PKK, Van'da HDP'nin gençlik kollarında örgütleniyor

Van'da terör örgütü PKK'nın eğitim, basın yayın ve gençlik yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, terör örgütünün içinde bulunduğu çöküşü durdurmak amacıyla müzahir gençlik kitlesine öz

Van Haberleri 13.05.2019 14:49:30 0
PKK, Van'da HDP'nin gençlik kollarında örgütleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.05.2019 14:49

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Van'da terör örgütünün kentteki eğitim, basın yayın ve gençlik yapılanmalarına yönelik geçen yıl gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan 37 sanık hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Van 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanıkların "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Terör örgütü PKK'nın, "cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak" amacıyla kurulduğu ifade edilen iddianamede, örgütün bu amaç için birçok silahlı saldırı gerçekleştirdiği belirtildi.

İddianamede, terör örgütü PKK'nın gençlik, basın yayın, eğitim yapılanmasında yer alarak örgüt adına eylemlere katılan şüphelilerin, telefonlarında ve evlerinde yapılan aramalarda terör örgütü propagandası amacıyla hazırlanmış ses dosyaları, PKK'lı teröristlere ait görsellerle toplatma kararı bulunan yayınların ele geçirildiği bildirildi.

Terör örgütü PKK'nın propagandasının yapıldığı yasaklı gazetelerin dağıtımını yapan şüphelilerin, örgütsel hiyerarşi içinde birbirlerine talimat ve rapor verdiği, kendi aralarında toplantılar düzenleyerek illegal yapılanmayı sürdürdüğü de iddianamede yer aldı.

"ÖRGÜTLENME HDP GENÇLİK MERKEZİNDE YÜRÜTÜLÜYOR"

Gençlik yapılanmasının ülke genelinde legal görünümlü çalışmalar adı altında katılım ve örgütleme faaliyetleri yürüttüğüne yer verilen iddianamede, şu değerlendirmelerde bulunuldu: 

"Gerçekleştirilmesi muhtemel illegal eylemlerin engellenmesi, kırsal alana yeni eleman temini çalışmalarının deşifre edilmesi amacıyla şehir içinde ve kırsal alanda yürütülen operasyonel faaliyetlerin süreklilik kazanması, yapının faaliyetlerinin en alt düzeye inmesini sağlamıştır. Buna rağmen legal görünümlü yürütülen faaliyetlerle, etkinliğini yitiren ve dağıtılan müzahir gençlik yapılanmalarını yeniden toparlamaya ve müzahir kitle nezdinde algı oluşturarak tabanı canlı tutmaya çalışılmaktadır. PKK/KCK terör örgütünün üst düzey örgüt mensupları tarafından gençlik yapılanmalarına gönderilen talimatlar doğrultusunda son süreçte örgütleme faaliyetlerine ağırlık verildiği, gerçekleştirilmesi muhtemel operasyonların da önüne geçmek amacıyla örgütleme faaliyetlerinin 'HDP Gençlik Meclisi' çatısı altında yürütüldüğü tespit edilmiştir. Terör örgütü, içinde bulunduğu çöküşü durdurmak ve yeniden bir çıkış yakalayabilmek amacıyla müzahir gençlik kitlesine özel bir misyon yüklemiş, bu kapsamda HDP gençlik konferanslarıyla gençlik kitlesini hareketlendirme, taban motivasyonunu arttırma çabasına girmiştir. Gençlik kitlesi nezdinde hedeflediği örgütlülüğü yakalaması durumunda eleman kazanma faaliyetlerine ağırlık vererek yurt içinde ve sınır ötesinde nicel yoksunluğunu telafi etmeye çalışmaktadır. Şüphelilerin bir kısmının da PKK/KCK silahlı terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet yürüttüğü değerlendirilmektedir."

İddianamede, HDP ve DBP il ve ilçe binalarında ideolojik eğitim alan, bu eğitimlere katılmak üzere örgütün gençlik yapılanmasına eleman temin ettiği belirlenen şüphelilerin, etkisiz hale getirilen teröristlerin taziyelerine katıldığı, güvenlik güçlerine yönelik havai fişek ve el yapımı patlayıcı ile düzenlenen saldırıları organize ettikleri vurgulandı.

Şüphelilerden bazılarının, örgüt adına yasa dışı yürüyüş ve toplantılar organize etme, eleman temini gibi eylemleriyle gençlik yapılanmasının içinde yer aldığı belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Şüphelilerin 'eğitim' adı altında terör örgütü elebaşının doğum gününü kutladığı, terör örgütünün sözde bayrağını tanıttıkları anlaşılmıştır. Yaşı küçük çocuklara hiçbir resmi izinleri olmadan sözde eğitim vererek, gizlilik içinde yaptıkları bu eğitimlerle çocukların örgüte sempati kazanmasını ve ideolojisini benimsemelerini hedeflemişlerdir. Şüphelilerin, ilimizde değişik kollarda faaliyet yürüttüğü, basın yayın yoluyla örgütün düşüncelerini aktarıp taban oluşturmaya çalıştığı, örgüte eleman kazandırma çalışmalarında bulunduğu anlaşıldığından, ilgili sevk maddelerince cezalandırılmaları talep olunur."

AA

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

Elazığspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Malatya’ya 4 milyar TL’lik spor yatırımı


Van Spor

Hakkari’de üç bant bilardo heyecanı


Van Spor

Iğdır FK - Bodrum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Bodrum FK: 3


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk’un burnu kırıldı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda Kura Çekimi Heyecanı: Çeyrek ve Yarı Final Eşleşmeleri Belli Oldu


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Muğlaspor: 0


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ