Kars turizmi ele alındı

Kars’ta, Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde, “Kars Turizmi” ele alındı.Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesinin işbirliğiyle Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’

Haberde İnsan 15.04.2019 12:34:42 0
Kars turizmi ele alındı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kars’ta, Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde, “Kars Turizmi” ele alındı.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesinin işbirliğiyle Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Her Yönü İle Kars’ta Turizm” konulu panel start aldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşması Prof. Dr. Ömür Deveci yaptı. Deveci, son yıllarda özellikle Kars turizminin Doğu Ekspresi ile farklı bir ivme kazandığını belirtti.

Sarıkamış Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Deveci, “Kars malumunuz turizmin fazla yaşanmadığı bir şehir. Sadece Sarıkamış’ta belli sezonda kullanılabilen tesisler menşeili ticaret Kars’ta mevcut. Kars’ın coğrafi konumu inanç ve kültürel turizmi görmezden gelmek bu anlamda Kars’ın turizm anlamında değerlendirilmesinde yetersiz kalır. Bizde üniversite akademik olarak bu işleri bilimsel olarak, Ticaret ve Sanayi Odası ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi kültür paydaşlarımızı bir araya toplamak gayreti içerisinde olduk” dedi.

Prof. Dr. Deveci, “Ülkemizde turizm özellikle gayri milli hasıla noktasında çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla malumunuz bizim ülkemizde turizm sektörü bir bakanlık tarafından denetlenmekte ve bu bakanlık tarafından diğer paydaşların da bir araya getirilmesi sağlanarak yeni konseptlere taşımaktadır. Yaz mevsiminin yoğun olduğu yerlerde insanlar bulundukları coğrafyayı bir adım öne çıkartmak için söz konusu yeri tarihsel dokusunu ön plana çıkartıyorlar. Dolayısıyla turizmi değerlendirmek gerekiyor. Bizim Kars’ın öyle mekanları var. İnanç ve kültür turizmine açılabilecek mekanlarımız var. Biz bunları şehrin insanına anlatsak dahi bunun insanlar üzerinde kalıcı etkisi olmadığı aşikardır. O zaman ne yapmalıyız? Hemen hemen herkes salonda bulunanlar kendisine şu soruyu sorabilir; “Ya ben bir yere yurtiçi veya yurtdışı olabilir gezme amacıyla gideceksem neleri ön planda tutacağım?” bakınız gittiğiniz yerlerin tüm mekanları çok güzel olsun, hangi amaçla gitmiş olursanız olun, ister inanç turizmi, kültür turizmi, yaz turizmi veya kış turizmi ne olursa olsun eğer aldığınız hizmet yetersizse bir şekilde sizi o işten caydırabiliyor. Söz konusu yere turist olarak gitmenizi engelleyebiliyor” diye konuştu.

Doğu Ekspresi ile Kars turizmine farklı bir ivme kazandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Ömür Devaci, “Kars’ta turizm yok denecek kadar azdı ama bir Doğu Ekspresi icat oldu. Doğrusunu söylüyorum, Doğu Ekspresini de icat eden bizler değildik. Sosyal medyanın gelişiminden kaynaklı olarak sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımlarla ortaya çıkan bir şey oldu. Daha sonra da inanılmaz güzel hem Kars’ın tanıtımı hem de Karslı esnafın bu anlamda ürünlerini pazarlayabileceği bir fırsat oluştu. Ama bunu ne kadar değerlendirdik, ne yaptık biz? Yani Doğu Ekspresi geldi ama biz buna hazır mıydık? Biz Doğu Ekspresinden gelen misafirlerimizi ağırlayabilecek ölçüde mekanlara, konaklama veya tüketim ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mekanlara sahip miydik? Doğrusunu isterseniz buradaki herkes omzunu silkiyor. Bu bilince sahip miydik, misafir ağırlama bilincine? Orada da eksiklerimiz fazlaydı. Turizm Fakültemiz önceden kurulmuş olmuş olmasına rağmen belki birçoğunuz Turizm Fakültesinin varlığından bile haberdar değildir. Bir yerden başlamak gerekiyordu, bizlerde karınca kararınca bir yerlerden başlamaya karar verdik. İşin bilimsel boyutunda olabiliriz dedik ve Kars’ın arkeolojik yapısı, tarihi boyutu kültür turizmi adına ne ölçüde gün yüzüne çıkartılabilme noktasında bilim adamlarımızla çalışmalar yürütmeye başladık. Sadece tarihi dokusunda değil inanç turizminde de değerlendirmemizi yine aynı noktada çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“Her Yönü İle Kars’ta Turizm” konulu panel daha sonra sırasıyla Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ayhan Yardımcıel ve Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi Dr. Tuncay Çanakçı birer konuşma yaptı.

Panele, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç, TKDK Kars İl Koordinatörü Berkay Çelik, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven, kurum ve daire amirleri ile turizmciler katıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem