Tunceli'de sezeryanla doğum oranı yüzde 40'ın altına düştü

Sağlık 6.04.2017 15:15:19 0
Tunceli
Tarih: 01.01.0001 00:00
Tunceli Devlet Hastanesi’nde uygulanmaya başlanan gebe eğitim programı sayesinde kentte yüzde 80’lere kadar çıkan sezeryanla doğum oranı yüzde 40’ın altına kadar düştü.
Tunceli sezeryanla doğum oranında yüzde 80’le Türkiye genelinde ilk sırada yer alırken, Devlet Hastanesi bünyesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Çağdaş Özdemir ve fizyoterapist Nuray Ertürk öncülüğünde 2016 yılının Ağustos ayında gebe eğitim programı başlatıldı. Uygulanan program sayesinde kentte sezeryanla doğum oranı yüzde 80’den yüzde 40’a kadar düşürüldü. Program kapsamında eğitim alan gebelerin yüzde 78’i normal doğum yaptı.
Eğitim programına ilişkin bilgi veren Fizyoterapist Nuray Ertürk, “Amacımız normal doğumun anne adayları için sağlıklı, keyifli ve rahat bir süreç olduğunu anlatmak. Burada doğumda ihtiyacı olan pozisyonları, nefes tekniklerini gebeye anlatıyoruz. Doğum sürecini, neler yaşayacaklarını anlatıyoruz. Haftada bir kere eğitim veriyoruz. En az beş kişilik eğitimler oluyor. Tunceli nüfusuna göre çok iyi bir rakam. Normal doğumun daha keyifli ve rahat olduğunu gördükleri zaman talep artıyor. Umarım tüm Türkiye’de de böyle olur” dedi.
Yaklaşık bir yıldır Tunceli Devlet Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışan Dr. Çağdaş Özdemir, göreve başladığında kentin sezeryanla doğum oranı bakımından Türkiye birincisi olduğunu söyledi.
İnsanların kafasında doğumla ilgili yanlış bilgi ve haberler olduğunu aktaran Dr. Özdemir, “İnternette duydukları yanlış haberlerden kaynaklı korkuları mevcuttu. Fizyoterapist arkadaşımızla gebe eğitim programını başlattık. Bunun dört aşaması var. Hastalara vücutlarıyla, doğumla, egzersizlerle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Bir kez gelen hastalarımızda bile normal doğum konusunda inanılmaz bir başarı yakaladık. Öncesinde yüzde 60-80’lerde olan sezeryanla doğum oranı yüzde 40’ın altına düştü. Bazı aylarda yüzde 20’lere kadar düşüyor”diye bilgi verdi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem