İl Başkanı İlhan, özelikle işsizlik nedeniyle batı ilerine çalışmaya gidenlerin arasında inşaatlarda hayatını kaybedenlerin çokluğuna dikkat çekti.

Van Haberleri 14.02.2019 15:30:39 0
SP'li Özay İlhan, 'Van'ın en büyük sorunu işsizlik'
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’ın en büyük sorunu işsizlik olduğunu söyleyen Saadet Partisi İl Başkanı İlhan, özelikle işsizlik nedeniyle batı ilerine çalışmaya gidenlerin arasında inşaatlarda hayatını kaybedenlerin çokluğuna dikkat çekti.

Kanal M Ana Haber Bülteni'nde Baki Karaca'nın konuğu olan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, yaklaşan yerel seçime ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aday belirleme sürecinin devam ettiğini ifade eden İlhan, bir hafta içerisinde tüm adaylarını açıklayacaklarını kaydetti. 

Saadet Partisi olarak Van’ın sorunlarını 12 başlık altında belirlediklerini ifade eden İlhan, “Bunları çözüm önerileriyle birlikte kamuoyun ile paylaştık. Bu sorunları belirlerken uzun bir süreç aldı. Ulaşımdan çevre ve şehirciliğe, Kültür sanattan spora, Van’la alakalı bütün problemleri sıraladık, bunun yanında çözüm önerilerini sunduk. Bu önerilerimizi hem iktidara hem de muhalefete sunduk.  Geçen dönem mecliste değildik bu dönem meclisten 2 milletvekilimiz var. Mecliste gündeme getirilmesi için milletvekillerimizle de bunları paylaştık” diye konuştu.

VAN'IN ÇEVRE YOLU, HAVA YOLU VE İMAR ÖNEMLİ PROBLEMİ

Parti olarak belirledikleri problemleri sıralayan İlhan, “Bir çevre yolu problemimiz var.  16-17 yıldır iktidarda olan parti en çok yol yaptı keşke Van’ında yolunu yapsaydı. Bunun yanında şehrin girişinde olan otogarımız halen sıkıntılı bir durumda çünkü şehre gelen insanları giriş kapısıdır. Havalimanımız halen sıkıntılı, havalimanı değil de havaalanı konumunda.  Uçak biletlerinin Türkiye’de en pahalı olan il konumundayız. İmarla ilgili ciddi sorunlar var. Son iki yılda ciddi adımlar atıldı anca birden kesintiye uğradı. Bir yanda 7 katlı bir bina varken hemen yanı başında beş katlı bina bulunuyor. Bunların düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

İNŞAATLARDA KAYBOLAN HAYATLAR

Kentin temel sorunlarının başında işsizlik olduğunu kaydeden İlhan, işsizlik nedeniyle batı illerine giden gençlerin inşaata düşerek hayatını kaybettiğine dikkat çekti. İlhan her yıl ortalama yirminin üzerinde gencin inşaatlarda hayatını kaybettiğine de değindi.

İlhan, “Gençlerimiz batı illerinde inşaatlardan düşerek hayatlarını kaybediyor. Her yıl bizler yirminin üzerinde gencimizi bu şekilde kaybediyoruz. Bugüne kadar hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Diğer bir ayrı sıkıntımız ise sınır,  malum sınır iliyiz. Maalesef sınırda da gençlerimizi kaybediyoruz. At sırtında ticaret yapan gençlerimiz ya İran askerleri tarafından ya da farklı şekilde at sırtında vurulmuş olan bir sürü gencimiz söz konusu” diyerek belirtti.

SINIR TİCARETİ DEĞERLENDİRİLMİYOR

İran ile olan sınır ticaretinin yeterince değerlendirilmediğine dikkat çeken İlhan “Şehrimizin yanı başında bir umman var, bir İran var bunu değerlendiremiyoruz.  Bunu kaçak yollarla değerlendirmeye çalışıyoruz. Hâlbuki buralara açılacak sınır kapılarından üç sınır kapısı en azında olması gerekiyordu. Başkale gelincik, Çaldıran’da Cildi açılması gerekiyordu. Kapıköy’ün ise daha modern ve İran ile ilişkiler daha iyi bir noktaya getirilerek insanların geçişi ve ticaretin daha kolay sağlanması gerekiyor.  Bu sıkıntılarla ilgili bir netice alamadık.  Bizim yarım nüfusumuza sahip Erzurum bizim konumumuzda olsaydı belki de çok farklı bir şekilde bunları çözmüş olabilirlerdi.  Bizden daha küçük iller var çevre illerimizden sağlık bakımından okul bakımında bizden çok daha iyi yerdeler” dedi.

KENTE SAHİP ÇIKILMIYOR

Van’da gelmiş geçmiş siyasetçilerin kendilerini düşündüğünü iddia eden İlhan, kente yeterince sahip çıkılmadığını vurguladı.

İlhan, “Biz Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’nun çekim merkezi olan bir iliz. Türkiye’de 18’inci büyük iliz. Fakat birçok alanda sonda birinciyiz.  Ya biz sahip çıkamıyoruz ya da Van’da gelmiş geçmiş siyasetçiler kendilerini düşünmektedir. Van’da fabrikalar milli görüş döneminde temeli atılan kundura fabrikamız vardı yerle yeksan edildi keşke sahip çıkılsaydı.  Et balık kurumumuz vardı gitti.  Van Süt Kurumu halen tamamlanamadı. Van-ET’imiz gitti Van-Süt’ümüz gitti” sözlerini sarf etti.

CANLI HAYVAN İHRACATINDA 6 ÜLKEDEN SIFIR ÜLKEYE

Geçmişte 6 ülkeye canlı hayvan ihraç eden bir il olduklarını ifade eden İlhan, hayvancılıkta büyük sıkıntıların yaşandığı il konumuna geldiklerini söyledi.

İlhan, “Bizler hayvancılıkta 6 tane ülkeye ihracat yapardık, bugün bunların tamamını kaybettik. Gürpınar Lordoz Bölgesi’nde 3 buçuk milyon koyun vardı şuanda Van genelinde 2 milyon koyun bulunuyor. Üreten bir şehirden tüken bir şehir konumuna geldik.   Tarım ve hayvancılık konusunda ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Bu sadece Van’ın değil ülkemizin de problemidir. Et ihracatından et ithalatı yapan bir ülke konumuna düştük.  Van Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarım ve hayvancılık konusunda iklimi en elverişli ildir.  Sınır avantajımız var. Turizm konusunda önemli bir iliz.  Van Gülü çevresi turizm yönünde iyi değerlendirilemedi.  Bir arkadaşım bana şunu dedi; ‘Bu gül Kayseri’de olsaydı biz neler yapmazdık’.  Ne yazık ki gül ilgili ciddi sıkıntılarımız var.  Şehrimizin kanalizasyonu gülümüze gidiyor arıtma tesissileri yapılmadı.  Geçmişte yapılan en iyi arıtma tesisi gülümüzün kenarında bulunuyordu o da atıl duruma sokuldu.  Kazandığımız taktirde bu sorunlarımızın tamamı bellidir çözüm önerileri de bellidir. İnşallah bunları hayata geçireceğiz” diye konuştu.

SEN KİME OY VERİRSEN SANDIKTAN O ÇIKACAK

Van’da Saadet Partisi’nin ciddi bir tabanı olduğunu ifade eden İlhan,  seçmene seslenerek, “Van’da iki parti yok Van’da Saat Partisi de var. Oluşturulan algıdan dolayı bir taraf diğer tarafa inat oy veriyor. İki partinin seçmeni kendi partilerinden razı değildir. Bizde seçmenlere şunu diyoruz sen kime oy verirsen sandıkta o çıkacak. Biz biliyoruz bu memleketin tabanı milli görüştür, çünkü iki tarafta partilerinden rahatsızlar.  Milli görüşün belediyecilik anlayışı ortadadır.  Seçimleri kazanmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Anketlere aldanmayınız kalbinizden geçene oy veriniz. ‘ ben Saadet Partisi’ne oy vereceğim ama kazanamayacak algısına son verin. Sen oy verirsen Saadet Partisi kazanacak’ Van’ın kurtuluşu Saadet Partisinde geçer” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem