Çoruh'un altın bileziği Erzurum'un yarısından fazlasının elektrik ihtiyacını karşılıyor

Yerel 28.02.2017 12:48:43 0
Çoruh
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.02.2017 12:48
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Çoruh’un altın bileziği Arkun Barajı ve HES, yıllık ortalama 792 milyon kilowatt saatlik enerji üretimiyle Erzurum’un yarısından fazlasının elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Türkiye’nin gelişmesiyle artan enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir ve çevreci enerji üretim şekli olan hidroelektrik enerji üretimine ağırlık veren DSİ, projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Enerji açığını bir an önce kapatmak için özel sektörün gücünden de faydalanan DSİ, bazı projeleri yap-işlet-devret modeliyle ekonomiye kazandırıyor. Bu çerçevede yapımı tamamlanan Arkun Barajı ve HES bütün hızıyla üretimini sürdürüyor.
4 YIL GİBİ KISA BİR SÜREDE TAMAMLANDI
Arkun Barajı ve HES’in enerji maksatlı ve çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yap işlet devret modeliyle tamamlanan bu projeye 2010 yılında başlanıldı ve 4 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. 244 MW kurulu gücüne sahip olan santral 3 üniteden oluşuyor ve yıllık ortalama 792 milyon kilowatt saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip bulunuyor” diye konuştu.
YENİLENEBİLİR VE ÇEVRECİ BİR PROJE
HES projelerinin yenilenebilir ve çevreci projeler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Erzurum coğrafi şartları dolayısıyla bu tür projeler için uygun bir yer. Erzurum’a önemli katkılar sağlayan Arkun Barajı ve HES Yukarı Çoruh Havzasında bulunan Çoruh nehrinde inşa edildi. Buradan üretilen elektrik, enerji nakil hattı ile 25 km uzağa taşınıp Erzurum ilinin hattına bağlanıyor” açıklamasını yaptı.
ERZURUM’UN YÜZDE 55’İNE ENERJİ SAĞLIYOR
Arkun Barajı ve HES ile Erzurum’un elektrik enerji ihtiyacının yüzde 55‘inin karşıladığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “ Bu proje ile yılda ortalama 792 milyon kilowatt.saat elektrik üretimi ile 420 bin kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu konut, sanayi, resmi daire, çevre aydınlatması gibi bütün elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabiliyor” diye konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ