Prof. Dr. Türkez, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi Öğrencilerine Bor Nanoteknolojisini Anlattı

Bilim ve Teknoloji 30.11.2018 10:45:12 0
Prof. Dr. Türkez, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi Öğrencilerine Bor Nanoteknolojisini Anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.11.2018 10:45
Erzurum Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Türkez Yakutiye Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi konferans salonunda liseli gençlere “Bor Nanoteknolojisi” isimli konferans verdi.
Öğrencilerin ilgi ile dinlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Hasan Türkez “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli üretim hamlesine katkı sağlamak adına “Bor Nanoteknolojisi” alanında yürüttüğü güncel çalışmaları ve bulguları lise öğrencileri ile paylaştı. Büyük ve güçlü Türkiye için bor-nanoteknoloji-bor nanoteknolojisi yaklaşımlarını kullanarak geliştirdiği bilimsel strateji ve bu stratejinin yakın gelecekteki önemine değindi.
Prof. Dr. Türkez Dünya bor rezervleri açısından 1. sırada yer alan ülkemiz geleceği açısından borun öneminin farkında olduklarını ve tüm araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bu değeri dikkate aldığını ifade etti. 2007 yılından itibaren çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından borun insan sağlığını olumsuz etkilediğine dair gerçek olmayan, karalama niteliğinde faaliyetlerin yürütüldüğünü, bu haksız karalama kampanyalarına karşı 18 yıldan beri sürdürdüğü bor biyolojisi alanındaki bulgularını paylaştı. Prof. Dr. Türkez “borun bırakın sağlık riski olmasını kan, karaciğer, beyin ve kemik dokularının gelişimi ve fonksiyonu için mutlaka gerekli olduğunun artık bilimsel bir kesinliğe ulaştığını ifade edebiliriz” dedi.
Konferans süresince nanoteknoloji alanında Türkiye’de ve dünyada yürütülen çalışmalar hakkında öğrencilere bilgiler aktaran Prof. Dr. Türkez 2000’li yılların başından günümüze kadar Türkiye’nin nanoteknoloji alanında ciddi ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Nanoteknolojinin, biyomimetik ve biyomühendislik alanları ile entegrasyonunun günlük yaşamımızda kullanışlı ve faydalı ürünlerin üretilmesini mümkün kıldığını örneklerle açıklayan Pof. Dr. Türkez, nanobiyoteknoloji alanında gerçekleştirdiği uluslararası düzeydeki araştırmaları hakkında bilgiler verdi.
Nano-ölçekte üretilen borlu malzemelerin iki boyutlu yapılarının nanoteknolojinin en değerli malzemesi olduğu ifade edilen grafenden daha üstün özellikler gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Türkez, ulusal çabalarımız sonrasında yakın zamanda grafen ve benzeri nanomalzemelerin endüstrideki yerini bor nanomalzemelerinin alacağına inandığını vurguladı. Prof. Dr. Türkez “Borlu nanomateryallerin avantajlı ve üstün fizikokimyasal özellikleri ile elektrik ve ısı iletkenliğinin bulunması bu inancımızı kuvvetlendirmektedir” dedi.
Hükümetimizin 2018 yılı içerisinde açıklamış olduğu “Yeni Bor Stratejisi” hakkında da öğrencilere bilgi veren Prof. Dr. Türkez bu strateji ile ülkemizin yüksek teknolojili bor karbür üreteceğini, kolemanit gibi ulusal açıdan önem taşıyan bor hammaddelerimizin teknolojik kullanıma göre işlenebilecek hale geleceğini, böylece hammadde olarak tonu 200 dolar düzeyinde olan borumuzun tonu yüzbinlerce dolara ulaşacak bir katma değer sağlayacağını ifade etti. Bu bağlamda bor biyolojisi ve kimyası alanında elde edilen bulgularının nanoteknoloji alanında dönüşümünün sağlanması ile bor nanoteknolojisinin milli kalkınma hedeflerimize katkı potansiyelinin yüksek olduğunu güncel örnekler ile ortaya koydu.
Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Türkez’e Okul Müdürü Osman Coşkun tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ