AK Parti Bahçesaray İlçe Başkanı Cumali Sabırlı Vangölü TV’ye konuştu

Vangölü TV’nin Bitmeyen Yolculuk adlı programı bu defa da Bahçesaray’daydı. Tarihi değerleri ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini mest eden Bahçesaray’da, Şilan Hacıyusufoğulları’nın sunduğu programın konuğu AK Parti Bahçe

Van Haberleri 4.08.2021 21:32:35 0
AK Parti Bahçesaray İlçe Başkanı Cumali Sabırlı Vangölü TV’ye konuştu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1983 Van Bahçesaray doğumluyum, Kafkas Üniversitesi işletme mezunuyum. 2009 yılında AK Parti Bahçesaray Gençlik Kolları Başkanı olarak AK Parti yolculuğuna başladım. 2012 yılında AK Parti ilçe başkanlığına geçtim. Yaklaşık dört dönemdir AK Parti Bahçesaray ilçe başkanlığı yapıyorum. Değerli dava arkadaşlarımız ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yolunda, ‘AK YOL’ da yürümeye devam ediyoruz. Rabbim bizleri halkımıza, partimize daha güzel hizmetler yapmayı, başarılara imza atmayı nasip etsin.

Parti olarak ilçede yapmış olduğunuz çalışmalardan bahseder misiniz?

‘’Şöyle söyleyeyim: AK Parti’den önce Bahçesaray çok az hizmet alan bir ilçeydi. Cumhuriyet tarihinden bu yana AK Parti iktidarından sonra hizmete kavuştu. Gerek eğitim olsun gerek sağlık olsun gerek ulaşım ve turizm sektörü olsun, bütün bu hizmetleri liderimiz Recep Tayyip Erdoğan ile aldık. İlçemize çok güzel bir hastane yapıldı ve şu an o hastane bize yetersiz geldiği için yeni bir ihale daha açıldı ve Allah nasip ederse 25 yataklı yeni hastanemizin temelini önümüzdeki hafta içinde atacağız. Aynı şekilde daha önce ‘Bahçesaray 6 ay Van’a bağlı, 6 ay Allah’a bağlıdır’ deniliyordu. Yol sıkıntısı yaşıyorduk, Allah’a şükürler olsun 2014’ten bu yana yolumuzda bir sıkıntı yok, yolumuz açık. Şu anda iki ayrı alternatif alanıyla Bahçesaray-Karabet yolunda 14 kilometrelik bir tünel çalışması var, aynı şekilde Bahçesaray-Hizan arası Soğuksu mevkiinde sondaj çalışmaları yapılıyor, 2. Tünel çalışması da orada devam ediyor. İlçemizin birçok noktasında belediye başkanımız Meki Arvas’ın çalışmaları, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları ve Devlet Su İşleri’nin çalışmalarıyla güzel işler yapılıyor. İlçemiz hizmet adı altında hak ettiği noktaya geliyor. Aynı şekilde Bahçesaray’da eğitim olarak hizmetleri ‘AK Parti’den önce ve AK Parti’den sonra’ diyerek ele alıyoruz. AK Parti’den önce ilçede 2-3 tane okulumuz vardı ve okuyan öğrenci sayısı bir elin parmaklarını geçmezken şu an birçok ülkede eğitim gören öğrencilerimiz var. Artık her köyümüzde hatta mezralarımızda okullarımız mevcut. Geçen yıl dört tane okulun temelleri atıldı, Çatbayı Köyü okulumuzun inşası bitmek üzere, Liman Köyü okulumuzun inşası bitti, Kaşışçılar okulunun da ihalesi yapıldı. Anlayacağınız şu an eğitim olsun, turizm olsun her alanda Bahçesaray hak ettiği noktaya doğru gidiyor. Bunun yanı sıra belediye başkanımızın da çalışmalarıyla ilçemizin geçim kaynağı olan hayvancılıktan dolayı 20 Mahalle ve 57 mezrada Bahçesaray’da hayvancılık ile uğraşan vatandaşların daha rahat gidip gelmesi için ‘Berivan Yolu’ dediğimiz yollar açtık.  Tesis çalışmalarımız da var, gençlik merkezleri, spor alanlarımız var. AK Parti çalışıyor, çalışmaya da devam edecek. Yaptığımız çalışmalar yetiyor mu? Yetmiyor. Halkımız daha güzel hizmetleri hak ediyor, inşallah büyüklerimiz ve belediye başkanımızla beraber kalan eksikleri de görüp yerine daha güzel hizmetleri yapmayı da rabbim bizlere nasip etsin diyorum.’’

Bahçesaray’daki işsizlik oranı nedir? Bu durumu çözmek için neler yapıyorsunuz?

Bahçesaray çok genç bir nüfusa sahip. 2014’ten sonra dışarıya güç veren bir konumdaydık. Belediyeyi kazandıktan sonra belediye başkanımızın çalışmalarıyla birlikte dışarıdan ilçeye güç alan bir konuma geldik. Allah’a şükürler olsun işsizlik de yavaş yavaş bitiyor. Belediye Başkanımızın şu an su fabrikası ve süt ürünleri projesi var. Bu proje gerçekleştiği zaman gençlerimize yönelik iş istihdamı artacaktır. Biliyorsunuz ilçemizin geçim kaynağı hayvancılık, arıcılık, ceviz üretimi ve koruculuk sistemi. Güvenlik açısından genç korucular çalışıyor ve belli bir süre belli bir eğitimden sonra uzman çavuşluk rütbesine geçiyorlar, böylelikle koruculuk alanı boşalıyor ve açılan boş alanlarda da yeni genç kardeşlerimiz istihdam ediliyor. Hayvancılığı teşvik konusunda da Vali Bey, Belediye Başkanımız ve diğer bürokratların çalışmalarıyla bu ay içerisinde Ziraat Bankası’nın yaklaşık 150 aileye 150 Milyar Lira desteği ile 100 adet hayvan al, faizsiz bir şekilde 7 yıl kredi öde tarzında bir kampanya başlatıldı ve şu an halkımız gidip hayvanlarını alıp getiriyor. Hayvancılık da AK Parti hükümeti ile, AK Parti belediyesi ile, AK Parti’nin gücüyle canlanmaya başladı. Daha önce yaylalara malumunuz çeşitli olaylardan dolayı, PKK’dan dolayı gidilemiyor ve kullanılamıyordu ama şu an bütün yaylalarımız dolu, hayvancılık yapılıyor, süt ve süt ürünlerimizin daha fazla ziyan olmaması için bacılarımızın annelerimizin zorlu işleyişlerinden elde ettikleri sütü ve yoğurdu daha iyi pazarlayabilmemiz için Belediye Başkanımız projelerini hazırladılar. Yakın bir zamanda faaliyete geçecektir. Sizin de huzurunuzda belediye ve belediye çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Süt ve süt ürünleri fabrikamız kurulduktan sonra da hayvancılık daha da aktif bir hale gelecektir.

Bahçesaray’ın neden kurtuluş günü yok?

Bu soru gerçekten bizim üzülerek bizim için sıkıntı olan bir nedenden dolayı ama bize de bir fayda sağladığından dolayı söylüyorum. 1915’lerde Ermeni çeteleri ve Rus çeteler birleşip Doğu’nun birçok ilçesini, birçok yerini işgal ederken güneyden Hizan’a gelirler bu çeteler. Van’dan da Çatak’a geçiyorlar ama bir türlü Bahçesaray’ın yolunu bulamadıkları için, bizim yolumuz olmadığından dolayıdır. Yani eğer o gün yolumuz olmuş olsaydı belki de Ermeni çeteleri buraya kadar da gelirdi. Bu bölgede de çeteler tarafından büyük katliamlar yapıldı, Dicle Nehri’nin kollarından biri olan Müküs Çayı’nın günlerce Müslüman kanıyla aktığını da atalarımız, büyüklerimiz anlatmıştır.

İlçe merkezinde yapılan Feqiye Teyran Kütüphanesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Evet şu anda bulunduğumuz bu alan Bahçesaray’ın en eski camisinin yeriydi. Cami küçüktü ve halkımıza yeterince hitap etmiyordu. Cemaat hep dışarıda olduğundan dolayı camimiz belediyenin destek ve imkanlarıyla başka bir yere taşıdık, burayı da yeşil alan düzenlemesi ile 2018 yılında 15 Temmuz Şehitler Parkı olarak dönüştürdük. Çok güzel bir kütüphanemiz var, kütüphanenin hemen arkasında da gençlerimizin oturabileceği alanımız var. Belediyemiz buradaki gençlerin geliş gidiş ve her türlü eğitim desteği sağlıyor. Yeter ki gençlerimiz okumak istesinler, gençler biz varız dedikten sonra biz AK Parti camiası olarak Belediye Başkanımız ile büyüklerimiz ve ekiplerimiz ile onların yanındayız. Gençlerimizin eğitimine destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.

Son düşünceleriniz nelerdir?

Bahçesaray güzel bir yer. Sadece karla kışla, yol kapanmalarıyla anımsanması yanlıştır. İlçemiz dini turizm ile rafting ile doğal güzellikleri ile balı, cevizi ve en önemlisi misafirperverliği ile bilinmelidir. Mesela ilçemizde otel yok. Otelin olmamasının sebebi de şudur: Halkımız misafirperver olduğu için buraya gelen yabancıları kendi evlerinde ağırlamayı seviyorlar. Bundan dolayı da ilçemizde otel yok. Bir dönem otel açıldı fakat halkımızın misafirperverliğinden dolayı otel sahibi iflas etti ve otel kapandı. Dini turizmden bahsedecek olursak: bizim Feqiye Teyran’ımız var, Mir Hasan-ı Veli’miz var, Arvas Medreselerimiz var ve bunun yanı sıra 18 tane sahabemizin Yaylakonak’ta var. Bu sahabelerimizin mezarlarının bulunduğu yere yol açıldı ve mezarların bulunduğu bölgede restorasyon çalışmaları devam ediyor. İlçemizin dini turizm alanında mükemmel bir yer olduğunu ve herkesi Arvas Medreselerine, Mir Hasan-ı Veli’ye, Feqiye Teyran’a ve 18 sahabemizin bulunduğu mekana davet ediyoruz. Aynı şekilde burası bir rafting merkezidir. Subaşı mevkiinden başlayıp ta ki Hizan sınırına kadar kilometrelerce alanımız mevcut. İlçemiz yayla turizmine de açıktır. Sündüz Yaylası, Han Yaylası, Savur yaylası doğal sularıyla, bin bir çeşit kelebeği ve çiçeği ile görülmeye değer yerlerdir. Bahçesaray’ı sadece karla kışla anımsamamalarını, insanların gelip misafirimiz olmalarını, bu güzel atmosferde kendilerini gezdirme imkanını verirlerse seviniriz.

Kaynak: Vangölü TV


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem