Dr. Öğr. Üyesi Oruç YUNUSOĞLU


Türkiye Dünyanın Vicdanı, Mücadelenin Sembolü Oldu

Türkiye Dünyanın Vicdanı, Mücadelenin Sembolü Oldu


          Türkiye, Koronavirüsle (COVID-19) mücadele çerçevesinde Avrupa'dan Asya'ya Orta Doğu'dan Balkanlara kadar uzanan birçok ülkeye vefa elini uzattı… Bu kapsamda insani sorumlulukla, Dünya genelinde yardım isteyen 100’den fazla ülkeden yaklaşık 60 ülkeye yardım etti ve etmeye devam ediyor.   

COVID-19 virüsü ilk olarak Çin'in Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edildi. Virüs, Çin'in diğer şehirlerine ve dünyanın farklı bölgelerine hızla yayıldı. Kısa sürede dünyayı etkisi altına alması sebebi ile hemen hemen tüm ülkeler sosyal hayatta farklı kısıtlamalarla beraber bazı sosyal ve ekonomik tedbirlerini de açıkladı.  Şu ana kadar dünya genelinde vaka sayısı 3 milyona yaklaştı, 200 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Türkiye Koronavirüs İle Mücadelede Model Ülke Oldu.

           Türkiye'nin gelişmiş sağlık sistemi, sosyal yardımlaşmadaki başarısı ve zamanında alınan önlemler, koronavirüsle mücadele eden ülkelere de model oldu. Virüsün dünyaya yayılmaya başladığı ilk andan itibaren Türkiye, tüm kurumlarıyla eşine az rastlanır bir mücadele örneği sergiledi.

Sosyal devlet anlayışının icabı gereği derhal harekete geçen devletimiz, tüm kurumlarıyla büyük bir seferberlik başlattı. Ücretsiz maske dağıtımından, yaşlı insanlara evlerinde maddi -manevi desteğe ve evsiz insanlara konaklama imkanına kadar birçok alanda dünyaya ibret olacak hizmetler sundu. 

Donanımlı sağlık personeli ve hastane sayısıyla, kişi başına düşen yoğun bakım odalarıyla devletimiz dünyada adından söz ettiren bir ülke oldu.

                              

      Sağlık Bakanlığımızın talimatıyla filyasyon çalışmaları hızlı bir şekilde başlatıldı. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesi işte bu filyasyon ile sağlanmış oldu. Filyasyon kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışma sayesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilmektedir. Filyasyon çalışmaları hastalıklarla mücadelede çok önemlidir https://www.youtube.com/watch?v=zPw4ut5xT6g 

            Bu mücadeleyi başından itibaren takip eden, teklifleri ve talimatları ile yöneten Cumhurbaşkanımıza, virüse karşı mücadele kapsamında her gün toplumu samimi şekilde bilgilendiren Sağlık Bakanımıza, tüm sağlık camiamıza ve emeği geçen herkese derin teşekkürümüzü sunarız…

                                                                                                                  'sağlığınıza dikkat edin, sağlıcakla kalın'