Yüksek Mahkeme Kararıyla TikTok'a Amerika'da Satış Ultimatomu!

ABD Yüksek Mahkemesi TikTok kararını onayladı: Satılmazsa yasaklanacak.

Dünya 18.01.2025 18:26:00 0
Yüksek Mahkeme Kararıyla TikTok
Tarih: 18.01.2025 18:32 Güncelleme: 18.01.2025 18:26

ABD Yüksek Mahkemesi, Çinli sosyal paylaşım platformu TikTok'un satılmaması halinde ülkede yasaklanmasını öngören bir Kongre kararını onayladı. Bu karar, ABD'de geniş çapta tartışılan ve gündeme oturan TikTok yasaklamaları konusunda önemli bir dönüm noktası oldu. 

Mahkeme, bugünkü kararı ile TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance ile olan bağlarını kesmemesi durumunda, ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ABD'de kullanımının yasaklanması yönünde federal bir yasa uygulamasına zemin hazırladı. Yüksek Mahkeme kararı bu şekilde tanımlanıyor: "Kongre, TikTok'un veri toplama uygulamaları ve yabancı bir hasımla ilişkisine ilişkin ulusal güvenlik endişelerini gidermek için devredilmesinin gerekli olduğuna karar verdi." 

Kararın oy birliğiyle onaylanması, sosyal medya uygulamasının 19 Ocak'a kadar satılmaması durumunda Google ve Apple gibi platformlardan silineceğini ve 19 Ocak'tan sonra cihazlara indirilmesinin engelleneceğini belirtiyor. 

ANCAK GÜNCELLENEMEYEN UYGULAMALAR

Ayrıca, eğer uygulama mevcut cihazlarda zaten yüklüyse, kullanılmaya devam edilebilecek fakat güncellenemeyecek. Adalet Bakanlığı avukatlarına göre, güncellenemeyen uygulamanın sonunda çalışmaz hale gelmesi olası. 

Eğer TikTok, seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump'ın görevi resmen devralacağı 20 Ocak'tan bir gün önce, yani 19 Ocak'a kadar satış kararı alırsa, Yüksek Mahkeme kararının uygulanması 90 güne kadar ertelenebilecek. 

Bu durum, hem mevcut ABD Başkanı Joe Biden hem de Trump tarafından dile getirilen endişelerin ardından gelmektedir. TikTok, bu endişeleri spekülatif olarak nitelendirirken, Trump yönetiminden gelen baskılar neticesinde şirketin satılması veya yasaklanması gibi sert tedbirler gündeme geldi. 

Bu karar, aynı zamanda daha önce ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok yüklemesini yasaklayan tasarılarla uyumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. Çeşitli eyaletlerde de benzer yasaklayıcı düzenlemeler yapıldı. ABD Senatosu, 2024 yılı için bir yasa tasarısı daha kabul ederek TikTok'a "ya sat ya da yasaklanırsın" şeklinde ultimatom vermişti.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ