Depremde zarar gören Başkale'de ve Saray'da kimlere ev yapılacak?

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Korona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadelemiz sürerken diğer taraftan Başkale’de yaşanan depremle ilgili çalışmalarımız sürüyor" dedi

Van Haberleri 14.04.2020 14:34:49 0
Depremde zarar gören Başkale'de ve Saray'da kimlere ev yapılacak?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Korona virüs tedbirleri kapsamında Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kentin tamamında seferberlik başlatıldı. Bir taraftan kentte dezenfekte çalışmaları, bilinçlendirme ve kurallara uyma noktasında çalışmalar sürdürülürken diğer taraftan Başkale ilçesinde meydana gelen depremle mağdur olan vatandaşların sorunları çözülüyor.

Deprem bölgesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, depremde mağdur olan bütün vatandaşların mağduriyetlerinin çözüldüğünü kentte bir taraftan korona virüs salgınına karşı mücadele edilirken diğer taraftan deprem bölgesinde yaşanan sorun ve sıkıntılarla mücadele ettiklerini söyledi.

"DEPREM BÖLGESİNDE İNSANLARIMIZ İLK ÖNCE HAYVANLARI İÇİN ÇADIR İSTEDİ"
Başkale'de meydana gelen depremle ilgili yapılan çalışmaları anlatan Vali Bilmez “Deprem olduğu gibi ilk yapmamız gereken iş geçici barınmaydı, bölgeye çok sayıda çadır sevk ettik. Depremin meydana geldiği dönem itibarıyla ilk defa bir depremde yaşamadığımız sorunla karşılaştık, insanlar kendilerinden önce hayvanları için çadır istedi. Hayvanların yavrulama sezonu ve iklim olarak hava koşulları kötüydü, tedbir alınmasaydı insanlarımız kuzularını kaybetmeyle karşı karşıyaydı. Bir taraftan öncelikle insanlar ve hayvanlar için çadırlar kuruldu, sadece Başkale’de bin 900 civarında kuruldu, Saray'da da 500 çadır kuruldu. Yine Başkale’de bin 84 çadır hayvanlar için kuruldu. İlk etapta geçici barınma sorunu çözülünce deprem bölgesinde yemek çıkarıldı, 6 köyümüz çok zarar görmüştü, 3 köyümüz tamamen yıkılmıştı diğer 3 köyümüz de büyük hasar görmüştü. Özpınar, Güvendik ve Gelenler köyümüz tamamen yıkılmıştı, Kaşkol, Böğrüpek ve Ömerdağı ise kısmen yıkılmıştı. Bu köylerimize 35 gün boyunca Kızılay tarafından 3 öğün olmak üzere ve her öğünde 5 bin kişiye yemek verildi.

"KONTEYNER KURUM AŞAMASI HIZLI ŞEKİLTE TAMAMLANIYOR"
Çadır problemi çözüldükten sonra hızlı birşekilde konteyner kurulum kısmına geçerek vatandaşlara destek olmaya devam ettiklerini ifade eden Vali Bilmez, Çadırlar ile acil barınma ihtiyaçlarını çözdük. Ardından hemen konteyner aşamasına geçtik. Bin 780 civarında konteyner kurulması lazım ve şuan bölgemize sevk edilen konteyner 654 civarında ama 473 konteyner Başkale bölgesinde kuruldu. Güvendik, Gelenler Tamamıyla bitti. Özpınar zeminden kaynaklanan bir sorun olduğu için vatandaşımızın istediği yere konteyner kuruyoruz, evlerinin önü veya ahırlarının önünde konteyner kurduğumuz için çalışmalar uzadı ve çalışmalarımız burada devam ediyor. İl dışından konteyner buraya geliyor, buradan Başkale deprem bölgesinde sevkiyatı yapılıyor. Saray ilçesinde bir köyümüze yine 30, Kapıköy sınırına da 2 konteyner acil olarak ulaştırdık. Konteyner ulaşım ve kurum kısmını bitireceğiz.” dedi.

"EVİ YIKILAN HASAR GÖREN BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZA KONUT YAPILACAK"
Depremde evi veya ahırı hasar gören bütün vatandaşlar için yeni konutların yapılacağını söyleyen Vali Bilmez, “Evi yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşlarımıza konut yapılması projesi var. Hasar tespit çalışmaları yapıldı, ilana çıkarıldı, insanlarımız bir taraftan itiraz ediyor, yeni bir hasar tespit talebinde bulunan hemşerilerimiz var. Başkale’nin 19 köyünde ciddi anlamda ağır hasar mevcut. Bizim şuanda 300 konutumuz Başkale’de yıkık ama bin 700 konutumuz da ağır hasarlı, Saray ilçesinin 6 köyünde deprem kendini hissettirdi, İran sınırında bulunan Kapıköy’de de 7 evimiz tamamıyla yıkıldı, 550 civarında da ağır hasarlı konutumuz var” dedi.

"KONTEYNER KÖYDE YAŞAYANLARA VERİLDİ"
Köyde yaşamayanlara konteyner verilmediğine değinen Vali Bilmez, “Konteyner şuan köyde yaşayanlara verildi, bazı vatandaşlarımız merak ediyor, ‘bana konteyner verilmedi acaba ev de mi yapılmayacak?’ Hayır, böyle bir şey yok evi yıkılan hasar gören bütün vatandaşlarımıza konut yapılacak. Van merkezde veya İstanbul’da yaşayıp ta evi deprem bölgesinde hasar gören bütün vatandaşlarımıza ev yapılacak” dedi.

"HASARLI EVİNİ YIKMAYANA EV YOK"
Hasarlı evini yıkmayıp artı olarak bir de ev yapılmasını isteyenler olduğuna dikkat çeken Vali Bilmez, "Konteyner ve çadır geçicidir.Konteyner veya çadır verilip verilmediğine bakılmadan, evi hasarlı olanlara ev yapılacak. Ancak bana ev yapılsın ama hasar gören evim de kalsın deme şansı yok. Hasarlı ev yıkılacak ve yeni ev yapılacak. Hasarlı evini yıkmayanlara yeni ev yapılması söz konusu değil" dedi.  

"HAYVANLARI TELEF OLAN VATANDAŞLARA NAKDİ YARIM YAPILDI"
Depremde hayvanı telef olan bütün vatandaşların hayvan karşılığı nakdi para yardımı alarak mağduriyetlerinin çözüldüğüne dikkat çekenVali Bilmez, “Depremde havyalarını kaybeden vatandaşların hayvanları verildi, yaklaşık 2 bine yakın küçükbaş hayvanımız depremde enkaz altında kalarak telef oldu. Enkazlar kaldırılınca hayvanlarını kaybeden vatandaşların tespiti de yapıldı. Küçükbaş hayvanları telef olan vatandaşımız, hayvan başında bin 500 lira nakdi yardım parası aldı.  Aslında hayvan dağıtımı yapılacaktı, hem köylülerimizin talebi, hem bizim talebimiz, köylüye hayvan dağıtılması yerine para verilmesi, köylünün kendi hayvanını kendi alması yönünde oldu ve bütün hak sahiplerimizin hesaplarına paraları yatırıldı.  40 civarında büyükbaş hayvanımız telef oldu, büyükbaş hayvan başına da 7 bin 500 lira para yatırıldı. Yani 2 milyonun üzerinde destek verildi ve hak sahiplerimiz bu paraları aldılar.” ifadelerini kullandı.

"YEM DESTEĞİ VERİLMESİ SÖZ KONUSU"
Deprem bölgesine destek mücadelelerini yürüttüklerini ifade eden Vali Bilmez, “Yem desteği gündemde kararname çıktı, çıkan kararnameye göre sadece hayvanını kaybeden yani kaybedilen hayvan başına yem verilmesi söz konusuydu. Biz onu da Tarım Bakanlığıyla görüştük inşallah ahırı zarar gören bütün vatandaşlarımıza hayvan başına yem desteği gündemde, yem daha alamadık bunu takip edeceğiz, çiftçilerimiz yem desteğini de alacaktır. 

"HALKIMIZ KURALLARA UYMASINI BEKLİYORUZ"
Van’da bir taraftan korona virüs salgınıyla mücadele ederken diğer taraftan mağdur olan, sorun ve sıkıntıları olan vatandaşlar için seferberlik ilan ettiklerini söyleyen Vali Bilmez, “Halkımızın sorunlarını çözmek ve mağduriyetleri gidermek için seferberlik ilan ettik. İnşallah bu günleri de geride bırakarak, huzurlu bir şehir, huzurlu bir ülke oluruz. Vatandaşlarımızdan kurallara riayet etmelerini istiyoruz, salgın bitene kadar tedbirli hareket ederek bu günleri hep birlikte geride bırakacağız inşallah.” Korona virüs uyarılarına ve alınan tedbirlere uyulmasına dikkat çekti.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem