Ak Parti Van Milletvekili Arvas: Van ve Erciş Üzüm bağı oluyor

27. Dönem Van Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu üyesi Abdulahat Arvas Üzüm Van ve Erciş Üzüm bağı oluyor fidanlarımız sahiplerine ulaşıyor dedi.

Van Haberleri 18.06.2020 10:01:20 0
Ak Parti Van Milletvekili Arvas: Van ve Erciş Üzüm bağı oluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Erciş üzümünün yaklaşık 3 bin yıl öncesine dayanan geçmişiyle Atasal gen kaynaklar arasında yer aldığını belirtti. Arvas Bölgede unutulmaya yüz tutmuş ve kaybolma tehlikesi olan bu tarımsal mirası canlandırmak, bağcılığı teşvik etmek ve ekonomik katma değere dönüştürmek amacıyla Erciş üzümü konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Arvas, “Van ve Erciş Üzüm bağı oluyor. Yaklaşık 150 bin adet üretmiş olduğumuz Erciş Üzüm fidanlarını çok sayıda Üzüm bağı kurup istihdama katkı sağlamak amacı ile ücretsiz dağıtıyoruz.  Üzüm fidanlarımız sahiplerine ulaşıyor.” ifadelerine yer verdi.

ERCİŞ ÜZÜMÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Erciş’te yetişen bu üzümün tarihi yüzyıllara dayanıyor. Kendine has tadı, kokusu ve lezzetiyle bu üzüm Erciş’in vazgeçilmez tatlarından. Karataşlar Mevkii’nde bulunan taşlar üzerine 3.000 yıl önce çivi yazısıyla yazılan kitabede, Kral Menua üzüm bağlarını talan edenlere beddua ediyor. Yazıtta, “Her kim ki bu asmalara zarar verirse, Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şevini ve bütün tanrılar onu güneş altında kavursun.” yazısı bulunuyor. Urartu Uygarlığı, taş işlemeciliğinin yanı sıra yetiştirmiş oldukları üzümlerle tanınıyorlar. M.Ö 600–900 yılları arasında ilçede yaşayan ve üç adet ihtişamlı şehir kurdukları belirtilen Urartular döneminde, tarihi Zernaki Tepe Mevkii’nden Haydarbey Mahallesi’ne kadar olan alanların tamamının üzüm bağı olarak kullanıldığı belirtiliyor. Küçük taneli ve ekşimsi farklı bir tadı bulunan Erciş Üzümü’nün bağbozumu her yıl, Eylül ayının sonlarından Kasım ayının başlarına kadar devam ediyor.

Kaynak Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem