Ayhan Yazlık’a PKK/KCK terör örgütü propagandasından hapis cezası

PKK terör örgütü propagandası yapmaktan Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada Ayhan Yazlık 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Van Haberleri 20.10.2021 13:55:00 0
Ayhan Yazlık’a PKK/KCK terör örgütü propagandasından hapis cezası
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.11.2023 22:55

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk’ün Haberi

Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan ve Av. Tacettin Soğanda tarafından savunması yapılan Ayhan Yazlık "PKK/KCK TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPMAK" suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası mahkeme tarafından açıklanan, ancak infazı ertelenen Ayhan Yazlık hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulandı.

TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI NASIL VE NEDEN YAPILIYOR?
PKK/KCK silahlı terör örgütünün sosyal paylaşım siteleri ve internet ortamında şiddet içeren ve çatışma kültüründen beslenen örgütsel propagandaya önem verdiği, çocuk ve yetişkinlerin bu tür propagandalar ile kandırılarak ya müzahir kitlelerin oluşturulduğu, ya da örgüte eleman temini konusunda çalışmalara zemin hazırlayıp kolaylık sağladığı biliniyor.

AYHAN YAZLIK VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE SALDIRI YAPILMIŞ GİBİ GÖSTERMİŞTİ
16 Haziran 2020 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) düzenlediği hava ve kara herakatı sonucu Kuzey Irak’ta bulunan PKK/KCK terör örgütünün haftanin kampını yerle bir edilmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da "terör örgütünün inlerini başlarına geçirdik, PKK’yı bitirdik” şeklinde açıklamalar yapmıştı.

17 Haziran 2020 günü saat 21.50 civarında Van Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir saldırı yapılmamasına rağmen, “Van Büyükşehir Belediyesine Bombalı saldırı” başlıklı yalan haber yayınlayarak, kamuoyunu yanıltmış, haberden sonra PKK/KCK terör örgütünün olmamış bir saldırıyı olmuş gibi göstererek üstlenmesine, teröristleri ve sempatizanlarını motive etmesine neden olmuştu.

TSK operasyonunun devam ettiği sırada yapılan bu yalan haber ile Van’da PKK/KCK terör örgütü güçlü gösterilmek, Van ve bölge halkı üzerinde psikolojik baskı algısı oluşturulmak istenmişti.

VAN POSTASI GAZETESİ AYHAN YAZLIK’IN YALANINI ORTAYA ÇIKARMIŞTI
Van Büyükşehir Belediyesi’ne yapılmayan, olmayan bir şeyi olmuş gibi göstererek, Van halkı üzerinde PKK/KCK terör örgütünün psikolojik etkisini arttırma girişimi, Van Postası Gazetesi’nde Ziya Türk imzası ile yayınlanan “PKK terör örgütünü güçlü göstermek isteyenlerin, Van Büyükşehir Belediyesi'ne bombalı saldırı yalanı” başlıklı haber ile boşa çıkarılmış, yalan haberi deşifre edilmişti.

Ayrıca Gazeteci Ziya Türk Van Postası Gazetesi’nde yayınlanan “Van Havadis’te yayınlanan “Van Büyükşehir Belediyesi’ne bombalı saldırı” haberinin talimatı nereden geldi?” başlıklı köşe yazısında gelişmelerin terör örgütü ile olan tüm detaylarını kaynaklar üzerinden anlatmıştı.

VAN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI TERÖR SUÇLARI SORUŞTURMA BÜROSU HAREKETE GEÇTİ
Van Büyükşehir Belediyesi’ne yapılmayan bir saldırıyı yapılmış gibi gösteren kişi ve yapılar ile ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme ve soruşturma başlatmıştı. Bu konuda yayınlanan haberleri, yazıları ve sosyal medya paylaşımlarını inceleyen Van Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu talimatıyla, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri Ayhan Yazlık’ın işyerinde ve evinde arama yapmış, telefonlarına ve bilgisayarlarına el koymuştu.

AYHAN YAZLIK HAKKINDA YARGILAMA SÜRECİ NASIL BAŞLADI?
Van Havadis Gazetesi imtiyaz sahibi Ayhan Yazlık, Van Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek Ayhan Yazlık “TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPMAK” iddiası ile yargılanmaya başlamıştı.

TERÖRİSTLERİ VE TERÖR EYLEMLERİNİ MEŞRULAŞTIRMAK İFADE HÜRRİYETİ DEĞİLDİR
2020/283 numaralı dosyada yargılanan Ayhan Yazlık’ın eylemleri ile ilgili olarak Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Facebook isimli sosyal medya hesabı üzerinden ellerinde silah bulunan PKK/KCK terör örgütü mensuplarının fotoğrafını paylaştığı, sanık savunması, açık kaynak araştırma raporu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde terör örgütü propagandası oluşturacak tarzda paylaşımlar yaptığı, paylaşımlarının PKK/KCK silahlı terör örgütlerinin cebir, şiddet ve tehdit içeren eylemlerinin meşru gösterilebilmesi ve örgüt mensuplarının övülmesi mahiyetinde olduğu, yaptığı paylaşımların tarihleri ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu tarihlerde terörle mücadele konusunda yaptığı operasyonlar, paylaşımın vahameti ve mecrası gözetildiğinde ifade hürriyetinin kullanılması kapsamında değerlendirilemeyeceği kararını verdi.

AYHAN YAZLIK PKK’LI TERÖRİSTLERİ VE TERÖR EYLEMLERİNİ MEŞRULAŞTIRMIŞ
Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Ayhan Yazlık’ın PKK/KCK terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlediği sabit olduğundan, suçun işleniş biçimi, suçun işlenilmesinde kullanılan araçlar, suçun işlenildiği zaman ve yer, suçun konusunun önemi, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, failin kasta dayalı kusurunun ağırlığı ve failin güttüğü amaç ve saiki göz önünde bulundurularak takdiren alt sınırdan olmak üzere cezalandırılmasına karar verdi.

AYHAN YAZLIK’A PKK/KCK TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASINDAN 15 AY HAPİS CEZASI
Ayhan Yazlık’ın üzerine atılı PKK/KCK terör örgütü propagandası yapmak suçunu basın ve yayın yoluyla işlediğinden dolayı yüzde elli oranında arttırıldı.

Ayhan Yazlık’ın yargılama sürecindeki olumlu davranışları ve geleceği üzerindeki etkileri de göz önünde bulundurularak 6’da bir oranında indirim yapıldıktan sonra 1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI İLE cezalandırılmasına karar verildi.

AYHAN YAZLIK’A DENETİMLİ SERBESTLİK HÜKÜMLERİ UYGULANDI
Van Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu talimatıyla, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından Ayhan Yazlık’ın işyerinde ve evinde yapılan arama sırasında el konulan ve Van adli emanette bulunan 2 adet X Gündem dergisi ile 3 adet bilgisayar hard diskinin ve bir harici diskin delil olarak saklanmasına da karar verildi.

Ayrıca mahkeme, Ayhan Yazlık’a verilen hapis cezasının ertelenmesine ve denetim altında bulundurulmasına, denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde ertelenen cezasının infaz kurumunda çektirilmesini de karara bağladı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem