HDP'li Bedia Özgökçe Ertan'a 30 yıla kadar hapis istemiyle dava

İçişleri Bakanlığınca Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Bedia Özgökçe Ertan'ın , Van 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Ertan'ın Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik

Van Haberleri 11.10.2019 13:20:00 0
HDP
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.11.2023 23:38

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

HDP Van milletvekili olduğu dönemde işlediği iddia edilen suçlarla ilgili TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilen fezleke dosyaları, Ertan'ın, belediye başkanı seçildikten sonra dokunulmazlığının kalkmasıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştırıldı.

Başsavcılık, dokunulmazlığı sona eren Ertan'ın, çeşitli tarihlerde Van'da katıldığı etkinlik ve programlarda söylediği sözler ve dağıttığı bildirilerle ilgili yürüttüğü soruşturmalar kapsamında iddianame hazırladı.

Van 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Ertan'ın "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek", "Terör örgütü propagandası yapmak", "Suçu ve suçluyu övmek", "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. 

Ertan'ın güvenlik güçlerince çeşitli tarihlerde etkisiz hale getirilen 6 teröristin cenaze ve taziyelerine, ayrıca kentte düzenlenen izinsiz yürüyüşlere katıldığı belirtilen iddianamede, sanığın, toplantılar sırasında ve terör örgütü PKK'ya müzahir basın yayın organlarına yaptığı açıklamalarda. halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği, suçu ve suçluyu övdüğü, öldürülen teröristleri yücelttiği, terör örgütünün propagandasını yaptığı ileri sürüldü.

"Örgütün öz yönetim amacının gerçekleşmesine katkıda bulunmuştur" Terör örgütü PKK'nın sözde anayasası niteliğinde olan KCK sözleşmesinde  "öz yönetime”  ayrıntılı olarak yer verildiği kaydedilen iddianamede, terör örgütünün bu amacına ulaşmak için, yoğun olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile ülkenin birçok yerinde hâkimiyet alanları oluşturmak için güvenlik güçlerine ve kamu binalarına topluca saldırı girişiminde bulunma kararı aldığı vurgulandı.  İddianamede, terör örgütünün şehirlerdeki iş birlikçileri ile dağdaki teröristlerin halkın arasına karışarak, zaman zaman bazı belediyelerin araçlarıyla insanların yoğun olarak yaşadığı sokak ve mahallelere çukur kazıp patlayıcı yerleştirdiği, tonlarla patlayıcı yüklü araçlarla canlı bomba saldırıları gerçekleştirmeyi hedeflediği belirtildi.  

Teröristlerin hain saldırılarla çok sayıda sivil, kamu görevlisi ve güvenlik güçlerinin şehit olmasına ya da yaralanmasına neden olduğu kaydedilen iddianamede, şu değerlendirmelerde bulunuldu: "Bu süreçte yöre halkının oturduğu evleri terk etmelerini cebren engelleyerek. Canlı kalkın yapan terör örgütünün yasalara ve devlet otoritesine itaatsizlik çağrısına bölge halkının büyüt çoğunluğu itibar etmemiştir. Sürdürülen operasyonlar sonucu birçok örgüt mensubu etkisiz hale getirilerek, yerleşim alanlarının, örgütün işgalinden ve patlayıcılardan temizlenerek, kamu düzeninin sağlandığı görülmüştür. Örgütün hedefi olan özerkliğin aşamalarından olan öz yönetimin örgüt tarafından kabul edilmiş bir amaç olduğu, şüphelinin de üst düzey yöneticilerin ideolojileri doğrultusunda öz yönetim vurgusu yaparak, örgütün amacının gerçekleşmesine katkı sunduğu anlaşılmaktadır. Şüpheli, terör örgütünün hiyerarşisine bağlı olduğunu gösterir şekilde çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk bulunan eylemleri ve bu eylemlerin gerçekleştirildiği yer, zaman ve hitap ettiği kitle nazara alındığında silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlemiştir."

DEVLETİN HAKLI MÜCADELESİNİ HUKUKSUZ OLARAK NİTELENDİRMİŞ 
Ertan'ın çeşitli tarihlerde yaptığı açıklamalarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, terör örgütü PKK'ya karşı verdiği haklı mücadelesini "hukuksuz ve insanlık dışı" olarak nitelendirdiği aktarılan iddianamede, sanığın bu yolla bölge halkını şiddet eylemlerini gerçekleştirme noktasında tahrik ederek "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu işlediği belirtildi.  İddianamede, Ertan'ın, ilgili sevk maddeleri uyarınca 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Ertan'ın yargılanmasına 25 Aralık'ta başlanacak.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem