Zeydan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Hayali Tehlikede: Mazbata Alamayabilir

DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan, mahkeme tarafından seçimlerden önce verilen memnu haklardan men edilme kararı sonucunda mazba alamayabilir.

Van Büyükşehir 2.04.2024 12:29:00 0
Zeydan
Tarih: 02.04.2024 12:59 Güncelleme: 07.12.2024 18:25

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Memnu Haklar Engeli: Abdullah Zeydan Mazbata Alamayabilir. 

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için DEM Parti'nin adayı gösterilen Abdullah Zeydan'ın mazbata almasının önünde yargısal bir engel bulunuyor. Zeydan, bir dönem yaptığı konuşmada "PKK'nın öyle bir gücü var ki, PKK sizi tükürüğüyle boğar, tükürüğüyle"  ifadesini kullanmış ve bu sözleri nedeniyle hapis cezası almıştı. 

Yargıtay'dan davanın bozulması talebiyle geri dönmesinin ardından, Diyarbakır mahkemesi yeniden yargılama yaparak Zeydan'a toplam 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, kararda Zeydan'ın tahliye edilmesine karar verdi ancak memnu haklardan men edilmesi gerektiği belirtildi.

ABDULLAH ZEYDAN’IN SİCİLİ NEDEN BOZULMUŞTU
DEM Parti Van Mitinginde sicil tartışmalarına sert çıkış Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan, daha önce yaptığı bir konuşmasında "PKK'nın öyle bir gücü var ki, PKK sizi tükürüğuyle boğar, tükürüğüyle" demişti.

8 YIL HAPİS CEZASI ALMIŞTI
Bu konuşması üzerine yagılanan ve 8 yıl hapis cezası alan, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kararı iptal etmesinin akabinde, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden ele alınan davada, Avukatlarıyla birlikte Edirne F Tipi Cezaevi'nden getirilen Zeydan'ın avukatları, önceki hapis cezasının bozulması üzerine beraatini talep ederken, mahkeme aksi bir karar alırsa tutukluluk süresinin dikkate alınmasını istedi.

Mahkeme, önceki hükümlerin arkasında durarak Zeydan'a "örgüt propagandası yapmak" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün ve "örgüte yardım etmek" suçundan 5 yıl olmak üzere toplamda 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti ancak Zeydan'ın tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.

YETKİLİ SAVCILIK MEMNU HAK İTİRAZINDA BULUNDU
Mahkemenin daha önce verdiği  toplam 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası kararının arkasında durduğu kararında, memnu hakları ile ilgili kararda eksiklik gören yetkili savcılık Abdullah Zeydan’ın memnu haklardan men edilmesi gerektiği yönünde itirazda bulundu. 

MAHKEME MEMNU HAKLARDAN MEN ETTİ
Mahkeme yetkili savcılığın seçimden önce yaptığı itirazını yerinde bularak Abdullah Zeydan’ın memnu haklarından men edilmesi hükmünü vererek, bu hükümle ilgili olarak da Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirimde bulundu.

SİCİLİNİN TEMİZ OLDUĞUNU İDDİA ETMİŞTİ
Sicilinin temiz olduğunu "Sicilim bozuk değil, bozuk olan sizin siciliniz" şeklindeki sert sözlerle iddia eden Abdullah Zeydan’ın sicili YSK’ya yapılan bildirime göre bozuk görünüyor. 
Seçim sonuçları kesinleşip mazbata verilme sürecine göre kararda ve bildirimde bir değişiklik olmaması halinde Abdullah Zeydan’ın mazbata alması mümkün görünmüyor.

 

DEM PARTİ'NİN ADAY SEÇİMİ VE HUKUKKİ DURUMU

Bu gelişme, DEM Parti'nin hukuken sıkıntılı durumda olan kişileri aday olarak gösterme eğilimini de tartışmaya açıyor. Van'daki durum, parti adaylarının geçmişi, yargı kararları ve seçim yeterliliği konularında daha geniş bir bakış açısı gerektiriyor. Abdullah Zeydan'ın "Sicilim bozuk değil, bozuk olan sizin siciliniz" iddialarına rağmen, yargının son hükmü bu iddiaların aksini gösteriyor.

Daha önce de aday olmasının önünde engel olmayan kamudan men kararlarının, mazbata almasına engel olduğunu Edremit, Tuşba ve Çaldıran adaylarında yaşayan DEM Parti'nin yeniden aynı hataya düşmesi, mağduriyet psikolojisi olması için parti yönetiminin bilerek yaptığı iddiaları kamuoyunda tartışılıyor.

KAMUDAN MEN EDİLENLERE MAZBATA VERİLMİYOR

2019 Mahalli İdareler Seçimlerinde HDP’nin Tuşba, Edremit ve Çaldıran adayları KHK ile ihraç edildikleri için kamudan men edilmişlerdi. Bu nedenle seçimleri kazanmalarına rağmen mazbata yasa gereği seçimde ikinci parti durumunda olan AK Parti’nin adaylarına verilmişti. 

Muş Bulanık’a bağlı Rüstemgedik beldesinde seçilen CHP adayı da sicili bozuk olması nedeniyle mazbata alamamıştı.

MAZBATA İKİNCİ PARTİYE VERİLEBİLİR

Abdullah Zeydan DEM Parti'den Van BÜyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmesi üzerine, sicilinin bozuk olduğu ve mazbatayı alamayabileceği tartışmaları kamuoyunda sürekli gündemde gelmişti.

Seçim sonuçlarının kesinleşmesi ile mazbata verilme süreci sırasında mahkemenin verdiği memnu haklardan men kararının ve bildirimlerin değişmemesi durumunda Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbata alması beklenmiyor. 

DEM Parti'nin Adayı Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi durumunda mazbatanın ikinci partiye verilme olasılığı artan bir konu olarak ön planda duruyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ