Elazığ’da 14. Bağ Bozumu ve Orcik Festivali

ELAZIĞ’IN HOŞKÖY KÖYÜNDE COVİD-19 TEDBİRLERİ KAPSAMINDA 14. ‘ORCİK FESTİVALİ VE BAĞ BOZUMU’ KAPSAMINDA ETKİNLİK DÜZENLENDİ. VALİ ERKAYA YIRIK, ÖNLÜK GİYİP ORCİK YAPTI

Kültür Sanat 9.10.2020 18:56:49 0
Elazığ’da 14. Bağ Bozumu ve Orcik Festivali
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.10.2020 18:56

Elazığ’ın Hoşköy köyünde Covid-19 tedbirleri kapsamında 14. Orcik Festivali ve Bağ Bozumu Şenliği düzenlendi.

Elazığ Valiliği himayesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 14. Orcik Festivali ve Bağ Bozumu Şenliği, merkeze bağlı Hoşköyde gerçekleştirildi. Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında düzenlenen etkinlikte kurulan stantları gezen katılımcılar, üzümden yapılan ürünleri inceleyip, bağ bozumuna katıldı. İl protokolü ipe dizilmiş cevizleri bulamaca batırarak kentin tescilli ürünü orcik (cevizli sucuk) yaptı.

“Elazığ, Türkiye’de 120 bin ton üzüm üretimi ile önemli sıralarda”

Elazığ’ın birçok ürün yetiştirme ve üretmede potansiyeli olduğunu belirten Vali Erkaya Yırık, “Geleneksel olarak yapılan bağ bozumu ve sonrasında orcik yapımı festivalindeyiz. Bu yıl 14’üncüsünü icra ediyoruz. Elazığ, Türkiye’de 120 bin ton üzüm üretimi ile önemli sıralarda. Üzüm üretiminden sonra bağ bozumundan sonra da kurumuş cevizlerin ipe dizilmesi, sonrasında boğazkere, kırmızı üzüm, öküz gözü gibi yaklaşık 8-9 tür üzümün şiresinin kaynatılmasıyla ve ipe dizilen cevizlerin bulamaca batırılmasıyla yapılan orciğin geleneksel etkinliğindeyiz. Sadece orcikle değil, orciğin yanında Elazığ’da Gezin fasulyesi, Ağın leblebisi, badem, Şavak tulum peyniri gibi birçok ön planda olan ve önemli bir üretim potansiyeline sahip tahıl ürünlerini üreten bir iliz” dedi.

“Orciğimiz Türkiye’de tescilli bir lezzet”

Orciğin Elazığ’a has bir lezzet olduğunu dile getiren Vali Yırık, “İnsanımız bu orciğin enerjisinden enerjisini alıyor. Orciğin sıcaklığından sıcaklığını alıyor. Yine üzümün tadından da tadını alıyor. Ben burada orcik yapmak suretiyle geçimlerini temin eden ilimizde tarımımıza katkı veren tüm çiftçilerimizin bağ bozumunun bereketli olmasını diliyorum. Bu vesile ile geçimlerini sağlayan vatandaşlarımıza kolaylıklar diliyorum. Orciğimiz gerçekten Türkiye’de tescilli bir lezzet. Bugün gördük ki hakikaten orcik sadece şireden yapılan bir yiyecek değil, özelliği olan üzüm türlerinin şiresinden yapılan bir lezzet. Orcik denilince akla gelen vilayet Elazığ, işte burada gördüğünüz üzüm türleri” diye konuştu.

Düzenlenen etkinliğe Vali Erkaya Yırık, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Sermin Balık ile Zülfü Demirbağ, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, kurum kuruluş müdürleri ile çiftçiler katıldı. Programda katılımcıların konuşması sonrasında etkinliğin düzenlendiği bağın sahibine plaket verildi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

2025 satranç turnuvası tamamlandı


Van Spor

Geçen yıl Elazığ’ı temsil ettiler, şimdi yeni şampiyonaya hazırlanıyorlar


Van Spor

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Ajax deplasmanında


Van Spor

Elazığspor-Ankaraspor maçı biletleri satışta


Van Spor

Sivrice’de "Atatürk ve Gençlik Koşusu" coşkusu


Van Spor

U15 Okçuluk bölge müsabakaları şampiyonu Elazığ


Van Spor

Elazığsporlu Maksut’un annesi hayatını kaybetti


Van Spor

Hem okuyorlar hem buz pateni öğreniyorlar


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ