TYB Erzurum Şubesi'nde 'Erzurum Şehir Arşivi' konuşuldu

Yerel 30.01.2017 07:52:56 0
TYB Erzurum Şubesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.01.2017 07:52
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi; panel, konferans, kitap yayını gibi faaliyetlerin yanı sıra mutat programlarına da devam ediyor.
Çaykara İş Merkezi’nde bulunan dernek merkezinde yürütülen faaliyetlerin arasında olan ‘Her Ay Bir Kitap Etrafında Buluşuyoruz’ programlarının Ocak ayındaki konuğu Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu oldu.
Erzurum Tabyaları başta olmak üzere Erzurum Tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Küçükuğurlu Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde oluşturulan ‘Erzurum Şehir Arşivi’nin kuruluşunda da önemli rol oynadı.
Dernek binasını hınca hınç dolduran katılımcıların ayakta kaldığı sohbet; programın yöneticisi TYB Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Coşkun’un takdim konuşması ile başladı.
‘Geçmişten Geleceğe Erzurum Tabyaları’ kitabını anlatan Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu; çalışmalarına devam ettikçe bir çok yeni tabyanın daha ortaya çıktığını, bazı tabyaların isimlerinin kaynaklarda yanlış yer aldığını hatırlattı.
Son yaptığı çalışmalarda “Cebir Kapıları” olarak adlandırılan, günümüzde ayakta kalmamış olan birçok kapı tespit ettiğini söyledi.
Erzurum Şehir Arşivi fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve yapılan çalışmaları katılımcılara anlatan Küçükuğurlu, ETÜ Rektörü Prof.Dr.Muammer Yaylalı’ya bu arşivin kurumsallaşmasındaki katkısından dolayı teşekkür etti.
Erzurum Şehir Arşivi çalışmalarında aktif rol alan Erzurum’un tanınmış arşivcisi Naci Elmalı’da yaptığı kısa konuşmada İstanbul’da Alparslan Kotan ve Neslihan Arzu Keteci’nin emekleri ile ulaştıkları A.Şerif Beygu’nun kişisel arşivinin bu fikrin oluşumunda önemli rol oynadığını hatırlattı.
İstanbul’dan Erzurum’a gelen ve Erzurum Şehir Arşivi çalışmalarını yürüten Neslihan Arzu Keteci’de A.Şerif Beygu arşivine nasıl ulaştıklarını, geceler boyu yaptıkları tasnif ve okuma çalışmalarını anlattı. Alparslan Kotan’a teşekkür eden Keteci, bütün emeği geçenlere minnettar olduklarını, özellikle ETÜ Rektörü Prof.Dr.Muammer Yaylalı’ya arşive yaptığı ev sahipliğinden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.
Katılımcıların ellerinde bulunan arşiv niteliğindeki belgeleri vermek için birbiri ile yarıştığı programdan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu, arşivin Erzurum’un malı olduğunu, bütün araştırmacılara ve Erzurum’u sevenlere açık olacağını belirterek bir ilki gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu, Naci Elmalı ve Neslihan Arzu Keteci’ye katkılarından ve sunumlarından dolayı teşekkür etti.
Şube Başkan Yardımcısı Yusuf Kotan Şubat Ayı’nın konuğunun Talat Uzunyaylalı olduğunu hatırlatarak katılımcılara teşekkür etti
Daha sonra Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu, Naci Elmalı ve Neslihan Arzu Keteci’ye günün hatırasına birer şilt ve kitaplar hediye edildi. Şube Başkanı M.Hanefi İspirli, Erzurum’un tanınmış avukatlarından Sadrettin Haşıloğlu, Prof.Dr.Erol Kürkçüoğlu tarafından şiltlerin takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından faaliyet sona erdi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ