Geleneksel zanaatlar Tarihi Maraş Çarşısı'nda yaşatılıyor

Kahramanmaraş'ta unutulmaya yüz tutmuş bazı geleneksel zanaatlar, 500 yıllık tarihi Maraş Çarşısı'nda zamana karşı direniyor.

Kültür Sanat 21.02.2021 14:42:12 0
Geleneksel zanaatlar Tarihi Maraş Çarşısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.02.2021 14:42

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Dulkadiroğlu ilçesinde 1500'lü yıllarda Dulkadirli Beyi Alaüddevle tarafından inşa ettirildiği belirtilen ve kentin en eski ticaret alanlarından biri olan tarihi mekan, zamana direnen yemenicilik, bakırcılık, külekçilik, yüncülük, demircilik, saraçlık, kalaycılık, semercilik ve keçecilik gibi mesleklere ev sahipliği yapıyor.

Yüzyıllardır bölgenin en hareketli ticaret merkezi olarak misyonunu devam ettiren, 9 farklı girişi bulunan ve günümüzde de 495 işyerine ev sahipliği yapan tarihi mekan, "Kapalı Çarşı" olarak da anılıyor.

Tarihin modern yaşamla bütünleştiği "Eski Maraş" bölgesinde bulunan ve geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi çarşı, kente gelen ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Yaklaşık yarım asırdır dede mesleği olan saraçlık yapan 61 yaşındaki Zafer Güzlek de tarihi çarşıda zanaatını yapan meslek erbaplarından biri.

Güzlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saraçlık mesleğinin kentteki son temsilcileri arasında olduğunu söyledi.

Ata yadigarı saraçlık mesleğini oğluyla beraber tarihi çarşıda yaşatmaya çalıştığını anlatan Güzlek, şunları kaydetti:

"Aşağı yukarı buraya gelişim 55 yıl oldu. Bu bizim dede mesleğimiz. Babamız da saraçtı biz de saracız, oğlum da saraç. Dört kuşaktır bu mesleği devam ettiriyoruz. Deriyle yapılan her şey aslında bizim mesleğimizin bir parçası. Şu anda bu mesleği her çeşidiyle yapan Kahramanmaraş'ta bizler kaldık. Bu bulunduğumuz dükkana 1936 yılında oturmuşuz."

"Doğdum doğalı bu çarşıdayım"

Yüncülük yapan 65 yaşındaki Cafer Ağagürbüz de tüm zorluklara rağmen mesleğini severek yapmanın gururunu yaşadığını belirtti.

Babasından devraldığı yüncülük mesleğini icra ettiğini aktaran Ağagürbüz, şöyle konuştu:

"Eskiden yüncülük mesleği çok iyi ve popüler bir meslekti. Hazır yatakların çıkması bizim mesleğimize zarar verdi. Meslek olarak baba mesleğini icra ediyor ve doğdum doğalı bu çarşıdayım. Bu çarşının en eski esnaflarından biri olarak çarşımızın üst tavan kısmı 2015 yılında yapıldı. Çarşıda yapılan düzenlemeler dışardan gelenleri gezdirmek yönünden, dükkanların yapım ve bakımı açısından dört dörtlük oldu. Allah bunları yaptıranlardan razı olsun. Çarşımızda her meslekten mutlaka biri var. Dondurmacısından baharatçısına kadar çarşımızda her şey mevcut."

Çarşının 30 yıllık keçe ustası Hayri Geceyatar ise keçecilik mesleğini sürdürecek eleman sıkıntısı yaşadığını dile getirdi.

Keçecilik mesleğine sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Geceyatar, çarşı esnafı olarak unutulmaya yüz tutmuş ata mesleklerine sahip çıktıklarını ancak her kesimden de destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ