Sinan Hakan, ‘Aşiret üzerinden siyaseti doğru bulmuyorum’

Büyükşehir için aday gösterilmediği için küsmediğini aktaran Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, “Aşiretçilik tek başına Van siyasetine yön verebilecek etkiye sahip değil. Genç kuşak düşüncesi ile oy kullanıyor. Bu nedenle sahada

Van Haberleri 1.03.2019 19:12:03 0
Sinan Hakan, ‘Aşiret üzerinden siyaseti doğru bulmuyorum’
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Büyükşehir için aday gösterilmediği için küsmediğini aktaran Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, “Aşiretçilik tek başına Van siyasetine yön verebilecek etkiye sahip değil. Genç kuşak düşüncesi ile oy kullanıyor. Bu nedenle sahada meclis üyeliklerine çok dikkat ederek sahada rüzgar oluşturulabilir" dedi.

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Amacı millete hizmet etmek olan kimsenin hangi konumda olduğunun bir önemi olmadığını belirten Hakan, "Biz ekonomik faaliyetleri, sivil toplum çalışmalarımızı ve siyaseti  aynı mantıkla yürüttük.  Organize Sanayi Bölgesi’ndeyken Van’ı nasıl kalkındırabiliriz. Van ekonomisi için ne gibi çalışmalar yapabiliriz mantığı ile çalışıyorduk. Belediyecilik görevimizde ise nasıl iyi hizmet edebiliriz diye proje geliştiriyoruz. Belediyecilik görevinde daha çok insana hizmet etmek demek daha çok çalışmak demektir. İnsanların beklentilerinin karşılamak için, onların sorunlarını bir çözüme ulaştırmak için çok çaba sarfetmek demek. Bu yüzden belediyecilik görevi çok yoğun ve hassas bir görevdir. Biz de bu görevi alnımızın akıyla yerine getirmeye çalıştık. Belediye Başkanı olmada önce siyaset ile ilgili çok şey bildiğimi zannediyordum ama aslında bilmediğim ve öğreneceğim çok şey olduğunu anladım. Bu süreçte daha donanımlı ve daha fazla bilgiye sahip oldum. Gevaş’ta görev yapmam bana çok büyük bir tecrübe oldu ve bana çok şey kattı. Keyifli ve öğretici bir dönem oldu benim için” diye konuştu.

VAN'I YÖNETECEK BİR AKIL HENÜZ İNŞA EDİLMEDİ

Yatağını bulamamış suya benzettiği Van’ın hala değişken halini koruduğunu söyleyen Hakan, “ Bir yandan göç alıyor bir yandan da göç veriyor. Bölge Diyarbakır gibi aşırı politik bir kent gibi mi hareket edecek, yoksa daha çok bölge merkezi olmaya oynayan, kalkınmaya yeltenen bir kent mi olacak? Van bu noktada kararını vermiş bir kent değil. Van'da bu kenti yönetecek ortak bir aklın henüz inşa edilmediğini düşünüyorum. Bu kentte güvensizlik probleminin kaynaklamasının sebebi, ne istediğini bilmeyenlerin daha yoğun hareket etmesidir” dedi. 

Van’da ortak bir akıl ve mantığın olmadığını vurgulayan Hakan, “Van’ın gelişmesi ve ortak bir akla sahip olmasındaki en büyük etken siyaset kurumları, sendikalar ve halk olacaktır. Sosyalleşmenin az olduğu bir kentte bunların yerine oturması zaman alır. Van sorunların aşılması ve çözüm odaklı olması için yetersiz akla sahip. Bu zamanla aşılır ama yaş ortalaması 21 olan bir kentin, çözüme ulaşılması ve kalkınması için daha çok çalışılması lazım” diye konuştu.

ORTAK PAYDA VAN OLMALI

Siyasi görüşler ne kadar farklı olursa olsun herkesin Van için ortak paydada buluşması gerektiğini aktaran Hakan, bu konuda basına büyük iş düştüğünü vurguladı. Hakan, “Ben olsaydım ilk işim güven ortamını sağlamak olurdu. Van’da çevre yolu ve stadyumun yapılmaması bile bir güvensizlik ortamı yaratıyor. Büyükşehir mantığı tüm sorunlara çözüm yaratabilir. Eğer ki, doğru ellerde doğru bir mantalite ile yürütülürse ve orayı yönetecek bir akıl olursa yerelde bu sorunların hepsi çözülebilir. Bu süreçlerde medyanın haklı ya da hakkaniyetli eleştirisi çok önemlidir. Van basınını bu açıdan çok başarısız görmüyorum açıkçası. Yeri geldiğinde eleştirisini okkalı şekilde yapan basın mensuplarımız vardır. Basın bu işin tam merkezinde duruyor zaten, o konuda bir şüphemiz yok. Van’da her şeye politik bakıldığından dolayı Van bu konumda. Aslında Van’a değer verilirse, doğru yönetilirse, Van turizm için çok geniş kapsamalı bir şehir. Van için bizim görevimiz olmadığı halde birçok proje yaptık. Herkesin birbirini çok sevdiği birbirine destek verdiği bir düşünceye sahip olursak, daha sosyal, daha kültüreler bir kente sahip oluruz” dedi.

'ADAY GÖSTERİLMEDİĞİM İÇİN KÜSKÜNLÜĞÜM YOK'

Gevaş’ın kendisi için sadece 5 yıllık bir görev yeri olduğunu aktaran Hakan,  Büyükşehir aday adaylığı sürecinin üzücü olduğunu ancak kırgın olmadığını aktardı. Hakan, “Merkezde görev yapabileceğimi belirtmiştim. Büyükşehir aday adayı oldum ama nasip olmadı. Gevaş için sadece bir dönemdi, yoksa orada temelli kalma gibi bir niyetim yoktu. O konuda herhangi bir kırgınlığım, küskünlüğüm yok. Büyükşehir aday adaylığı sürecinde de istişare yaptık ve bu yola girdik. İlçe adayları ile alakalı farklı bir süreç oldu. İlk başta biraz üzücü oldu. İlk liste yayınlandı daha sonra çeşitli yerlerde tepkiler falan oldu. O dönemde ben bizzat kendisini dinlemedim, ama Büyükşehir adayımız Sayın Necdet Takva Listeye tepkisin dolayı Ankara’ya gittiğini hepimiz biliyoruz. Sonrasında asıl liste açıklandı önceki listede olanlardan 4 isim değiştirildi. Bir AK Partili olarak söylüyorum, adaylık başvurusunda bulunan herkes değerlidir ve hepsinin de bu işi yapabilecek liyakati ve ehliyeti vardır. Eğer birinin AK partide adaylık başvurusu kabul edilmişse bu da o kişinin gereken tüm özelliklere sahip olduğunu gösterir. Bu açıdan hepsini de tebrik ederim” diye konuştu.

'NECDET TAKVA'NIN ADAY OLMASI VAN'DA HEYECAN YARATTI'

Belediye meclislerinin önemine değinen Hakan, “Belediyelerde karar alma mekanizması meclisindir. Mecliste sıkıntı yaşandığı zaman inanılmaz sorunlar olabiliyor. Sahada rüzgâr oluşturulmak isteniyorsa net olarak söylüyorum meclis üyeliklerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Dikkatli belirlenmiş belediye meclis üyesi adaylarının toplum nezdinde işlerinin daha sağlıklı gitmesini de sağlar ve sağlıklı giden bir durum size oyda getirir. küçük olsun benim olsun, akrabam olsun denmişse eğer, böyle bir yaklaşım inanılmaz kötü bir yansımaya sebep olur. Necdet Takva’nın Vanlı olması ve aday gösterilmesi HDP’yi harekete geçirdi ve HDP’de buna bakarak, Van’dan aday göstermeye başladı. Buda AK Parti olarak ne kadar doğru bir yolda olduğumuzun göstergesidir” ifadelerini kulandı.

'AŞİRET ÜZERİNDE SİYASET YAPMAYI DOĞRU BULMUYORUM'

Aşiret oylarının tek başına bir sonuç yaratmadığına değinen Hakan, “24 Haziran seçimleri aklıma geliyor ve aşiret üzerinden bir siyaset okumasını doğru bulmuyorum.  'Aşiretler toplumun bir gerçeğidir, fakat aşiretçilik tek başına Van siyasetine yön verebilecek kuvvete sahip değildir' diye düşünüyorum. Bunun sebebi de, kuşaklar arası değişimler ve değer yargıları oldukça fazladır. Ben siyaset anlamında artık genç kuşağın aşiretçilik ile değil, düşünsel yönden oy kullandığını düşünüyorum. Açıklanan listedeki tüm adaylarımız da birbirinden saygı değer ve işinde başarılı adaylardır. Biz görevimizi en iyi şekilde icra etmeye çalıştık, bizden sonrasına görevi devredeceğiz. Umut ediyorum sonuçlar hepimiz için hayırlısı olur” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem