Girimçi Kadın Çiftçi Ödülleri Türkiye birincisi Van'dan

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında 2019'un en iyi proje ödülleri, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin iştirakıyla, Bakanlığımızda düzenlenen törende sahiplerin

Van Haberleri 18.10.2019 19:32:54 0
Girimçi Kadın Çiftçi Ödülleri Türkiye birincisi Van'dan
Tarih: 01.01.0001 00:00

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında 2019'un en iyi proje ödülleri, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin iştirakıyla, Bakanlığımızda düzenlenen törende sahiplerini buldu.

''ÖNEMLİ BİR DİPLOMASİ BAŞARISI İLE TÜRKİYE KAZANDI!''
Törende konuşan Bakan Pakdemirli, öncelikle Barış Pınarı Harekâtı kapsamında ABD ile varılan müzakereye değindi. Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve kahraman ordumuzun üstün başarıları sayesinde önemli bir mesafe kaydettik diyen Pakdemirli; ''10 gün önce sınır ötesinde başlattığımız harekât, ordumuzun azim ve kabiliyeti sayesinde önemli bir diplomasi başarısını beraberinde getirmiştir! Evet, dün; Amerika ile anlaşmaya vardık ve istediğimizi aldık! Harekât durmadı, yalnızca ara verildi! Bu meyanda biz, 120 saat içerisinde şartların sağlanmasını umuyor ve bekliyoruz! Bu sayede halkımızın güçlü iradesi kazandı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliği kazandı, kahraman Mehmetçiğin cesareti kazandı, Türkiye Kazandı'' dedi.

Kadınların her alanda olduğu gibi, tarımdaki yerinin de oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, ''Kadınlar olmasa, biz kendimize, "tarım ülkesiyiz" diyebilir miydik acaba? Yahut kadınlar üretmese, şehirli aç kalmaz mıydı mesela? Veya "bir et nasıl aş olur", "bir ot nasıl keş olur" düşünebilir miydik acaba? Evet, işte biz bugün tarım diyorsak, hayvancılık diyorsak, gıda diyorsak; bunların kadın elinden çıktığını da biliyoruz demektir! Kadınlarımız, "tarladan sofraya, çiftlikten çatala" kadar, tarımsal üretimin her aşamasında, çok önemli işlevler yüklenmektedir! Yani "toprak ana"nın bereketi, "analarımızın" eliyle katmerlenmekte, bereketine bereket katmaktadır!' diye konuştu.

''KADINLARA, GİRİŞİMCİLİK VE İSTİHDAMDA POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ''
Kadınlara bu kapsamda, girişimcilik ve istihdam konusunda pozitif ayrımcılık yapıldığını belirtti Bakan Pakdemirli. ''Bir kere en başta; Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına başvuran kadın girişimciler için değerlendirme kriter puanlamasında pozitif ayrımcılık yapıyoruz! İkinci olarak, Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Programında kadın istihdamı konusunda pozitif ayrımcılık yaptık ve başvuran kardeşlerimize ek puan verdik! Ve bu programı tamamladık. Bu kapsamda; Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programına, 2016-2018 yılları arasında, toplam 47.788 başvuru yapıldı, bunun 28.823 kişisi, yani %60'ı kadın çiftçilerimizden oluştu.

Ve biz 3 yıl içerisinde, kadın çiftçilerimize, 865 milyon Lira ödeme yaptık! Bununla birlikte, Tarımsal Amaçlı Kooperatif Projelerinde de, Bakanlığımızca, 18 adet tarımsal amaçlı kadın kooperatifine, farklı konularda toplam, 15 milyon Lira kredi kullandırıldı' dedi.

Sadece bunlar da değil; IPARD hibelerinde de kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli, proje seçimindeki puanlama aşamasında kadınlara, Hayvancılık yatırımları için ek 10 puan, İşleme ve pazarlama yatırımları için ek 5 puan, Çiftlik faaliyetleri yatırımlarında ek 15 puan verilerek, projelerin ön sıralara çıkmasının sağlandığını ifade etti.
Bakan Pakdemirli, Ödül töreninde, Pilot uygulamasına 4 ilde başlanan ve 81 ilde yayılması hedeflenen 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'nin tebliğ çalışmalarının devam ettiğini ve kısa sürede duyurulacağı haberini de verdi.

'Kırsal alanda yaşayan kadın çiftçilerimizin, girişimcilik ruhunu, eğitim, istihdam, imkân, hibe gibi desteklerle pekiştirmeyi amaçlıyoruz' diyen Bakan Pakdemirli, bugüne kadar, 5.242 kadın çiftçiye, İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verildiğini de söyledi.

Konuşmaların ardından projeleri başarılı bulunanlara ödülleri verildi. Van’dan Aslıhan Damar "Kaya Balı Üretimi Projesi" ile birincilik, Tunceli'den Gamze Doğan "Ak sarımsağı dağdan alma benden al projesi" ile ikincilik, Erzurum'dan Songül Aktürk ise "Duttan gelen şifa projesi" ile üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem