Kars’ta tarihi yerlerin turizme kazandırılması isteniyor

Kars’ta başta Ani Ören yeri olmak üzere Kars Kalesi, Sarıkamış Katerina Köşkü, Osmanlı Evleri ve tabyalar teker teker yıkılarak yok oluyor. 46 tabyanın bulunduğu kentte, Katerina Köşkü’nün de aralarında bulunduğu tarihi yerlerin bi

Haberde İnsan 2.05.2019 12:41:27 0
Kars’ta tarihi yerlerin turizme kazandırılması isteniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.05.2019 12:41

Kars’ta başta Ani Ören yeri olmak üzere Kars Kalesi, Sarıkamış Katerina Köşkü, Osmanlı Evleri ve tabyalar teker teker yıkılarak yok oluyor. 46 tabyanın bulunduğu kentte, Katerina Köşkü’nün de aralarında bulunduğu tarihi yerlerin biran evvel el atılarak turizme kazandırılmasını isteniyor.

Kars’ta çok sayıda tarihi değerin bulunduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Kars çok güzel, Kars’ta bulunan tarihi yerler Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Ama ne yazık ki, Kars’ta bulunan kültürel miras yok oluyor. Anı Ören Yeri, Kars Kalesi, Tabyalar, Tarihi Osmanlı Evleri, Katerina Köşkü’nün durumu içler acısı, yazık bu tarihi değerler herkesin gözleri önünde yok oluyor. Hiçbir kimse bu yerlerin turizme kazandırılması, yıkılmaktan kurtarılması için çaba sarf etmiyor. Yazık yakın gelecekte bu tarihi yerlerden eser kalmayacak” dediler.

“Dereiçi’ndeki taş binalar yok oldu”

Kars’ta geçmiş dönemde askeriyenin Dereiçi’nde kullandığı yüzlerce tarihi taş bina olduğunu ve günümüzde taş binaların yerinde sadece izleri kaldığını hatırlatan vatandaşlar, Kars’ta kaderine terk edilen tarihi yapılarında yıkılarak kaybolacağını kaydettiler.

Kars’ta özellikle askeriye döneminde Dereiçi’nde çok sayıda taş bina bulunduğunu vurgulayan vatandaşlar, “Dereiçi askeriyede bulunurken, her taraf sağlı sollu ikişer katlı taş bina ile çevriliydi. Hepsi bir birinden güzel binalar, askeriye Dereiçi’nin boşalttıktan sonra kısa bir sürede yıkılarak talan edildi. Taş binaların yerinde şimdi sadece izleri kaldı. Başta Katerina Köşkü olmak üzere diğer tarihi mekanlarda kısa sürede önlem alınmazsa yıkılıp kaybolacak. Yazık gözler önünde bir tarih yok oluyor. Yetkililer biran evvel buna önlem almalı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu, Müze Müdürlüğü bu yapılarla ilgili restorasyon çalışmaları başlatmalıdır. Yanı başımızda Erzurum’da benzeri tarihi yerlerde restorasyon çalışmaları yapılıyor. Kars’ta neden bu tür çalışmalar yapılmıyor. Biran evvel Kars’ta da tarihi yerlere el atılmalıdır” diye konuştular.

Kars’ta birçok tarihi binanın bulunduğunun altını çizen vatandaşlar, yetkililerden tarihi binaları restore ettirilerek turizme kazandırılmasının istediler.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ