Yangınla mücadelede büyük başarı: Yüzde 500’lük düşüş gerçekleşti

Yangınla mücadelede büyük başarı: Yüzde 500’lük düşüş gerçekleşti

Genel 7.09.2025 10:23:45 0
Yangınla mücadelede büyük başarı: Yüzde 500’lük düşüş gerçekleşti
Tarih: 07.09.2025 10:23 Güncelleme: 07.09.2025 10:23
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan 8 ilde geçen sene 135 orman yangınında 600 dekarlık alan zarar görürken, bu sene çıkan 129 yangında 103 hektar zarar gördü. Ekiplerin hızlı ve etkin müdahalesi, yapılan bilinçlendirme çalışmaları ile büyük bir başarı elde edilerek zarar gören alan bakımında yüzde 500’lük düşüş yaşandı.
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü; Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari’de çalışmalarını bin 100 personel ile aralıksız sürdürüyor. Son 2 yılda bölgeye kazandırılan 14 yangın mücadele aracı, 117 personel istihdamı, teknolojinin etkin kullanılması, bilinçlendirme çalışmaları, hızlı ve etkin mücadele başarıyı da beraberinde getirdi. Geçen sene bölge genelinde 135 orman yangınında 600 dekarlık alan zarar görürken bu sene çıkan 129 yangında 103 hektar zarar gördü. Yangın sayısındaki düşüşle beraber, zarar gören alan bakımında yüzde 500 düşüş yaşandı. Aynı zamanda geçen yıl meydana 196 adet kırsal alan yangınında bin 600 hektara yakın alan etkilenirken bu sayı bu sene 800 hektara düştü. Orman yangınlarına müdahale süresinin 11 dakikaya kadar düştüğünü vurgulayan Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, dünyada orman yangınlarına müdahalede önde gelen ülkelerden biri olunduğunu dile getirdi.

"Yanan alan miktarı 6’da 1 düşmüş durumda"
Sorumluluk alanlarında 8 ilin bulunduğunu aktaran Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, "Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari illeri var. Oldukça geniş bir coğrafi alanda hizmet vermekteyiz. Buradaki faaliyetlerimizi bin 100 personelle birlikte yürütmekteyiz. Artık yaz mevsiminin sonlarına yaklaştığımız günlerde orman yangınları bakımından kritik bir sezon geçirdik. Değişen iklim değişikliği koşullarında artık orman yangınları açısından oldukça riskli bir durumdayız. Mevsimlerin, yağış rejiminin, sıcaklıkların artması ve artan rüzgar hızı nedeniyle hemen hemen alarmda olduğumuz bir sezon geçirdik. Biz Orman Bölge Müdürlüğü olarak geçen yıla oranla bu sene başarılı bir tablo ortada var. Geçen yıl bölgemizde 135 tane orman yangını meydana gelmişti, bu da ortalama 600 hektarlık alan yangınlardan zarar görmüştü. Bugün ise 129 tane yangın meydana geldi. Yangın sayıları aslında birbirine benzer ancak, yanan alanımız 103 hektar olarak gerçekleşti. Yanan alan miktarı 6’da 1 düşmüş durumda. Bu da orman yangınlarına müdahalede etkinliği ortaya çıkartıyor" dedi.

"Orman yangınlarına müdahale süresi de 11 dakikaya kadar düştü"
Yanan yerlerin daha az olmasının belli başlı sebepleri olduğunu vurgulayan Arpacı, "İklim şartları açısından daha kritik bir periyodik geçirdik. Orman yangınları açısından daha riskliydi ancak biz 2024 yılında 3 arazöz 2 su ikmal aracı ve 1 tane su tankeri filomuza katmıştık. 2025 yılında da 6 tane arazöz, 2 tane su ikmal aracı olmak üzere 2 yılda toplamda 14 tane yangınla mücadele aracımızı bakanlığımız ve genel müdürlüğümüzün desteğiyle filomuza katmış olduk. Bu bizim gücümüzü ciddi oranda arttırdı. Bu yıl yaklaşık 117 tane orman yangınlarıyla mücadelede çalışacak personel istihdamı gerçekleşti. Hem ekipmanlarımız hem de bunları kullanacak personelde artışla orman yangınlarına mücadelede ciddi derecede güç kazanmış olduk. Orman yangınlarına müdahale süresi de 11 dakikaya kadar düştü. Bu da teşkilatımızın ne kadar dinamik ve orman yangınlarına karşı etkili mücadele ettiğinin göstergesidir" diye konuştu.

"Dünyada orman yangınlarına müdahalede önde gelen ülkelerden birisiyiz"
Dünyada orman yangınlarına müdahalede önde gelen ülkelerden biri olduğumuza dikkat çeken Arpacı, "Aynı şekilde biz de bölgemizde orman yangınlarına karşı etkin mücadele gerçekleştirmiş olduk. Bunda tabi araç gereç ve personel sayısı kadar orman yangını sezonu başlamadan yapmış olduğumuz çalışmaların da çok etkili olduğunu düşünüyorum. Bu yıl tüm ülke genelinde bakanlığımız ve genel müdürlüğümüzün talimatlarıyla vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirme çalışmaları organize edildi. Biz de kendi bölgemiz içerisindeki tüm köylerimizde bu eğitim faaliyetlerimizi nisan ayı sonuna kadar tamamladık. Her türlü toplu organizasyon ve birebir vatandaşlarla etkileşime geçerek orman yangınlarının çıkmaması noktasında dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda onları bilgilendirdik" şeklinde konuştu.

"Biz her dakika ekiplerimizle beraber hazır bir şekilde bekliyoruz"
Bu sene sadece orman yangınlarında değil kırsal alan yangınları sayısında da ciddi bir azalma olduğunu dile getiren Arpacı, "2024 yılında 196 adet kırsal alanı yangını meydana geldi. Bu yangınlardan bin 600 hektara yakın alan etkilenmişti. Bu sene bu sayı çok ciddi manada azaldı. Bu sene geçen senenin yarısı kadar bir alan etkilendi. 800 hektar alan yanmış oldu. Burada vatandaşlara yapmış olduğumuz çağrıların karşılık verdiğini görmüş olduk. Biz her dakika ekiplerimizle beraber hazır bir şekilde bekliyoruz. Yangın çıktığında kırsal, orman ve meskun mahal ayrımı yapmıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ