Uzmanından,Covid-19’u geçirenlere oruç önerisi

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cİhangiroğlu,'Covid-19’u ayaktan geçirenler, rahatsızlık hissetmeyenler sağlık için faydalı olan oruç ibadetini eda edebilirler. Fakat solumun sıkıntısı olanlar, kalp, tansiyon ve şeker gibi ek hastal

Sağlık 20.04.2021 10:22:52 0
Uzmanından,Covid-19’u geçirenlere  oruç önerisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cİhangiroğlu,"Covid-19’u ayaktan geçirenler, rahatsızlık hissetmeyenler sağlık için faydalı olan oruç ibadetini eda edebilirler. Fakat solumun sıkıntısı olanlar, kalp, tansiyon ve şeker gibi ek hastalıkları olup da Covid-19’u ağır geçirenler vücut direnci düşmesin diye kullandığı ilaçlarla birlikte doktorunun da görüşünü alarak uygun görülürse oruç ibadetini rahatsız olduğu dönemde eda etmeyebilirler"dedi.

Elazığ Mediline Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Ahmet Cihangiroğlu, Covid-19 hastalığına yakalanan ve ağır atlatan vatandaşların Ramazan ayında oruç tutmaları konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan ayında Covid-19 hastalığını geçirenlere oruç tutup tutmamaları konusunda önerilerde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cihangiroğlu, “ İslam aleminin hem bedenen hem de manen arındığı, ibadetini güzel bir şekilde yaptığı bir aydayız. Maalesef son iki yıldır Covid-19 virüsüyle tüm dünya mücadele etmekte. Son yıllarda da bu virüse bağlı olarak çeşitli dalgalanmalarla hasta sayılarında artış mevcut. Ramazan ayında da üçüncü dalganın içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz. Covid-19, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonuyla birlikte bulaş riskinin daha fazla olduğu bir durumda. Covid-19’u, şeker hastalığı, tansiyon ve diyabet gibi hastalıkları olup ağır atlatan hastalar da mevcut hafif bir şekilde ayakta geçirenlerde mevcut. Covid’de vücut direncinin yüksek seviyelerinde olması gereken bir durum. Covid-19’u ayaktan geçirenler, rahatsızlık hissetmeyenler sağlık için faydalı olan oruç ibadetini eda edebilirler. Fakat solumun sıkıntısı olanlar, kalp, tansiyon ve şeker gibi ek hastalıkları olup da Covid-19’u ağır geçirenler vücut direnci düşmesin diye kullandığı ilaçlarla birlikte doktorunun da görüşünü alarak uygun görülürse oruç ibadetini rahatsız olduğu dönemde eda etmeyebilirler”ifadelerini kullandı.

Daha önceden Covid-19’u ağır geçirip ciğerlerinde rahatsız olan ve solunum cihazına bağlananlar için de önerilerden bulunan Uzm. Dr. Cİhangiroğlu, “Aynı şekilde bu tarz hastalar da hekimlerinin kontrolleri dahilinde oruç için uygun görünmemiş ve sıkıntılı bir şekilde hastalığı atlatmışsa oruç tutmalarını önermiyoruz. Covid-19 tedavisi alırken daha önce hiçbir rahatsızlığınız olmasa bile bu hastalığın etkilemesine bağlı olarak kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve diğer organlarda problemler oluşmuş olabilir. Bu problemi olan hastaların da kendilerine ve beslenmelerine dikkat etmelerini, yeteri kadar su ve sıvı tüketmelerini, uyku ve diyetlerine önemli bir şekilde dikkat etmelerini öneriyoruz. Son olarak, iftar ve sahurlarda tedbir, mesafe, kalabalıktan uzak durup bulaş riskini önlemeye önem gösterirsek daha kolay bir şekilde bu süreci birlikte atlatacağız” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem