Bakan Yardımcısı Çiftci: 'Kapıköy mayısta açılıyor'

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kapıköy Sınır Kapısının mayıs ayına kadar açılacağını vurgulayarak, “50 yıldır ‘hayal’ deniliyordu.

Van Haberleri 9.02.2018 15:11:07 0
Bakan Yardımcısı Çiftci:
Tarih: 01.01.0001 00:00

Allah’a hamdolsun ki kapımızı yaptık. Kapıköy, hem Van’ın hem de bölgenin kurtuluşu olacak” dedi. 
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Van’da görev yapan muhtarları Bakanlıkta ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 45. Muhtarlar Toplantısı için Ankara’ya gelen Vanlı muhtarların ikinci durağı Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci oldu. Bakanlık toplantı salonunda muhtarlarla bir araya gelen Bakan Yardımcısı Çiftci, yerel yönetimlerin ilk ayağı olan muhtarlıkların çok önemli olduğunu belirtti. AK Parti hükümetlerinin önem verdiği yerel yönetim birimlerinin başında muhtarların geldiğini vurgulayan Çiftci, “Çok iyi biliyoruz ki vatandaşın ilk müracaat edeceği kişiler sizlersiniz. Sizler hükümetin de devletin de oradaki en önemli temsilcisisiniz. Muhtarların hem adli hem idari çok önemli görevleri var. Sizler de bu görevlerinizi çok iyi bir şekilde yerine getiriyorsunuz” dedi.

“AK Parti Van’da çığır açtı”


Bakan Yardımcısı Çiftci, AK Parti hükümetleri döneminde Van’a 20 katrilyonu aşkın yatırım yapıldığını hatırlatarak, “Her ilçeye, köye ve mezraya mutlaka AK Partinin emeği geçmiştir. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda her anlamda AK Parti, ülkenin her noktasında olduğu gibi Van’da da çığır açtı. Mutlaka eksikler ve yapılması gerekenler de vardır. Onları da inşallah Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatıyla ve bütün Bakanlıklar olarak elbirliğiyle yapacağız. Yeter ki huzur olsun, güven olsun, terör olmasın” diye konuştu.


Türkiye’nin şu anda tam bir ateş çemberinin içerisinde olduğunu ifade eden Çiftci, Afrin’de mücadele eden Türk ordusuna Allah’tan yardım diledi.

“Kapıköy Van’ın geleceği olacak”


Bakan Yardımcısı Çİftci, Bakanlık olarak Van’a çok önemli yatırımlar yaptıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci’nin katkılarıyla Van’a büyük bir sınır kapısı yaptık. ‘Yapılamaz’ ve 50 yıldır ‘hayal’ deniliyordu. Allah’a hamdolsun ki kapımızı yaptık. Mayıs ayına kadar da inşallah açacağız. Kapıköy, Van’ın hayatı olacak, Van’ın geleceği olacak. Ticaret artacak, büyüme olacak. Van eskiden çıkmaz bir sokaktı. Geliyordunuz, İran sınırına dayanıyordunuz. Oradan ötesi yoktu. Ne kadar yatırım yaparsanız yapın, ciddi bir ticaret olmazsa, ürettiklerinizi başka ülkelere satamazsanız başarılı olma şansınız yok. Ama biz o kapıyı Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Bakanımızın özel ilgisiyle oraya yaptık. O kapıyı memleketimize kazandırdık. Kapıköy hem Van’ın hem de bölgenin kurtuluşu olacak.”

“ÖTV’siz ve KDV’siz mazot vereceğiz”


Kapıköy’ün ithalat ve ihracata da hemen açılacağına dikkati çeken Bakan Yardımcısı Çiftci, “Bakanlık olarak ayrıca Kapıkule ve Kapıköy’ün yetkilerini eşitledik. Eskiden orada çok az sayıda ürün ithal edilebiliyordu, ama şimdi Bakanlık olarak verdiğimiz yetkiyle her türlü canlı hayvan, tohum, fide, her türlü ithalat ve ihracat rejimini oraya getirdik. Ayrıca ihracat yükü taşıyacak araçlarımıza da ÖTV’siz ve KDV’siz mazot vereceğiz. İstasyonunu da kuruyoruz. Bu nedir biliyor musunuz? Türkiye’nin en büyük kapısı şu anda Kapıkule’dir, aynı yetkilere sahip ikinci kapı o bölgede o yetkilere sahip Kapıköy olacak. Bu hem Van’ın ticaretine hem de geleceğine büyük etki yapacak” ifadelerini kullandı.

“7. laboratuvarı Van’a kuracağız”


Çiftci, Türkiye’de 6 tane uluslararası akredite olan laboratuvar olduğunu ve 7.’sini de Van’a kuracakları müjdesini de verdi. Laboratuvar ödeneğinin valiliğe gönderildiğini bildiren Çiftci, “Habur’dan Sarp’a kadar bütün bölgenin analizleri o laboratuvara gelecek. Eskiden Ankara’ya, İstanbul’a gidiyordu. Şimdi o bölgenin tamamı Van’a gelecek. O laboratuvar Van’ı merkez haline getirecek. İhracat ve ithalata o laboratuvarın çok büyük katkısı olacak” dedi.
Bu yıl Van’a İran’dan 500 bin turist geldiğini kaydeden Bakan Yardımcısı Çiftci, bu sayede Van’da bütün iş yerlerinin, konfeksiyonların, otellerin, lokantaların iş yaptığını söyledi.

3 enerji kooperatifi kurulacak


Van’a enerji kooperatifleri de kurulacağını kaydeden Çiftci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Küçük sanayi sitelerinde Van merkezde, Erciş’te ve İŞGEM’de 3 tane enerji kooperatifi kuracağız. Sanayi çatılarının üzerine güneş panelleri yaptıracağız. Hem onlar para kazanacak hem elektriklerini kullanacaklar hem de sanayilere binlerce esnafa çok büyük katkı verecek. Sınır ticareti için bir model arayışı içerisindeyiz. Onu da gerçekleştirdiğimizde Van’ı inşallah topyekûn ayağa kaldıracağız. Bu yatırımların çok daha fazlasını Van hakkediyor. İnşallah Van’ı ve Türkiye’yi geleceğe taşıyacağız.”

“Lisanslı depoculukta sona geldik”


Çiftci, Van’da lisanslı depoculuk kurulması için de sona gelindiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Çiftci tarlasında ürettiği ürünleri o lisanslı depoya koyabilecek, ne zaman kıymetli olursa o zaman satacak. Nakliye parasını, ürün analiz parasını ve kira parasını da devlet karşılayacak. Daha sonra çiftçiye bir senet verilecek, çiftçi o senedi alıp bankada kredi kullanabilecek, borsada işlem yapabilecek. Van Ticaret Borsasını davet ettik, gelip müracaatlarını yaptılar. İnşallah ticaret borsası üzerinden güzel bir lisanslı depoculuk yapacağız. Kapıköy ile ticareti geliştireceğiz, lisanslı depoculukla tarım ve hayvancılığı geliştireceğiz, laboratuvarla da Van’ı merkez haline getireceğiz. Enerji sektöründe yapacağımız yatırımlarla da çok geniş kitlelere katkı vereceğiz.”


Daha sonra muhtarların taleplerini dinleyen Bakan Yardımcısı Çiftci, onlarla fotoğraf çektirdi.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem