Dünyanın en yaşlı karaciğer nakil hastası Malatya’da sağlığına kavuştu

Dünyada canlıdan canlıya karaciğer nakli yapılan en yaşlı hasta olarak bilinen 77 yaşındaki Ürdünlü Abdel Hamit Methkal, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nde sağlığına kavuştu.

Sağlık 13.05.2022 16:13:11 0
Dünyanın en yaşlı karaciğer nakil hastası Malatya’da sağlığına kavuştu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.05.2022 16:13

Dünyada canlıdan canlıya karaciğer nakli yapılan en yaşlı hasta olarak bilinen 77 yaşındaki Ürdünlü Abdel Hamit Methkal, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nde sağlığına kavuştu.

Ürdün’de Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı olan 77 yaşındaki Prof. Dr. Abdel Hamit Methkal, 9 ay önce yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle şiroz hastası olduğunu öğrendi. Ürdün’deki hastanelerde yaşı ilerlediği için nakil olamayacağını öğrenen hasta bunun üzerine dünya karaciğer naklinde ikinci olan Malatya’da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü’ne başvurdu. Malatya’ya gelerek tedavilerine başlanılan Abdel Hamit Methkal, Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde dünyada canlıdan canlıya karaciğer nakli gerçekleştirilen en yaşlı hasta olarak kızından alınan karaciğer ile yeniden sağlığına kavuştu.

Malatya’da adeta yeniden doğan 77 yaşındaki Ürdünlü Hasta Methkal, “Malatya’ya gelmeden 9 ay önce karnımda su toplanması ayaklarımda şişme oldu. Doktora gittim beni karaciğer bölümüne tahlil yapmak için gönderdiler. Tahlilden sonra bana şiroz teşhisi konuldu. Doktorlar bu teşhisi koyduktan sonra yaşım ileri olduğu için ameliyat riskli dediler. Aynı hastanede çalışan aile hekimim bana Turgut Özal Tıp Merkezini tavsiye etti. Sonra buraya geldim. Buradaki doktorlarla görüştüm, ne kadar riskli olursa olsun buraya güvendiğim için burada ameliyat olacağıma kadar verdim” ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran ise hasta Abdel Hamit Methkal yaşı itibariyle dünyada canlıdan canlıya karaciğer nakli olan en yaşlı hasta olduğuna değinerek, “Hasta için beni aradılar 77 yaşında olduğu için ilk başta reddettim. Dünya karaciğer Nakil Merkezi olduğu için burada karaciğer nakli için eğitime gelen Ürdün’den doktor arkadaşımız beni arayarak hastamızın fiziksel olarak uygun olduğunu ve tekrar değerlendirilmesini rica etti. Ürdün’den gelen cerrah arkadaşımızın tavsiyeleriyle hastamızı buraya davet ettik. 8 ay önce burada değerlendirilmesi yapıldı ve transplantasyon için uygun bulundu. Verilere baktığımız zaman dünyanın en yaşlı karaciğer nakli olan hastası İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi dünya Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde Malatya’da ameliyatını gerçekleştirdik biz de bununla gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ