Ziraat Mühendisi Karaarslan, “Geçen yıllara göre, yağış miktarında yüzde 60’ın üzerinde bir düşüş var”

Ziraat Mühendisi Karaarslan, “Geçen yıllara göre, yağış miktarında yüzde 60’ın üzerinde bir düşüş var”

Genel 31.01.2023 12:37:02 0
Ziraat Mühendisi Karaarslan, “Geçen yıllara göre, yağış miktarında yüzde 60’ın üzerinde bir düşüş var”
Tarih: 31.01.2023 12:37 Güncelleme: 31.01.2023 12:37
Bingöl ve bölgedeki yağışın yetersiz olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan, “90 günlük, 150 günlük yağış parametrelerine baktık. Geçen yıllara göre yüzde 60’ın üzerinde bir düşüş var. En çok 24 saat 35 gün yağış alan bir bölgeyiz, şimdi baktığımızda toplam 14 gün ama tam gün değil, yağış geçişleri diyor. Dolayısıyla bu da depoları doldurmayacağı için büyük bir handikap” dedi.

Hafta sonu Bingöl ve bölgede kar yağışı etkili oldu ancak kısa sürdü. Bingöl gibi yüksek kesimlerde kar ve yağmurun önemli olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisi Cuma Karaarslan, ürünlerde ölümlerin meydana gelebileceğini belirtti.

Karaarslan, “Bingöl, Erzurum, Muş, Van, Kars ve benzeri yüksek bölgelerde kar yağışı olmazsa nehirlerde, barajlarda, göletlerde su olmaz. Yüksek alanlarımızdaki yeraltı su kaynaklarımız olmamış olacak. Bütün bu olumsuzluklar içerisinde su yetersizliği dediğimiz, şu eşiğini ve aküferleri dolduramadığımız bu dönemde ilk etapta tarımsal sulama alanında çok büyük bir handikap. Daha sonra tarımsal kuraklık ve daha sonra bu kaotik sistemin birbirini etkilemesiyle korktuğumuz şey, ürünlerin desen ve yer değiştirmesi, tür değiştirmesi, ölmesidir” diye konuştu.

Yıllardır Bingöl’de buğdayı sulamadan yetiştirdiklerini aktaran Karaarslan, "Çünkü normal Nisan, Mayıs yağmurlarımız yeterli gelmesine rağmen ama bu mevsim değişikliğinden dolayı kelle tutma evresine kadar su ihtiyacını karşılama zorundayız. Yağmur olmazsa o dönemlerde ki olmayacağı görülüyor. 90 günlük, 150 günlük yağış parametrelerine baktık. Geçen yıllara göre yüzde 60’ın üzerinde bir düşüş var. En çok 24 saat 35 gün yağış alan bir bölgeyiz, şimdi baktığımızda toplam 14 gün ama tam gün değil yağış geçişleri diyor. Dolayısıyla bu da depoları doldurmayacağı için büyük bir handikap. Barajlar dolmayacak, sulama suları olmayacak. Bütün suyu haziran ayında buğdayı sulamada kullanırsak diğer mısıra, yoncaya, sebzeye, meyveye, bahçelere su kalmamış olacak. Bütün bunları irdelediğimizde bizim en büyük korkumuz, sıcak iklim kuşağına giren dönemlerde hem sebzenin şaşması, hem meyvenin şaşması ve açmasıdır. Soğuk ve su ihtiyacını da karşılayamadığı için çok kötü ama söylemek istemediğimiz ölümler, bitki desenlerinde ölümler ve tür değişimleri yaşanacak. Bunun da önüne geçmenin tek yolu, benim kanaatimce su hasadı. Evlerden başlayıp o tasarrufu sağlayarak tarımsal sulamaya kadar tedbirler alarak başarabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ