Sinan BAŞAK


Birinci yıl dönümünde VAN'DA 15 TEMMUZ

Birinci yıl dönümünde VAN'DA 15 TEMMUZ


Nihayet 15 Temmuz kutlamaları sayın müftümüzün duasıyla son buldu. 2 gece devam program güzel gösterilere sahne oldu.

 

Geçen yıl belediyelerin HDP li olması bütün gösterilerin (sadece) sivil halkla birlikte yapılması sonucunu doğurmuştu ve 27 gün ve gece devam eden programlar halkın 15 Temmuz ruhunu içselleştirmesini sağlamıştı. Halk büyük bir sabırsızlıkla bu yılki kutlamaktı bekliyordu.

 

Kayyumların atamasından sonra bu yılki kutlamalara Büyükşehir belediyesi damga vurdu.

 

Sanırım organizasyon onlar tarafından icra edildi.

 

Kısacası bu defa devlet vardı her şeyiyle damgasını vurdu kutlamalara. Vanlının beklediği ölçüde olmasa bile kutlamalar renkli sahnelere vesile oldu.

 

Yerli mehteran bölüğü çok güzeldi sadece programı biraz uzun tuttular 2. Gün kısa tutuldu. Tamamına yakınını büyük bir zevkle izledim, dinledim.

 

Programların Nakısaları vardı elbette ama buna da şükür dedirtecek eksikliklerdi.

 

Sivil toplumu göremedim ortalarda halbuki programın yapıcıları arasındaydılar, herhangi birilerine de sorma lüzumu hmedim.

 

Vali bey başta olmak üzere bütün konuşmacıların konuşmalarını kısa tutmaları çok hoştu. Neydi o geçen sene eline mikrofonu alan bırakmıyor adeta İmanımızı gevretiyordu. Ama bu sene öyle olmadı her önüne gelende konuşamadı zaten geçen yıl sırf konuşmak için gelenlerin büyük bölümü bu yıl yoktu.

 

Eksik ve hatalı gördüğümüz kısımları ilgilileriyle paylaşacağım elbette. Neden ve niçinlerini soracağız makul ve ölçülü gerekçelerini lazım gelirse Vanlıyla paylaşacağız. Hatalı ve yanlış bulduğumuz kısımlarda makul gerekçelerini bize sunamazlarsa eğer bunların giderilmesi için Vanlılara bunu duyurup, gelecek sene programı Vanlılarla yapmalarını sağlamaya çalışacağız.

 

Bu arada genel sekreter sayın Mustafa Yalçın beyi göremedik merakımıza mucip oldu. Neden yoktu acaba kutlamalarda?

 

Mustafa beyi dedikte peki nerdeydi bizim anlı şanlı oda ve meslek gruplarımız? bir iki başkanın dışında görünen Allah'ın kulu olmadı. Seçim işlerine başlamışlar bir kısmı. Valilik ve akparti ve diğer siyasilerin darbecilerden yana tavır koyan bu kişilere ziyaret izni vermemeleri gerekir hatta kaybetmeleri içinde elllerinden geleni yapmalılar.

 

Bu kendi devletin ve milletin üstünde gören darbe sever Oda ve meslek gruplarının bir kısmı nazire olsun diye, yürüyüş sırasında oturduğu kafenin balkonundan seyredip el bile sallamışlar. Bu ne yüzsüzlük ve pervasızlık, bu darbe severlik cesaretini nerden ve kimlerden alıyorlar acaba?

 

Gerek darbe sever oda başkanları, STK ve meslek grupları oda başkanlarına ('Af edersiniz ama) alayına yuh olsun diyorum!.

 

Neyse bu güzel kutlamaların heyecanını bu kişilerle kirletmeyelim daha fazla. Hasılı kelam milletimiz coşkuyla heyecanla 25 Temmuz ruhunu yaşamak istedi ve büyük ölçüde de yaşadı.

 

Emeği geçen Büyükşehir belediyesi kültür daire başkanı Sinan bağlı ve diğer amir ve memurlarına teşekkür ediyoruz.

 

NOT: geçen yıl 27 gün boyunca birlikte olduğumuz vanlı kadın erkek, genç yaşlı hemşerilerimizin ' siz neden yoksunuz?' Tarzındaki sitayişkar soruları ve iyiniyet temennileri için ayrıca hepsine Allah razı olsun diyorum. Bu program devletindi dolayısıyla programı onlar bu şekliyle uygun gördüler bu sebeple yoktum.

- - - -