Yalancı bahar arıları vurdu

Yalancı bahar arıları vurdu

Van Haberleri 27.01.2023 09:25:00 0
Yalancı bahar arıları vurdu
Tarih: 27.01.2023 09:25 Güncelleme: 27.01.2023 12:38

Van’da güneşe aldanarak kovanlarından çıkan bal arıları, soğuk havadan dolayı telef oldukları için bir daha geri dönemiyor.
Van’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kar yağışının gerçekleşememesi arıcıları olumsuz etkiledi. Kış uykusunda olması gereken bal arıları, yalancı bahar ve güneşe aldanarak kovanlarından dışarı çıkıyor. Ancak soğuk hava nedeniyle bal arıları dışarıda donarak ölüyor.
Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, geçen sene bu zamanlarda yerde metrelerce kar olduğunu belirterek, “Bu sene ise ne kar var, ne kış mevsimi var. Yalancı bir bahar yaşıyoruz. Haliyle kış uykusuna yatması gereken arılarımız, bu mevsimden etkilenerek kış uykusuna yatamıyor. Kış uykusuna yatamadığından dolayı dışarı çıkmak zorunda kalıyor ve dışarı çıktığında da soğuktan dolayı geri dönemiyor. Bununla beraber kış uykusuna yatmadığı için içerdeki bal stokunu da tüketmek zorunda kalıyor. Bu da önümüzdeki uzun bir bahar mevsiminde arıların kovanda aç kalacağından dolayı arı ölümlerinin olabileceğini gösteriyor. Şu anda arı ölümleri zaten var. Endişe içerisinde bekliyoruz. Bizi kötü bir sezon bekliyor” dedi.
Son zamanlarda ciddi anlamda küresel ısınmanın arttığını ifade eden Tandoğan, “Bunun da tarım ve hayvancılık için bir tehlike arz ettiğini görüyoruz. Bizim küresel ısınmaya karşı hazır olmamız lazım. Ayrıca devletimizin nakliye ve mazot desteği vermesi halinde buradaki üreticilerimiz mevsimi daha iyi olan Akdeniz Bölgesine gidebileceklerdir” ifadelerini kullandı.
32 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Fahrettin Elasan isimli arıcı ise “İlk defa böyle bir kış yaşıyoruz. Masraftan dolayı batıya da gidemedik. Arılar ise kışı yaşamıyor. Arı ölümü çok. Daha önce 230 kovandan 80 kovan kalmıştı. Bu şekilde giderse 50 kovan arı ya kalır ya kalmaz. Devlet nakliye ve mazot desteği verirse biz en azından bu zamanlarda batıya gidebiliriz. Bu nedenle devletimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: Yalancı bahar arıları vurdu
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ