HDP’li İpekyolu Belediyesi Sanat Sokağı’nı seyyar mafyasına mı teslim etti?

Van'ın en eski sokaklarından biri olan ve Vanlıların Kültür ve şemsiyeli sokaktan önce buluşma noktası haline gelmiş olan Sanat Sokağı, seyyar satıcıların işgali nedeniyle adına yakışır bir sokak olmaktan çıktı. 

Van Haberleri 28.10.2019 00:38:49 0
HDP’li İpekyolu Belediyesi Sanat Sokağı’nı seyyar mafyasına mı teslim etti?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’ın İpekyolu İlçesi’nde Eski İpekyolu Kaymakamı Cemil Öztürk’ün kayyumluk yaptığı dönemde şehir merkezini daha yaşanılabilir bir hale getirmek ve kente yeni bir imaj kazandırmak için çeşitli sokak düzenlemeleri yapıldı. Bu kapsamda Şemsiyeli Sokak, Kültür Sokak, Kahvaltıcılar Sokağı, Ercişli Emrah Sokak, Geri Dönüşüm Sokak, Taraftar Sokak ve Fistan Sokak gibi birçok sokak yeni görünüme kavuşturularak, yeni cazibe merkezleri oluşturuldu ve sokaklar ticari olarak hareket kazandı. 

İPEKYOLU ZABITASI VATANDAŞIN ŞİKÂYETİNE NEDEN KULAK TIKIYOR?
Sanat Sokağı’nı seyyarların işgaline terk eden, denetim yapmayan İpekyolu Belediyesi Zabıta ekipleri, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nın işbirliği taleplerini de HDP’li Belediye Başkanı Azim Yacan’ın talimatı olduğu gerekçesi ile reddediyor. 

Sanat Sokağı’nı seyyar işgalinden kurtaracak çalışmayı yapmayan HDP’li İpekyolu Belediyesi yönetimi, sokaktan geçmekten korkan vatandaşların ve işleri durma noktasına gelen sokak esnafının müracaatlarını dikkate almıyor. 

İpekyolu Belediyesi’nin HDP’li yönetimi görev ve sorumluluğunu neden yerine getirmiyor?

SANAT SOKAĞI SEYYAR MAFYASINA MI TESLİM EDİLDİ?
Belediye eliyle yapılan çalışmalar ile Van prestijli cadde ve sokaklara kavuşurken, Vanlılar için geçmişin hatırasını taşıyan Sanat Sokağı bu çalışmalardan nasibini almadı. Van’ın adeta can damarı durumunda olan, şehrin en merkezi yerinde olmasına rağmen Vanlıların en uğrak noktalarından olması gerekirken, ailelerin korkudan giremediği bir sokak haline dönüştü. 

Sokaktaki seyyar satıcıların etrafında kümelenmiş olan badigardlar ile sokak, sigara kaçakçılarının, torbacı diye adlandırılan uyuşturucu satıcılarının ve diğer karanlık işleri yapan şehir mafyasının cirit attığı bir alana dönüştü. 

SANAT SOKAĞINDA KAÇAK SİGARA SATANLAR CİRİT ATIYOR
Depremden sonra tamamen sahipsiz kalan Sanat Sokağı adeta seyyar sigara satıcılarının inisiyatifine bırakılmış. Havanın kararması ile birlikte hiçbir ışıklandırmanın olmaması Sanat Sokağı’nın tamamen karanlığa gömülmesine sebep oluyor. Sokağın isim tabelasının dahi olmaması, sokağın İpekyolu Belediyesi tarafından seyyarlara terkedildiğini açıkça ortaya koyuyor. 

SEYYARLAR SANAT PARKI’NI YENİDEN İŞGAL ETTİ
Sanat Sokağı girişinde bulunan Sanat Parkı, kısa bir süre önce Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri tarafından seyyarlardan temizlenmişti.  İpekyolu Belediyesi zabıta ekiplerinin düzenli denetimleri yapmaması ve seyyarlara göz yumması nedeniyle, sanat parkı yeniden seyyar semaverciler tarafından işgal edildi. Park içinde tezgâh açan 5 semaverci, akşam saatlerinde halka açık olan sanat parkını özel mekanları gibi kullanmaya başlıyor. 

SANAT SOKAĞI KORKU TÜNELİ GİBİ
Van’ın en önemli caddelerinden birisi olan seyyar satıcıların ve badigardların işgali nedeniyle ailelerin giremediği, sanat sokağı çevre düzeni ve yetersiz ışıklandırma ile adeta kaderine terk edilmiş durumda. Güvenlik sorunlarının akşam saatlerinde daha çok arttığına dikkat çeken sokak esnafı ve sokağı kullanan vatandaşlar, güvenlik kuvvetlerinin, İpekyolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin acilen harekete geçmesini istedi. 

MÜRACATLARA RAĞMEN İPEKYOLU BELEDİYESİ'NDEN SES YOK
Şikayetlerini dile getiren ve ismini vermek istemeyen sokak esnafı, Sanat sokağının durumunu anlatmak için İpekyolu belediyesine bir çok kez müracaat etmelerine rağmen bir çalışma yapılmadığını ifade etti. 

Esnaf, “İpekyolu Belediyesine birkaç kere müracaatta bulunduk, müracaatımızla ilgili bir ses, bir çalışma çıkmadı. Konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik, sokaktaki zabıta yetkisinin İpekyolu Belediyesi’nde olduğunu söylediler. Sonuç alacağımızı ümit etmiyoruz, ancak bir kez daha İpekyolu Belediyesi’ne gideceğiz. Bu talebin de karşılıksız kalacağını biliyoruz ama yine gideceğiz. Van Valiliğine de gittik İpekyolu Belediyesi seyyarlara müdahale etmek isterse ve bizden destek isterse güvenlik kuvveti ile destek verebiliriz. Bunun için İpekyolu Belediyesi’nin harekete geçmesi ve talepte bulunması gerektiğini söylediler” diyerek İpekyolu Belediyesi’ne taleplerini bir kez daha götüreceklerini söyledi.

SANAT SOKAĞINDA UYUŞTURUCUDAN BIÇAĞA KADAR HER ŞEY SATILIYOR
Sanat Sokağı’nda hem seyyar satıcılardan, hem de satışı yasak olan şeylerin satıldığından dert yanan sokak esnafı, “Seyyar satıcılar sokağa çok büyük zarar veriyor, buranın adı Sanat Sokağı. Van’ın en eski ve işlek sokağı, İstanbul taksimde böyle bir şey olabilir mi? Biri uyuşturucu satıyor, biri yumuşan satıyor, biri çorap satıyor, biri bıçak satıyor böyle bir şey olabilir mi? Sokakta sanat dışında her şey var, sadece sokağın ismi Sanat Sokağı olarak kalmış. Ben karalıkta gece işim var ve eşimle bu sokağa giremiyorum, bu sokaktan geçemiyorum. Akşam saat dokuzda bu sokağa kimse giriş yapamıyor, emniyet boyutu da var işin içinde ve kimse bu konuda bize yardımcı olmuyor. Pazartesi İpekyolu belediyesine gideceğiz ama bir şeyin değişeceğini sanmıyoruz. Başta İpekyolu Belediyesi’nin, Büyükşehir Belediyesinin, Van Valiliğinin ve Emniyet Müdürlüğünün bu sorunun çözümü için bir an önce müdahale etmesi gerekiyor. 

SANAT SOKAĞI ASLINA DÖNDÜRÜLMELİ
Sanat Sokağının Van’ın ilk prestijli sokağı olduğuna dikkat çeken sokak esnafı, “Sokağımız şu an hem görüntü olarak hem de güvenlik olarak çok kötü bir durumda. Bir yanda seyyarların işgali, diğer yanda sokağın depremle bozulan çevre düzenlemesi düzeltilmedi. Işıklandırma hemen hemen hiç yok denecek düzeyde, sokak adeta karanlık işlerin yapıldığı bir sokak durumunda. Bizim esnaf olarak bunların üstesinden gelmemiz mümkün değil, seyyar satıcılarla diyaloğu girmemiz dükkanlarımızın zarar görmesi demektir. Sokakta yapılan kötü işleri önlemeye çalışmak demek, onların arkasındaki karanlık güçlerin hedefi olmak demektir. Bu nedenle başta İpekyolu Belediyesi olmak üzere yerel yönetimlerin ve güvenlik kuvvetlerinin birlikte yapacakları çalışmalar ile Sanat Sokağı yeniden ismine uygun bir yapıya kavuşturulabilir” dedi.

SOKAKTAN GEÇEN AİLE VEYA KADINLAR BÜYÜK TEDİRGİNLİK YAŞIYOR
Sanat sokağının görüntüsünün sigaracılar ve seyyarlar yüzünden bir işporta pazarına döndüğünü ifade eden Mesut Kaval İsimli vatandaş “Akşam saatlerinde havanın kararmaya başladığı vakitlerden itibaren sanat sokağında neler olduğuna dair hiç kimsenin bir fikri yok. Zaten o saatlerde buradan geçen normal bir aile ya da bir kadın göremezsiniz. Burası şehrin karanlık yüzünün bu saatlerde ortaya çıktığı bir sokak ama adı sanat olarak anılıyor. Bu sokakta gerekli çevre ve ışıklandırma çalışmalarının yapılması, güvenlik önlemlerinin alınması ve şehirdeki herkesin buraya kendini güvende hissederek gelip gitmesinin sağlanması gerekiyor. Özellikle seyyar satıcıların bu sokağın görüntüsünü tam anlamıyla bozmuş. Sokak sigaracılardan geçilmiyor. Ama baktığınızda bu konu ile ilgili en ufak bir önlem bile göremiyorsunuz.” dedi. 

SANAT SOKAĞI SEYYAR SATICILARIN DEĞİL VAN HALKININ OLMALI
Şehirde bulunan birçok sokakta yenilenmeye gidildiğini fakat bunların başında gelmesi gereken ilk sokağın sanat sokağı olduğunu vurgulayan Hamdullah Beşenk “Sokakta haddinden fazla sayıda sigaracı ve seyyar satıcı var. Bunlarla ilgili ya bir düzenleme yapılmalı ya da tamamen kaldırılmalı. Şehrin imajını yansıtan bir iki cadde vardı eskiden bunların başında da sanat sokağı geliyordu. Bu yenilenen sokaklar kapsamında olan yerlerin hiçbiri yokken sanat sokağı vardı. Ama şimdi birçok sayıda sokakta düzenlemelere gidilmesine rağmen sanat sokağında hala bir hareketlilik başlamış değil. Hâlbuki ilk el atılması gereken ilk çalışmaların başlatılması gereken sokak bura olmalıydı. Sigaracıların, mendilcilerin ve pet şişelerle top oynatan insanların işgaline bırakılan bu sokak tekrardan asıl sahiplerine Van halkına gereken düzenlemeler yapılarak sunulmalıdır.” diye konuştu.

BELEDİYEYİ KİMİN YÖNETTİĞİ DEĞİL VERİLEN HİZMET ÖNEMLİ
Daha önceden sokağın bütün Vanlılar tarafından kullanıldığını söyleyen Birgül Avcı, "Yıllardır Van'da yaşıyoruz lise dönemlerinden beri bu caddede vakit geçiriyoruz. Depremden önceki zamanlarda burada Star2000 kitap kafe vardı. Bu zaman dilimi içerisinde en azından buraya gelen kesim öğrencilerden, kitap için gelenlerden ve sanat ile hemhal olan insanlardan oluşuyordu. Ama şimdi baktığınızda gelen insanlar ile alakalı en ufak bir şekilde bir fikir sahibi olamıyorsunuz. Gördüğünüz simalar bile bilindik simalar olmuyor. Zaten bu sokak Van'da yenilenmesi gereken ilk sokaklardan biri olmasına rağmen henüz bir adım atılmıyor ama bunun yanında birçok sokakta çalışmalar yapıldı. Bizler işin belediye yönetiminin kimde olduğunun derdinde değiliz, kim yaparsa yapsın ama Sanat Sokağının gerçekten adına yakışır bir görüntüsü olsun istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

BAYANLAR SOKAKTA YÜRÜYEMİYOR
Seyyar satıcı ve sigaracıları yüzünden akşam sokaktan geçemediklerini ifade eden vatandaş Leyla Kuşan, "Sanat sokağı olarak anılan bir sokağımız var ama sanata dair bu sokakta en ufak bir şey yok. Gerçekten bu sokak ile ilgili sadece benim değil çevremde olan herkesin sorunları var. Sokakta bulunan banklarda oturan ya da sokağın kenarında duran insanlar bizim gelip geçtiğimiz esnada bize çeşitli laflar söylüyorlar, göz tacizinde bulunuyor ve bu durumdan korkuyoruz. Seyyar satıcıların zaten sokağı işgal etmesi ile birlikte bizim yürüyebilecek doğru düzgün bir alanımız kalmıyor. Ben bu şehirde yaşayan bir bayan olarak, şehrimdeki tüm sokaklarda rahat rahat yürümek istiyorum. Ama baktığınızda bunun birçok yer için mümkün olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem