Van'ın İnci Kefali Konservesi Piyasayı Fethetti: Balıkçılara Can Suyu!

Van Gölü'nün eşsiz inci kefali balığı konserve olarak raflarda yerini aldı.

Van Haberleri 5.12.2024 00:02:00 0
Van
Tarih: 05.12.2024 00:04 Güncelleme: 05.12.2024 00:02

VAN'IN ENDER LEZZETİ: İNCİ KEFALİ KONSERVESİ

Van Gölü'nün sıra dışı tuzlu ve sodalı sularında yaşayabilen ve yalnızca bu gölde bulunan endemik inci kefalinin, bölge balıkçılarının ekonomisine büyük katkı sağlayacak yeni bir proje ile işlenerek konserve olarak satışa sunulması üzerine Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş'dan sevindirici bir açıklama geldi. Görentaş, "Bu balığımızın konserve olarak da satılması güzel bir gelişme. Ayrıca bu işi yapan balıkçılara büyük katkı sunacak bir proje" ifadelerini kullandı.

NESLİN KORUNMASI İÇİN AV YASAĞI

Dünyada sadece Van Gölü'nde varlığını sürdüren ve üreme dönemlerinde tatlı suya geçiş yapan inci kefalleri için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. Göç sırasında akarsulara doğru ters akıntıya karşı yüzen balıkların bu yolculuğu, Alaska'daki somon balıklarını anımsatıyor. Nesillerinin devamlılığı için yapılan denetimler sonucunda popülasyonu artan bu balıklar, 15 bin insanın da geçim kaynağını oluşturuyor.

İNCİ KEFALİNİN YILLIK STOKU VE KONSERVE PROJESİ

İnci kefalinin yıllık stok miktarı yaklaşık 8 bin ton olarak belirtiliyor. Bu balığın ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunması amacıyla geçen yıl konservesinin yapılmasına karar verildi. TBMM'de Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nun da bulunduğu bir araştırma komisyonunun çalışmaları ve yerinde incelemeleri sonucunda, inci kefali balığının konserve yapımına uygun olduğu saptandı ve bu yönde ilk adımlar atıldı. Yaklaşık 103 bin kutu inci kefali konservesi üretildi ve bu ürünler Türkiye genelindeki zincir marketlerde tüketicilerle buluştu.

KONSERVENİN POPÜLARİTESİ ARTARSA ÜRETİM DE ARTACAK

Van Gölü'nde bulunan 180'e yakın balıkçı teknesinin balıkçılar için önemi de vurgulandı. Görentaş, konservenin yüksek rağbete maruz kalması halinde üretim miktarının artırılacağının altını çizdi. Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nun projedeki özverili çabalarından da bahsetti ve TBMM'de yapılan tanıtım faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ