Otobüs firmaları destek bekliyor

Korona virüs pandemisinin çıktığı günden bu yana kısıtlamalarla çalışan şehirlerarası otobüs işletmeleri, hükümetten destek bekliyor.

Van Haberleri 8.12.2020 23:08:49 0
Otobüs firmaları destek bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.12.2020 23:08

Korona virüs pandemisinin çıktığı günden bu yana kısıtlamalarla çalışan şehirlerarası otobüs işletmeleri, hükümetten destek bekliyor.

Seyahat kısıtlamasının kalkmasının ardından tekrar hareketli günlerin yaşandığı Van Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden yolculuklar, korona virüs tedbirleri altında gerçekleştiriliyor. Mart ayı itibariyle getirilen kısıtlamalara uyan şehirlerarası otobüs işletmeleri, haziran ayı itibariyle başlayan normalleşmeye rağmen kısıtlamalarla devam ettiklerini ifade ettiler. Korona virüs ile mücadele kapsamında her türlü önlemi alan karayolu yolcu taşımacılığının havayolu yolcu taşımacılığına tanınan imkanlardan yararlanmadığını ifade eden Van Gölü Turizm Yetkilisi Akay Aytürk, “Türkiye’nin hemen hemen her yerine yolcu taşıyan karayolu yolcu taşımacılığı, ne yazık ki beklenen desteği görmüyor. Bizler kısıtlamaların başladığı günden bu yana yarı kapasite ile çalışıp, koltuklarda 2+1 uygulamasına geçtik. Şu anda havayolu ile karayolu yolcu taşımacılığı arasındaki fark, uçurum boyutunda. Eğer karayolundaki otobüs, kapasitesini yüzde 50 indiriyorsa uçakların da bunu yapması lazım. Pandemi döneminde seyahat eden vatandaşlarımızın sağlığını düşünmemiz lazım. Maalesef uçakta isim soy isim farkı gözetmeksiniz herkes yan yana oturabiliyor. Ama otobüslerde aynı soyadını taşıması lazım. Bunun yanında uçaklara yakıt indirimi sağlanırken bizlere böyle bir imkan sunulmadı. Bizler kapasitemizi yüzde 50’ye indirdiğimiz için çok büyük zarar ediyoruz. Bu anlamda havayolu taşımacılığına sağlanan imkanların karayolu taşımacılığı sektöründeki firmalara da sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Vatandaşlara en rahat ve en güvenilir hizmeti sunmak için otobüslerin sürekli dezenfekte edildiğini dile getiren Aytürk, “Korona virüs ile mücadele kapsamında araçlarımız seferden döndükten hemen sonra servise gider. Orada yıkaması yapıldıktan sonra görevli arkadaşlar tarafından otobüslerimizin içi dezenfekte edilir ve sefere hazır hale getirilir. Ayrıca yolculuk esnasında otobüslerimizde sürekli dezenfektanlar bulunup, maskesiz kimsenin yolculuk yapmasına müsaade edilmiyor” ifadelerini kullandı.

İnsanların mecbur kalmadıkça seyahat etmediklerinin altını çizen Aytürk, “İnsanlar tedirgin olduğu için mecbur kalmadıkça seyahat etme riskini göze almıyor. Şu anda fazla bir rağbet yok. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı yolcu sayısında çok fazla düşüş yaşandığı için bizler de tüm firmalar olarak hafta sonu otobüslerimizi çıkarmıyoruz. Hafta sonu seyahatlerini iptal ettik” diye konuştu.

Karayolu ile yolcu taşıma sektörünün ülkeye kattığı katma değerin yüksek olduğuna vurgu yapan Aytürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Van’dan İstanbul’a hareket eden bir yolcu otobüsü; gittiği şehirde, geçtiği kasabada, mola verdiği tesislerde, durduğu yerlerdeki taksicisinden yazıhanede çalışan insanlara kadar hesaplandığında 10 bin kişiye tekabül ediyor. Yani katma değeri, istihdamı, sermayesini hesapladığımızda bütçenin iyi bir dilimini bizler karşılıyoruz. Bu nedenden dolayı bu sektörün, pandemi döneminde desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ