Elekt. Elektronik Müh. Cemal Şahinoğlu


Elektrik Kesintisini Nasıl Önleriz

Elektrik Kesintisini Nasıl Önleriz


Kış şartlarında elektriklerin kesilmesinin evlerdeki kombilerin çalışmamasına sebep olmaktadır. Sanayi kuruluşlarında üretimin durmasının ülkemizin kalkınma hızını da olumsuz etkilemektedir. Kesintilerin en önemli sebebi trafolara aşırı yüklenmeler olmasıdır, Aşırı yüklenen elektrik trafoları ısınır. Trafoların belli sınırların dışında otomatik olarak kendini devre dışı bırakması gerekir. Ancak bazı aşırı ısınma durumlarında trafo kendini devre dışı bırakamadan yanar. Elektrik sabah ve akşam saatlerinde normal değerlerin çok üstündedir.

Çok elektrik akımı çeken ütü, elektrik sobası, klima gibi elektrikli cihazlarımızı sabah ve akşam saatlerinde kullanmaktan kaçınmalıyız. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi ev cihazlarını gece saat 22.00’den sonra çalıştırmalıyız. Isınmak için her ikisi de evimizde mevcutsa elektrik yerine doğalgazı tercih etmeliyiz. Elektrik üretiminin yaklaşık yarıdan fazlası doğalgaz kullanılarak yapıldığından enerjiyi iki kez birbirine dönüştürmek kayıpları artırır. Doğalgaz elektriğe göre daha ekonomiktir. Kullanmadığımız elektrik cihazlarımızı prizde bırakmamalıyız. Stand by vaziyetinde bırakılan televizyon gibi cihazlar elektriği kullanmaya devam eder. Televizyonumuzu stand by vaziyetinde bırakmayarak evimizde istenmeyen elektromanyetik dalgaların azalmasına da katkı sağlamış oluruz. Şebeke gerilimi düzgün ise evlerimizde regülatör kullanmamalıyız. Elektrik kesildiğinde mümkünse çalışan cihazlarımızı devre dışı bırakmalıyız. Elektrik geldiğinde cihazlarımız hasar görebilir. Kullandığımız akkor flamanlı lambaları tasarruflu lambalarla değiştirmeliyiz. Gerek duymadığımız mekanların aydınlatmasını yapmamalıyız. Evimizin sıcaklığını tercih edilen uygun dereceye ayarlamalıyız. Soğuk bir mekanı ısıtmak için daha fazla enerji gerekecektir. Evlerimizin yalıtımına önem vermeliyiz. Pencere ve kapı aralıkları gibi oluşan ısı kaçaklarını önlemeliyiz.

Trafo kurulurken verimi yüksek trafolar seçilmelidir. Kaçak elektrikle mücadele edilmelidir. Bölgenin elektrik ihtiyacına göre trafolar yerleştirilmelidir. Aşırı tüketim yapılan saatler dikkate alınmalıdır. Elektrik hatları standartlara uygun yapılmalı ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yer altına alınmalıdır. Trafoların ve hatların düzenli bakımları yapılmalıdır. Azda olsa bunları yapabilirsek elektrik kesintilerini en aza indirmiş oluruz.