Betül DOĞAN


Bebek ve Çocuklarda Alerjen Besinler

Bebek ve Çocuklarda Alerjen Besinler


Alerjen besin grubu denildiğinde aklınıza neler gelir? Hemen hemen herkesin bu konuda verebileceği bir örnek vardır. Çocuklarda en sık görülen alerjen besinler; inek sütü, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, balık, et.



**İnek sütü alerjisi çocuklarda sıklıkla görülür, reflü, egzama, diyare 



Kabızlık (nadirende olsa ), anaflaksi, burun kaşıntısı ve astım semptomları var ise inek sütü alerjisinden şüphelenmemiz gerek.Tedavide ise öncelikle semptomlara nedeni olan süt ve ürünlerini diyetten çıkarmanız gerek, bu süreç genelde 2-6 hafta kadar devam eder. Eğer bebek anne sütüyle besleniyorsa anne sütüne devam edilmeli, annenin diyetinden süt ve ürünleri çıkartılarak emzirme devam edilmeli, ayrıca anneye kalsiyum ve D vit. takviyesi yapılmalı.



Formula ile beslenen bebekler için hidrolize edilmiş mamalar kullanılmalı, eğer 2 hafta içinde hidrolize edilmiş mamalarda semptomlar düzelmiyorsa aminoasit bazlı mamalara geçilmeli, soya bazlı mama kullanan aileler için şunu söyleyebilirim; bu mamaların alerji koruyucu etkisi bulunmadığından ilk 6 ay kesinlikle kullanılmamalı.



***Bu süreçte süt ve ürünleri diyetten çıkarılmalı, puding, helva, peynir çeşitlerinin hepsi yasak, ayrıca etiketinde; laktalbumin, laktoglobulin ve laktaz içeren ürünlerdende uzak durulmalı.



Yumurta beyazının sarısına oranla alerjen olma riski daha fazladır, ishal, kusma, anaflaksi gibi semptomlara dikkat edilmeli, bu süreçte yumurta ve yumurtalı besinler diyetten çıkarılmalı, Makarna türleri, kek, pasta, bisküvi bunların hepsi yasaklar listesinde.



***Buğday alerjisi genelde çocuklarda görülür ve yetişkinliğe geçişte alerji riski azalır, dermatit, ürtiker ve anaflaksi gibi semptomlarla kendini belli eder.

Beslenmesinde buğday içeren tüm besinler diyetten çıkartılır, kepek, ekmek kırıntısı, bulgur, kuskus, makarna, erişte, nişasta, soya sosu ise yasaklar listemizde. Buğday ve ürünleri, Cho, posa, tiaminden zengindir, yetersizliklerinin gelişmemesi için dikkat edilmeli, tahıl grubu günlük enerjinin çogunlugunu karşıladıgı için enerjinin yetersiz alımı ile gelişebilecek malnütrisyon engellenmelidir.



Not: Soya bazlı mamalarda laktozsuz mama grubundadır yalnızca alerjide etkin değildir.