Dr. Zübeyde DOĞRUÖZ KUL


Sigara Nasıl Bırakılır

Sigara Nasıl Bırakılır


Öncelikle “sigara bağımlılığı nedir?” , onu anlatayım size. Sigaranın içinde binlerce zehir vardır fakat bağımlılık yapan nikotin dediğimiz bir maddedir. 

Nasıl mı bağımlılık yapar? Bir örnek ile açıklayayım. Kapı kilit mekanizması düşünün, her kapıyı açan tek bir kilit vardır. Ne kadar kilit varsa o kadar da kapı vardır. İşte burada kilit nikotindir, kapıda beynimizdeki nikotin reseptörleri. 

Kilit sayısı arttıkça beyin kolayca yeni kapılar açar. Siz sigara içmediğinizde vücuda nikotin yani kilit girmez ve o kapı ardındaki şey ısrarla anahtar arar. Bulamayınca kapıya vurur.. “Açın” der...

Buna nikotin yoksunluğu diyoruz. İlk gün vurulan kapı 3. ve 5. günler çok daha şiddetli ister anahtarı. Buna da nikotin yoksunluk sendromu diyoruz. Kişi bu anahtarı bulmak için acilen sigara içme ihtiyacı duyar işte bu da bağımlılık olur.

Peki, ne yapmalı? Elbette çeşitli yöntemleri var sigara bırakmanın; ilaçlar, bantlar, hipnoz gibi. Lakin en iyi bırakma yolu kişinin kendi kararlılığıdır. Bunu da şöyle açıklıyım; ilaç yalancı nikotindir, anahtar deliğine oturur ve kapı arkasındaki şeyi oyalar. Biraz dur açacağım kapıyı der. Lakin ilaç bırakılınca çoğunlukla anahtar deliği yine boş kalır ve tekrar nikotin ister. Bantlar zaten direkt nikotin içerir hiçbir şey fark etmez, bu sefer bant bağımlılığı olur. Hipnoz etkili bir tedavi yöntemidir, lakin işin ehli doktor bulmak, marketten sigara almaktan daha zor olduğu için kişiler pek tercih etmezler. 

Peki, kararlılık nedir? O da şudur;

Kapının anahtarını takmamaya ve o kapıyı açmamaya karar vermektir. Kapı yine çalınır hatta ilk hafta şiddetle çalınır. Bazen kulağınız sağır olur sesinden, sinirleniriz bozulur ama unutmayın ki hiçbir kapı sonsuza dek çalınmaz ve bir süre sonra kapıyı çalan şey yorulur ve vazgeçer. İlk o vazgeçerse kazanan siz olursunuz, ama ilk siz vazgeçerseniz o şey daha da güçlenir ve bir daha ki sefere daha çok zorlar sizi. O şey bağımlılıktır. Azimli ve kararlı olursanız bakın ne olur? 

Kapı çalınmayınca beyin o kapıyı artık görmez ve algılamaz. Zamanla kapı yani nikotin reseptörü yok olur... Bağımlılık ortadan kalkar.. Ve siz kazanırsınız. Şampiyon olursunuz .

Tek bağımlı olduğunuz şey sevgi olsun..

Sevgiyle ve sevdiklerinizle kalın.