Betül DOĞAN


Kabızlıkta Bilinmesi Gerekenler

Kabızlıkta Bilinmesi Gerekenler


**Sindirim ve bağırsak sistemi sağlıklıysa, günde bir veya iki kez kolaylıkla büyük tuvalete çıkmanız gerekir. Eğer, zorluk yaşıyorsanız aşağıdaki bilgileri dikkatlice okuyup uygulamanızı tavsiye ederim.



**Demir eksikliği, bağırsak tembelliğine yol açabilir. Hastanede demir testi yaptırıp, doktorun önerdiği şekilde demir takviyesi kullanın. Aşırı miktarda kahve ve siyah çay içmek, kandaki demir seviyesini düşürüp kabızlığa yol açabilir. Günde 2-3 fincan ile kendinizi sınırlı tutun.



**Şekerli ve kimyasal madde içerikli hazır gıdalar, bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürür. Şeker, alkol, gazlı içecekler, paketli yiyecekler bağırsakların düşmanıdır.



**Yemekten sonra yatmak veya gün içinde hareketsiz kalmak, bağırsak tembelliğine sebep olur. Çözüm olarak; Her öğünden 10 dakika sonra en az 5 dakika yürüyüp bağırsakları uyarın.



*Kırmızı et ve tavuğun sindirimi zordur. Sürekli hayvansal protein tüketimi kabızlığa yol açabilir. Sebze ve meyve, sağlıklı tahıl, süt ürünlerini dengeli biçimde tüketin. 

 

***Yoğurt, ayran ve kefirde bulunan probiyotik bakteriler, büyük tuvalete çıkmayı kolaylaştırır, her gün en az 1 porsiyon tüketin .

 

*Posa içeriği yüksek besinler, kuru baklagiller, tahıllar, taze sebze ve meyveleri bol tüketin.



*Erik, üzüm, kayısı, incir, hoşaf-komposto tüketin. Kuru erik içindeki difenil izatın laksatıf etkisi vardır,



*Posa içeriği yüksek besinler konstipasyon (kabızlık ) için neden önemlidir? Çünkü; Posa bağırsak lümenindeki basıncı azaltır, bağırsak çapını genişletir ve bağırsak hareketlerini artırır, su emilimini artırarak bağırsağa su çekilmesine neden olur, dışkının yumuşaklığını ve hacmini artırır, işte o yüzden POSA



*Bu süreçte sabırlı olmanız gerekiyor, 2 gün düzenli beslendikten sonra 3. gün konstipasyondan kurtulmayı beklemeyin lütfen! Uzun bir süre bağırsağın dengesi bozuldu, hareketsiz kalındı ve yeterli miktarda su içilmedi, beslenme alışkanlığı kazandıktan sonra kabızlık düzelecektir.



*Kesinlikle su için! Midede sindirim enzimlerinin salgılanması ve bağırsaklardaki besin artıklarının çözülüp dışarı atılması için su gerekiyor, günde 12-14 bardak su için.



***Eğer bütün bu söylenilenleri yaptıktan sonra kabızlığınız geçmiyor ise; çekinmeyin doktora gidin